Jeśli wejdziesz sobie na strony Oracle'a uświadomisz sobie jak pojęcie 'uczyć się Oracle' może wydać się , no właśnie
Biorąc pod uwage charakter tego forum podejrzewam, że głównie chodzi Ci o baze z punktu widzenia developera. Dlatego też polecałbym książki dotyczące strojen, optymalizacji SQL'a, developerki PL/SQL. Pisanie dobrego SQL i umiejętne dobieranie indeksów to klucz do napisania szybkiej app. z użyciem Oracla.
Co do optymalizacji to dosyć ciekawą pozycją jest "Oracle, optymalizacja wydajności" - Ed Whalen, Mitchell Schroeter z Helionu. Nie jest to może nalelepsza pozycja ale rzuca troche światła na obszary w których można z bazy wciągnąc siódme poty

Do PL/SQL'a wystarczy google, nigdy osobiście nie korzystałem z niczego więcej.
Jednak zanim sięgniesz po coś z tematyki wspomnianej przeze mnie wyżej, warto zaopatrzyć się w instalke bazy i pobawić się w instalacje i zupełnie podstawową administracje. Uruchamianie bazy do różnych stanów, dodawanie plików danych, tworzenie przestrzeni tabel. Tak żebyć oby się z podstawowymi pojęciami bez których później trudno zrozumieć te bardziej zaawansowane pojęcia z dziedziny db oracle.
(tutaj przyda się jakaś książka do administracji, ale myśle też bez przesadyzmu, no chyba że chcesz zostać ODBA w wersji Master

)
Co do wersji, to śmiało wybieraj tą najnowszą. 8 nie ma sensu ruszać, 9,9i używane teraz w wielu miejscach ( btw: spory skok między 8 a 9 ) już za chwile zostaną zamienione na 10. Pozatym jeśli najnowasza wersja nie ma jakiejś fun. którą miała jej poprzedniczka, to napewno teraz dzieje się wszystko lepiej, szybciej, wydajniej i najcześciej automatycznie

Mam nadzieje, że udało mi się troche pomóc.