Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Linux czy Linuks ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
tes
mozna prosic o zmiane nazwy tematu ?

bo linux odmienia sie: linuksa, linuksem etc.. winksmiley.jpg

wiec temat powinien byc: problem z linuksem.... winksmiley.jpg
Bakus
Sprawa pisowni "linux" czy "linuks" pozostaje w geście osoby piszącej. Jeżeli ktoś chce pisać "linux" to poprawną odmianą będzie "linux'em" jeżeli chciałby stosować spolszczone określenie na ten system operacyjny, to tak jak mówisz, będzie "linuksem"...
tes
Cytat(Bakus @ 2004-08-20 18:16:59)
Sprawa pisowni "linux" czy "linuks" pozostaje w geście osoby piszącej. Jeżeli ktoś chce pisać "linux" to poprawną odmianą będzie "linux'em" jeżeli chciałby stosować spolszczone określenie na ten system operacyjny, to tak jak mówisz, będzie "linuksem"...

ekhm nie masz racji, zwlaszcza ze slowo zostalo spolszczone, no ale rob jak chcesz winksmiley.jpg
Bakus
To, że jakieś słowo zostało spolszczone nie oznacza, że stosowanie jego nazwy orginalnej jest zabronione. Oznacza jedynie to, że można korzystać z wersji z założenia bardziej przyjaznej - spolszczonej i tej orginalnej.
Każdy wybiera wedle siebie.

Jako, że nie jest to forum polonistyczne uważam, że ta dyskusja na temat poprawności "linux" czy "linuks" jest conajmniej nie na miejscu.
Rozmowę uważam za zamkniętą.
Tes: Jeżeli uważasz temat za warty omówienia, poproś moderatorów o wydzielenie postów na ten temat do innego wątku...
P.S. http://slowniki.onet.pl/index.html?tekst=l...l-slo&x=23&y=16 - dla "linuks" nie ma żadnego tłumaczenia, natomiast internetowa encyklopedia PWN nie zna zarówno "linux" jak i "linuks"...

UpDated:
Wydzielone z http://forum.php.pl/?showtopic=16994 i otworzone na prośbę 'agm'.
sztosz
Osobiście uważam że Linuks, to tak samo chory wymysł jak biznesłomen, czy łindołs.
tiraeth
OMG... to już chyba było rok temu? Nie prawda? Po co odkopywać tematy? ....
agm
Cytat(Bakus @ 2004-08-21 09:43:46)
To, że jakieś słowo zostało spolszczone nie oznacza, że stosowanie jego nazwy orginalnej jest zabronione. Oznacza jedynie to, że można korzystać z wersji z założenia bardziej przyjaznej - spolszczonej i tej orginalnej.
Każdy wybiera wedle siebie.

Jako, że nie jest to forum polonistyczne uważam, że ta dyskusja na temat poprawności "linux" czy "linuks" jest conajmniej nie na miejscu.
Rozmowę uważam za zamkniętą.
Tes: Jeżeli uważasz temat za warty omówienia, poproś moderatorów o wydzielenie postów na ten temat do innego wątku...
P.S. http://slowniki.onet.pl/index.html?tekst=l...l-slo&x=23&y=16 - dla "linuks" nie ma żadnego tłumaczenia, natomiast internetowa encyklopedia PWN nie zna zarówno "linux" jak i "linuks"...

UpDated:
Wydzielone z http://forum.php.pl/?showtopic=16994 i otworzone na prośbę 'agm'.

Nie ma spolszczonych słów - szczególnie w przypadku systemu Linux aarambo.gif

Ogolna zasadka naszego wspaniałego języczka polskiutkiego polega na tym,
że:
- jak mamy wyraz z literką x na końcu, np. jedynie słuszny system Linux, to najlepiej jest formułować wyrażenia jak powyżej, czyli odmieniamy wyraz przed wyrazem z końcówką x
- a jeśli się upieramy go już odmieniać to należy wymienić x na ks, czyli bawimy się Linuksem, albo systemem Linux.

Podsumowując:
- kochamy system Linux
- kochamy Linuksa

Pozdrofionka cool.gif

ps. Teraz jest temat zamkniony rolleyes.gif
Bakus
@tiraeth: Każdy ma prawo się wypowiedzieć...
Cytat
Jeżeli uważasz temat za warty omówienia, poproś moderatorów o wydzielenie postów na ten temat do innego wątku...
Zostałem poproszony to i to zrobiłem. Pytania?
__nvm
Cytat(Bakus @ 2004-08-20 18:16:59)
"linux" czy "linuks" pozostaje w geście osoby piszącej.

imho w gestii.. [;
i nie zebym sie od razu czepial ;p

a 'linux' jest powszechnie uzywana nazwa grupy systemow operacyjnych i tej nazwy wszyscy powinni sie trzymac - w tym momencie `ustawa o spolszczeniu` nie obowiazuje

[ to tak jak `microsoft` - mikrosoftem nazwac [; ]
son
Myślę, że artykuł odmiana słowa Linux w języku polskim dużo wyjaśnia smile.gif
sztosz
@son: szkoda że wcześniej nie podałeś tego smile.gif To rozwiało, przynajmniej moje, wszystkie i ewentualne wątpliwości.
Kas
Muszę wtrącić coś od siebie. Piszecie: xero czy ksero?

Linux to Linux i moim zdaniem lepiej jest pisać z x.
Ociu
Ksero. xero zaczeli pisać studenci, aby było szybciej.
Kas
W takim razie bierz przykład ze studentów. smile.gif
sztosz
"Ksero" to jest skrót od "Kserokopia". W języku angielskim wystepuje "Photocopy" i nazwa firmy "Xerox". Nie spotkałem się natomiast nigdy ze słowem "xero", cieawie się też prezentują te dwa wpisy: http://en.wikipedia.org/wiki/Xero
http://pl.wikipedia.org/wiki/Xero

Zostańmy więc w tym wypadku przy Ksero winksmiley.jpg
tes
Cytat(Kas @ 2006-01-15 20:07:32)
Linux to Linux i moim zdaniem lepiej jest pisać z x.

Tak, ale tylko w mianowniku.
Bakusowi nie byłem w stanie tego kiedyś wytłumaczyć i sobie odpuściłem smile.gif
GrayHat
a moze zaproponuje: xiadz?? smile.gif
spenalzo
Cytat(GrayHat @ 2006-03-03 20:35:52)

xionc, ew. xiondz.
Ksiądz jest za trudny dla dzisiejszej młodzieży. tongue.gif
sztosz
Cytat(spenalzo @ 2006-03-03 20:18:50)
Cytat(GrayHat @ 2006-03-03 20:35:52)

xionc, ew. xiondz.
Ksiądz jest za trudny dla dzisiejszej młodzieży. tongue.gif

To ja proponuje: x10n( biggrin.gif
tiraeth
Jak już ktoś podał: Informacje dotyczące odmiany słowa Linux w języku polskim

A "xionc" (ew. "xiondz") to chyba już przesada, myślę, że temat można zakończyć smile.gif
darektbg
Witam !
Poprawnie będzie linux ale tylko w mianowniku, natomiast już nie likuxa tylko linuksa, także słowo linux występuje tylko w mianowniku, natomiast kazda jego odmiana to nie "x" a "ks" (linuksa, o linuksie, z linuksem, itp.). Niestety ten błąd jest bardzo często popełniany w gazetach czy artykułach ...

PS. Pprzepraszam, że ogrzewam temat, jednak myśle że warto abyśmy poprawnie odmieniali to słowo.

Pozdrawiam
Darektbg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.