Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki język programowania.....
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kukix_new
Witam.
Chciałem się Was zapytać, jaki język programowania najbardziej opłaca się uczyć...

Chodzi mi o języki zorientowane obiektowo takie jak C, C++, JAVA itp...

Jaka jest wasza opinia na tan temat...?
scanner
Moja opinia jest taka:
Uczysz się tego, co potrzebuijesz / będziesz potrzebować
Uczysz się tego, w czym dobrze się czujesz
Wątek przeniesiony do Hydeparku.
Puciek
Wszystko zależy jak sie kierunkowujesz.

Chcesz styrony? php, JavaScript, WML, trochwe Javy

Chcesz rpgoramy ? Delphi, C++...
kukix_new
Cytat
Wszystko zależy jak sie kierunkowujesz.

Chcesz styrony? php, JavaScript, WML, trochwe Javy

Chcesz rpgoramy ? Delphi, C++...

Jezeli chodzi o to co potrzebuje to chciałem przejść (powoli) ze stron do programów...

Znam juz php, JavaScript, SQL.
Chciałem przejść na JAVA, można w tym języku robić aplety na strony, oraz programy...

Tylko JAVA ma "duzo" minusów...(równiez plusów)... :wink:

Mój główny dylemat to C++ lub JAVA...

C++ jest dobry(szybki), ale ciężko jest zrobić coś na własną ręke...
Jabol
od kiedy c jest zorientowany obiektowo?
Osobiście chwilowo zaczynam zabawę w c, aczkolwiek pointery są dla mnie jak na razie granicą, którą trudno będzie pokonać (aczkolwiek jakby już była coraz bliżej).
Z tych języków to polecałbym Ci javę, jako, że jest to język naprawdę potężny. I o jakie minusy Ci chodzi. Osobiście nie znam minusów w javie oprócz szybkości, która jednak przy dzisiejszych wydajnościach się nie liczy, a to co java potrafi zdecydowanie nadrabia.
dragossani
Z Javą moga być jeszcze pewne problemy ze stabilnością. Ale jeśli miałbym wybierać to też stawiałbym na Javę - w szczególności na środowisko J2EE. JBoss i do dzieła.
kukix_new
Jezeli chodzi o minusy JAVY to chofdziło mi przedewszystkim o szybkość...

Dodatkowo w nowych Windowsach ma nie być zaintalowanej JAVY (w Windows XP nie ma , trzeba dodatkowo zainstalować)...
Seth
Ja bym Ci polecil JAVE. Sam sie jej teraz ucze na powaznie.
Co prawda programy wolniej sie uruchamiaja ale za to sa przenosne i w pelni obiektowe. Do tego JAVA ma wiele "odmian": servlet, aplet, midlet, server-side.
Jestem zdecydowanie za Java chociaz jezeli chcial bys pisac gry to VC++ jest najlepszy.
kurtz
Cytat
Ja bym Ci polecil JAVE. Sam sie jej teraz ucze na powaznie.
Co prawda programy wolniej sie uruchamiaja ale za to sa przenosne i w pelni obiektowe. Do tego JAVA ma wiele "odmian": servlet, aplet, midlet, server-side.
Jestem zdecydowanie za Java chociaz jezeli chcial bys pisac gry to VC++ jest najlepszy.
pozwole sobie dodac jeszcze jeden drobiazg - jest praca przy jawie ;)

pozdrawiam
Seth
Cytat
(...)JBoss i do dzieła.

Ja z kolei polecam Eclipse :]
kukix_new
Cytat
Cytat
(...)JBoss i do dzieła.

Ja z kolei polecam Eclipse :]

O co chodzi z tym Eclipse i JBoss...?
Tojest coś takiego jak "J2SE 1.4.2 SDK" rolleyes.gif questionmark.gif?

