Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP+COOKIES]Czy jest tu jakiś piekarz?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kocurro
Witajcie,

Teraz takie zagadnienie teoretyczno praktyczne. Otóż sytuacja wyglada następująco. Mam domenę, nazwijmy ją "domena" i posiada ona kilka subdomen, jedną z tych subdomen jest subdomena "profil". I teraz taka bajeczka:

Ogólnie to chcę zrobić tak jak ma onet.

Chce zrobić, że gdy zaloguję się na domenie "profil.domena" to informacje o tym zalogowaniu będą dostępne także na innych subdomenach - w tym forum itp...

Jakto zrobić? Jakie macie pomysły?

Zauważyłem, że jeśli ustawię ciasteczko dla domeny głównej to jest ono potem dostępne w subdomenach. Ale...

No właśnie jak to zrobić by wszystko działało bezproblemowo ?

W końcu onet to jakoś musi robić, że jak się zaloguję do poczty to i tak jestem gdzieindziej zalogowany.

Jeśli mozecie to podsuńcie jakieś logiczne pomysły. A może ktoś z Was już takie coś wykonał?

Mój pomysł polega na tym by w COOKIES przechowywać pewien identyfikator (coś jakby sesyjny tylko, że dostępny pomiędzy subdomenami). Jak teraz zrobić by ten identyfikator przechodził pomiędzy subdomenami (oczywiście w ciasteczku - bo jak w adresie zrobić to wiem).

Proszę nie traktować tego jako głupie pytanie bo jednak przegladarki różnie traktują ciasteczka i już sam nie mam pomysłu jak to dobrze rozwiązać.

Z góry dzięki za pomysły, propozycje

Pozdr.
Łukasz
Liko
Hm, mi jakoś to działa na serwerze. Wysyałam ciastko w subdomenie 'a', przechodzę do domeny głównej ciasteczko jest, przechodzę do subdomeny 'b' również jest.

Cytat(Manual)
To make the cookie available on all subdomains of example.com then you'd set it to '.example.com'. The . is not required but makes it compatible with more browsers. Setting it to www.example.com  will make the cookie only available in the www  subdomain. Refer to tail matching in the spec for details.
Kocurro
Dzięki. Tylko takie pytanie:

Czy takie ustawienie mogę dać w skrypcie uruchamianym z subdomeny ? czy muszę w domenie głównej?
Liko
Ustawiałem ciastko w subdomenie, później sprawdzałem w domenie głównej i później w innej subdomenie i działa bez zarzutu.
Kocurro
Dzięki smile.gif Wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyć tongue.gif

Zaraz się tym pobawię smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.