Mam menu z 20 opcjami do wyboru, kazda z nich opisuje obiekt o id x. Czyli jezeli mam przykladowo 20 tys obiektow to jest 20 tys roznych menu. Link w menu aktywuje sie gdy w bazie zostanie znaleziony odpowiedni rekord odnoszacy sie do wybranego obiektu. Problem jest taki, ze przegladajac te obiekty samo menu generuje 20 zapytan do 20 tabel z ktoych kazda odpowiada za jedna z opcji. Wszystko to jak mniemam bedzie bardzo obciazac baze, gdyz przynajmniej polowa z tych tabel bedzie miala po 30 tys rekordow, ktore bedzie tzreba przeszukac.
Mam pytanie czy jest jakis sposob by ograniczyc liczbe zapytan? Sam obmyslilem jakis tam sposob, ale nie wiem czy jest on dobry i czy wykonalny. Polegalby on na tym, ze stworzyloby sie dodatkowa tabele z polami, w ktorych byloby zaznczone, ktore linki sa aktywne, a ktore nie. Wtedy liczba zapytan zmniejszyla by sie do 1, i przeszukiwanoby po prostu tabele, w ktorej liczba rekordow jest rowna liczbie obiektow. Co o tym myslicie? A moze ktos ma lepszy sposob/propozycje.
Z gory dziekuje za pomoc.