A jakie jest wasze zdanie na temat JBuilder, ze strony Borlanda można ściągnąć najnowszą 8 wersje tego programu...(30 dniowa)
Seth
To jest wlasnie cos w stylu JBuildera ale za free i dodatkowo (Eclipse) wspierane min.przez IBM co napewno dobrze swiadczy o produkcie.
dragossani
Z tym, że z tego co wiem, Eclipse nie jest serwerem aplikacji J2EE, tak jak JBoss, tylko raczej środowiskiem projektowym.
Nalfein][WR
Eclipse to tylko IDE, które możesz wykorzystać do Javy czy C++. Raz zainstalowałem, ale pogubiłem się w konfiguracji i dałem sobie spokój tongue.gif
Jakoś nie przepadam za programami napisanymi w Javie. To, że programiści mogą wygodnie przenosić aplikacje między platformami zmusza nas, użytkowników, do męczenia się z niestandardowym GUI i stale sypiącą się VM.
Jak dla mnie Java tylko z J2EE i JBoss. Programy w Javie to IMHO pomyłka. Do nich polecałbym z autopsji C++ i C#. C++ w C++ Builderze (takie Delphi tylko domyślnie piszesz w C++ zamiast Pascala, ale możesz używać bibliotek napisanych w obu językach, gdyż środowisko to wykorzystuje dwa kompilatory i łączy powstałe binaria). Do gier jak już Seth wspomniał - VC++ (6 w zupełności wystarczy, .Net wprowadza zbędny bagaż, o którym trzeba pamiętać - by go wyłączyć tongue.gif).
Jak przejdziesz etap z Builderem i/lub łykniesz trochę Javy to możesz zaciekawić się C#. Jako IDE polecam VS.Net (jeśli potrafisz sobie załatwić, ja korzystałem z bety2 dołączonej do PcKuriera, która choć wolna działała sprawnie, ale porzuciłem ją, gdyż w wersji finalnej zaszły spore zmiany w bibliotekach - do nauki wystarczy) lub SharpDevelop. Napisany w C# (a jakże biggrin.gif) sprawdza się znakomicie i - co najważniejsze - jest darmowy, podobnie jak kompilator C#, którego używa. Czyli nic nie stoi na przeszkodzie byś rozpowszechniał swoje programiki bez obawy, że ktoś może Cię zaskarżyć. Jedynym mankamentem programów napisanych w C# jest konieczność instalacji tzw. Frameworka MS .Net (dlatego do mniejszych programików używaj Builderka), ale co on daje przekonasz się sam, gdy będziesz łączył kod napisany w różnych językach z wykorzystaniem tzw. marshalingu, wtedy możesz np. GUI stworzyć w C#, wygodnie za pomocą wbudowanych narzędzi typu RAD, a newralgiczne fragmenty programu opisać w szybkim, niezarządzanym kodzie C/C++. I masz co chciałeś - wygodę projektowania i szybkość działania biggrin.gif
kukix_new
acha... spoko...
Nie wiem co powiedzieć ale dzięki za wypowiedź... 8O
woocash
ja stawiam na jave

robisz jedna aplikację- dziłą na pctach macach palmtopach komoorkach i na wszystkim innym smile.gif
kurtz
Cytat
robisz jedna aplikację- dziłą na pctach macach palmtopach komoorkach i na wszystkim innym :)
oj.. to jzu nie jest do konca prawda ;)

pozdrawiam
Seth
Szkoda, ze srodowisko VStudio .NET o kotrym wspomnial Nalfeinjest tak cholernie drogie po szczerze mowiac nie pracowalem chyba na niczym tak dobrze zaprojektowanym jak to.
Nalfein][WR
Szkoda, szkoda, ale cóż poradzić? Napisać własnego smile.gif Tak powstał wspomniany SharpDevelop - jest on wręcz klonem VS.Net, zaprojektowanym przez fanów OpenSource. Równie bajerancki edytor, narzędzie do edycji formatek drag&dropem jak w VS. Słowem: wszystko co daje M$, ale skoncentrowane wokół C# i jeszcze nie do końca dopracowane.
e-Gandalf
Cytat
Jezeli chodzi o to co potrzebuje to chciałem przejść (powoli) ze stron do programów...

A czym to sie rozni? [hint - zanim odpowiecie poczytajcie o Gecko]

Cytat
Znam juz php, JavaScript, SQL.

To ciekawe. Znasz te jezyki? Na pewno? Bo podejrzewam, ze liznales...

Cytat
Tylko JAVA ma "duzo" minusów...(równiez plusów)... :wink:

Mozesz podac te minusy?

Na Twoim poziomie w 100% proponuje Ci JavaScript. Przy dobrych checiach oraz podgladaniu wartosciowych algorytmow ten jezyk ma najmniejsze szanse nauczyc Cie "bloated programming" (cp by E. Dijkstra). W JS masz ogromne mozliwosci tworzenia pieknych i poteznych algorytmow. Natomiast warto tez posiedziec nad TASMem zeby zlapac pojecie jak "mysli" procesor i nauczyc sie szanowac jego zasoby.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.