Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Plusiaczek Linux "Pierwszy Plusiak"
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Riklaunim
Plusiaczek Linux 2006.0 "Pierwszy Plusiak"
MD5: 5a3a67b1e6864a99652e297da69a3eb9
Download: Lista Mirrorów
Kolejne ISO ląduje na sourceforge. Problemy zostały rozwiązane, przynajmniej na to wygląda smile.gif Tak więc wydałem pierwszą wersję stabilną. Obecnie czekam na udostępnienie PHP5 na serwerze mojej strony i gdy to się stanie - nastąpi aktualizacji Biblioteki i znajdzie się tam dział Plusiaczka.

W PLUSIACZKU
Środowisko graficzne: Domyślne KDE 3.5.1 (rozbite pakiety, optymalizowane:)), oraz XFCE4, WMI
Multimedia: Odtwarzacz KMPlayer, K3B (wypalanie CD/DVD), Kradio, KDEtv, Avidemux (edycja video) i inne
Grafika: Krita (odpowiednik Gimpa, edycja grafiki), KolourPaint, Gwenview (przeglądarka), Inkscape (grafika wektorowa)
Biuro: KOffice (prawie cały, arkusz, prezentacje, edytor tekstu), Scribus - skład tekstu
Gry: Frozen Bubble, Supertux (+Wine, Dosbox)
Programowanie: php + MySQL + Postgres + Firebird / GCC 3.4.5 - C/C++ / Python, pyQT, PyKDE i inne smile.gif
Rozmiar ISO: 578MB. wystarczy nagrać na płytę CD a następnie włożyć ją do CD-ROOMa i ponownie uruchomić komputer. Plusiaczek powinien wystartować wraz ze startem komputera. Jeżeli ładuje się MS Windows (lub inny system zainstalowany na komputerze) to trzeba edytować ustawienia BIOSu - przy uruchamianiu powinno być gdzieś napisane coś ala: "Press COŚTAM to enter BIOS" - wciśkamy to i szukamy opcji dotyczącej bootowania i dodajemy CD-ROOM przed dyskiem (HDD).
Plusiaczek przeznaczony jest dla komputerów z procesorem Penium II i nowszych (kompilowany pod i686). Dla bezproblemowej sesji z CD zalecana minimalna ilość RAM: 128 MB (KDE), 64 MB (XFCE, WMI). Licencja: GPL - można stosować w domy, pracy, szkole. Nie ma licencji, opłat i Service Packów. Plusiaczek powstał z Gentoo za pomocą skryptów LiveCD Slaxa. "Test Dźwięku" zapuszcza KMPlayera z Moherowymi Beretami (Big Cyc)

Plan wydawniczy: Kolejne większe wydanie będzie zaraz po wydaniu nowej wersji KOffice i/lub uaktualnień KDE. W międzyczasie możliwe drobniejsze modyfikacje.
GrayHat
imho bardzo podobne do flash linux
Fipaj
Nazwę zmień. Nie nadaje się :]

Nie lubię KDE, nie lubię Gentoo, XFCE nie próbowałem :]
Pomysł - dobry. Wykonanie - nie wiem, nie sprawdzałem. Za dużo roboty...
Powiem tak: przydałby się Linux z zainstalowanym Firefoksem, edytorem tekstu, serwerem i kupą skryptów php. Tak do testowania :]

Ja też ostatnio myślałem nad zrobieniem jakiegoś live'a. Ale jeśli już to http://www.linuxfromscratch.org/livecd/

PS. Wysyłaj płytki pocztą. Wtedy sprawdzę na 100% - jeszcze ci tą "nową stronę dokumentacji" dopiszę...
Riklaunim
Gentoo używam bo łatwo się tam instaluje to co chce... np. ubuntu czy debian mają pakiet firebirda ale nie ma pakietu firebirda dla php5 co mnie trochę dziwi.. w gentoo daje +firebird i samo za mnie pomyśli co i jak tongue.gif kompilowanie wszystkiego może fajne i nie jest ale w gentoo łatwo mogę osiągnąć to co chcę smile.gif

Plusiaczek - są auroxy, mandrivy, badgery itd. to czemu nie może być plusiaczka laugh.gif tongue.gif Plusiaczek firefoxa ma, php5 z bajerami ma smile.gif bo sam w tym siedzę. Poza tym plusiaczek ma być też distrem dla początkujących... moja mamuśka już jest uzależniona od frozen-bubble tongue.gif
zulus
też jestem uzalezniony od frozen-bubble a gentoo jest genialny biggrin.gif. Jednak kde nie lubie, a to najnowsze jest strasznie wolne i niestabilne, xfce spoko, a gnome tylko w starszych wersjach bo te najnowsze teź nie są zbyt stabilne.
Bakus
Nie ma firebirda? A szukałeś tu:
http://www.apt-get.org/
http://packages.gentoo.org/
http://people.debian.org/~dexter/
?
Fipaj
Ja jeszcze się wtrącę. Budowałeś Plusiaczka z:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_build_a_LiveCD_from_scratch ?

