Cytat
bull shit, i sory za wyrażenie.
Ciekawa teoria - płacę, wymagam. Nie Ty płacisz, tylko społeczeństwo.
Twoje szczęście, że ludziom nie pali się chorować, stąd wciaż więcej jest płącących, niz kożystajacych z leczenia.
Inaczej nie istniałaby już chyba żadna działająca przychodnia.
Pacząc dalej - powiedz, jaki jest pożytek dla społeczeństwa z nawalonego ćpuna, alkocholika itp. Poza ogromną ilością wypadków i strat moralnych? Strat rodzin, sąsiadów, całego otoczenia? I co, może powiesz że taki osobnik pokrywa choć część tych szkód? NIE. Tym bardziej, że większości z nich nie mozna pokryć. I nie da się naprawić.
Cytat
A co do dzieci i innych potrzebujacych... Gdybyscie tak naprawde mysleli o innych (wlasciwie nie mysleli a dzialali) to byscie juz dawno posprzedawali wszystko i spedzili reszte zycia w wolontariacie...
Idiotyzm. Totalny. Dawno już nie słyszałem czegoś tak głupiego...
Czyli równie dobrze można by powiedzieć, że jesli nie poświecam całego życia na powiedzmy ... pilnowanie samochodów sąsiadów, to mogę je bezkarnie kraść. Człowieku - jak już chcesz tak bardzo usprawiedliwić swoja głupotę, to postaraj się o mądrzejsze argumenty.
Nie myśl też, że jeśli jeszcze nie stoczyłeś się na dno, to oznacza to, że problem Ciebie nie dotyczy. I nie chodzi tylko o to, że możesz się stoczyć. Bo każdy może. To i tak jest zbyt łatwe. Widziałem już zbyt wielu inteligntnych i wykształconych (studia, uniwarsytety) ludzi, którzy zbierali butelki na następnego winiaka. Po co wiec w jakikolwiek sposób jeszcze bardziej sie na to narażać?
Co wiecej chyba nikt nie ma wątpliowści co do tego, jak wszystkie wymienane tu używki wpływają na zdrowie, a co za tym idzie, na rozwój intlektualny... A sądząc z poziomu wypowiedzi - zatrzymywanie go na np. Twoim poziomie mogłoby nie być zbyt wskazane.
Co do potrzebujacych to opacznie mnie zrozumiales - moja opinia nie byla wytlumaczeniem czy usprawiedliwieniem jakichkolwiek czynow.
To bylo w odniesieniu do wypowiedzi juli (czytaj dokladnie a potem odpowiadaj).
Swoja opinie co do uzywek wyrazilem w poprzednich postach (legalizacja itp.)
Moze Cie zaskocze ale nie "biore", ale to co robie z moim organizmem to moja sprawa - to jest zaleta badz jak kto woli cena wolnosci. Dlatego tez nie staram sie pietnowac zachowan innych jezeli krzywde robia sobie - ich wybor ich wolna wola.
Inna sprawa jest to czy mi sie to opodoba czy nie - oczywiscie ze przykro jest patrzec na zachlanego/zacpanego czlowieka - uwazam ze to blad, ze mozna inaczej - ale nie pietnuje go.
W odniesieniu do wypowiedzi julii chodzilo mi o prosta sprawe:
Dobroczynnosci nie mozna wymagac - nalezy byc za nia wdziecznym. wiec tlumaczenie ze pieniadze przeznaczane na leczenie "winnych sobie" mozna spozytkowac inaczej - dajac je "niewinnym sobie" uznalem za zupelnie nie na miejscu. Potrzebujacy to kazdy, ktory potrzebuje pomocy.
W prostych slowach: to mialo pokazac jak Wy wszyscy o wspanialych pogladach i czystej duszy potraficie mowic (tak tylko mowic) o szlachetnej ideii pomocy. Ale jak przychodzi co do czego to pomagamy jednym a nie pomagamy innym - jedni sa warci pomocy inni juz nie.
Skreslacie czlowieka z listy "ludzi" bo zrobil cos czego Wy byscie nie zrobili...
Pamietajcie jedno - nie sadzcie innych po sobie - nie kazdy musi byc swiatly jak Wy, nie kazdy musi rozumowac jak wy. Ile jest ludzi na swiecie tyle jest opinii i pogladow na 1 rzecz - wiec generalizowanie jest podstawowym bledem.
Cytat
Ćpunom, degeneratom i moralnym zerom nie podam nawet ręki. Dlaczego? Bo każdy sam decyduje o swoim losie. Kazdy ma możłiwość coś zrobić. I nawet jeśli jest sie już na dnie, nożna spróbowac się odbić. Jak mawiał poeta
Nie kazdy sam sie potrafi odbic - niektorym trzeba pomoc... - odwrocenie glowy raczej temu nie pomoze...
A co do poetow - w tym temacie raczej to ciekawe co by na to powiedzial nasz Mickiewicz morfinista czy Galczynski - alkoholik...
Aha i jeszcze jedno - nigdy w przeciwienstwie do DeyV'iego nie ocenialem ludzi po ich przydatnosci - wydaje mi sie ze wyszlismy z ery gdy slabszego w stadzie albo sie zjadalo albo zostawialo w tyle...
Pozdrawiam