Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przechowywanie entera i spacji
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
bobens_83
Witam. Mam pytanko. Tworze 'textarea', po uzupelnieniu ktorego jego zawartosc zaipsywana jest do bazy danych (VARCHAR 5000). Jednak gdy podczas wpisywania zawartosci do pola wprowadza sie znaki enter czy spacje, pozniej przy pobieraniu zawartosci pola z bazy danych sa one ignorowane i tekst wypisywany jest 'ciurkiem'. Jak tego uniknac? Widze ze przykladowo to pole posta na forum ma rozwiazany ten problem. Prosze o wskazowki i pozdrawiam.
Phomerus
Przeciez do takich celow uzywa sie "TEXT" a nie "VARCHAR"....
kszychu
@Phomerus: znowu głupoty piszesz.
@bobens_83: znaki te nie są ignorowane (entery tak, ale spacje?questionmark.gif), po prostu html potrzebuje <br />, żeby przełamać linię.
Proponuję przyjżeć się funkcji nl2br().
bobens_83
Chodzilo mi o to, ze wiecej niz 1 spacje pod rzad. Np jak chce zrobic wciecie akapitu czy cos takiego ... nl2br() rozwiazuje problem enterow, ale wcice akapitow juz nie. Aczkolwiek tekst j est juz o wiele bardziej przejrzysty smile.gif Dzieki za pomoc, jakbyscie jeszcze mieli jakis pomysl na te spacje, bylbym wdzieczny za wskazowke.
mike
~bobens_83 podstawy HTML się kłaniają.
Przecież HTML ignoruje wielokrotne spacje.

Aby jednak je zobaczyć użyj <pre>
Paweł :)
Cytat(bobens_83 @ 2005-12-29 15:34:12)
Chodzilo mi o to, ze wiecej niz 1 spacje pod rzad. Np jak chce zrobic wciecie akapitu czy cos takiego ... nl2br() rozwiazuje problem enterow, ale wcice akapitow juz nie. Aczkolwiek tekst j est juz o wiele bardziej przejrzysty smile.gif Dzieki za pomoc, jakbyscie jeszcze mieli jakis pomysl na te spacje, bylbym wdzieczny za wskazowke.

niewiem czy dobrze zrozumiałem ale jak chcesz miec wiecej spacji uzyj
  1. &nbsp;
kszychu
smile.gif+2005-12-29 18:21:34-->
CYTAT(Paweł smile.gif @ 2005-12-29 18:21:34)
[quote=bobens_83,2005-12-29 15:34:12] Chodzilo mi o to, ze wiecej niz 1 spacje pod rzad. Np jak chce zrobic wciecie akapitu czy cos takiego ... nl2br() rozwiazuje problem enterow, ale wcice akapitow juz nie. Aczkolwiek tekst j est juz o wiele bardziej przejrzysty  smile.gif  Dzieki za pomoc, jakbyscie jeszcze mieli jakis pomysl na te spacje, bylbym wdzieczny za wskazowke. [/quote]
niewiem czy dobrze zrozumiałem ale jak chcesz miec wiecej spacji uzyj
  1. &nbsp;
[/quote]
Pomysł dobry, ale kolega to chyba tego nigdy nie używał... Kolega spróbuje długie zdanie porozdzielać takimi spacjami... Rozjechało się? O kurcze! To pewnie dlatego, że nbsp oznacza Non Breaking Space i do "domowego użytku" to się raczej nie nadaje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.