Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sledzenie obciazenia serwera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lefty
witam,

mam do wyslania N maili, gdzie N>1000 i nie chce tego robic od razu, tylko w momencie gdy serwer nie bedzie obciazony.

1) Pierwsza sprawa w jaki sposob moge sprawdzic obciazenie serwera (najlepiej w %), nie moge korzystac z `uptime` bo nie jestem administratorem serwera i dla bezpieczenstwa jest to zablokowane. Czy jest inna metoda?
2) Chcialbym zainicjalizowac zewnetrzny proces ktory bedzie to robil. Czyli gdy wysylam maila zbiorowego to tworze proces ktory co K minut sprawdza czy serwer nie jest obciazony i wysyla kilka maili. A jak wysle juz wszystkie to sie wylacza.
Tutaj chodzi mi o to, jak uruchomic taki proces z poziomu skryptu php ktory bedzie dzialal po zakonczeniu dzialania tego skryptu. Czy nie bedzie za bardzo obciazal serwera?

Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki
lefty
dr_bonzo
Nie lepiej wysylac po kilka maili co jakis czas (np. 10/min), bez sprawdzania obciazenia? Wyslanie tych 10 maili to nie bedzie chyba duze obciazenie da serwera.

Puszczasz cronem proces, ktory co jakis czas jest uruchamiany i sprawdza czy sa maile do wyslania. Twoj skrypt utawia znacznik (w pliku, bazie, itd.) ze sa maile do wyslania. Gdy proces natrafi na taki znacznik zajmuje sie wysylka maili (zablokuj tez kolejne uruchamianie tego procesu przez crona do czasu wyslania wszsytkich maili).
lefty
Powiedzmy, ze to rozwiaze pierwsza czesc, ale jesli zechce stworzyc kilka takich procesow to moze opciazyc to serwer.
Nie jest to rozwiazanie problemu, tylko ominiecie.
Co nie zmienia, ze bardziej wydajne byloby w ogole nie obciazanie serwera w godzinach szczytu rozsylaniem maili. Skoro mozna zrobic to pozniej.
mike
Bardzo ważną kwestią jest to w jaki sposób Ty wysyłasz te maile.
Mam nadzieję że nie puszczasz tego w pętli, bo to sposób najgorszy z możliwych.

Poszukaj na forum tematów (pojawiały się takie) związanych z wysyłaniem dużej ilości maili. Może pomogą Ci one wybrać odpowiednie rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.