[edited]
A może w ogóle zrezygnuj z KDE na rzecz XFCE? Będzie i mniej do ściągania, i prościej. LiveCD zawsze mi się kojarzył z prostotą, a KDE wręcz przeciwnie :]
Riklaunim
Plusiaczek RC 2
- download: Link (md5sum: 57c6eadff6255c9f4cf8de3225824060)

Zmiany to m.in. trochę poprawek związanych z działaniem Xów, naprawienie instalatora i trochę aktualizacji z drzewa portage.

notka do instalacji Plusiaczka, szablon /etc/fstab:
Kod
/dev/hdaX               /              TYP            noatime         0 1
/dev/hdaY               none            swap            sw              0 0
proc                    /proc           proc            defaults        0 0
shm                     /dev/shm        tmpfs           nodev,nosuid,noexec     0 0

Gdzie hdaX to numer partycji na system, hdaY - partycji swap, a TYP - typ partycji systemowej (ext3 lub reiserfs).
Oprócz tego w /etc jest 0oldinit.d.tar.gz - z tego archiwum bierzemy: bootmisc, checkfs, checkroot, reboot.sh i shutdown.sh i wrzucamy do /etc/init.d zastępując istniejące. Reszta jest w dokumentacji smile.gif
Fipaj
A gdzie ta dokumentacja?

PS. A co do nazwy, to już się nie czepiam. Yellow Dog Linux wymiata :]
edison
a ile ramu potrzebuje ?
Riklaunim
Plusiaczek Linux 2006.0 "Pierwszy Plusiak"
MD5: 5a3a67b1e6864a99652e297da69a3eb9
Download: Lista Mirrorów
Kolejne ISO ląduje na sourceforge. Problemy zostały rozwiązane, przynajmniej na to wygląda smile.gif Tak więc wydałem pierwszą wersję stabilną. Obecnie czekam na udostępnienie PHP5 na serwerze mojej strony i gdy to się stanie - nastąpi aktualizacji Biblioteki i znajdzie się tam dział Plusiaczka.

W PLUSIACZKU
Środowisko graficzne: Domyślne KDE 3.5.1 (rozbite pakiety, optymalizowane:)), oraz XFCE4, WMI
Multimedia: Odtwarzacz KMPlayer, K3B (wypalanie CD/DVD), Kradio, KDEtv, Avidemux (edycja video) i inne
Grafika: Krita (odpowiednik Gimpa, edycja grafiki), KolourPaint, Gwenview (przeglądarka), Inkscape (grafika wektorowa)
Biuro: KOffice (prawie cały, arkusz, prezentacje, edytor tekstu), Scribus - skład tekstu
Gry: Frozen Bubble, Supertux (+Wine, Dosbox)
Programowanie: php + MySQL + Postgres + Firebird / GCC 3.4.5 - C/C++ / Python, pyQT, PyKDE i inne smile.gif
Rozmiar ISO: 578MB. wystarczy nagrać na płytę CD a następnie włożyć ją do CD-ROOMa i ponownie uruchomić komputer. Plusiaczek powinien wystartować wraz ze startem komputera. Jeżeli ładuje się MS Windows (lub inny system zainstalowany na komputerze) to trzeba edytować ustawienia BIOSu - przy uruchamianiu powinno być gdzieś napisane coś ala: "Press COŚTAM to enter BIOS" - wciśkamy to i szukamy opcji dotyczącej bootowania i dodajemy CD-ROOM przed dyskiem (HDD).
Plusiaczek przeznaczony jest dla komputerów z procesorem Penium II i nowszych (kompilowany pod i686). Dla bezproblemowej sesji z CD zalecana minimalna ilość RAM: 128 MB (KDE), 64 MB (XFCE, WMI). Licencja: GPL - można stosować w domy, pracy, szkole. Nie ma licencji, opłat i Service Packów. Plusiaczek powstał z Gentoo za pomocą skryptów LiveCD Slaxa. "Test Dźwięku" zapuszcza KMPlayera z Moherowymi Beretami (Big Cyc)

Plan wydawniczy: Kolejne większe wydanie będzie zaraz po wydaniu nowej wersji KOffice i/lub uaktualnień KDE. W międzyczasie możliwe drobniejsze modyfikacje.
Seth
A ze tak nieskromnie zapytam:
Co mi daje Twoja dystrybucja czego nie maja inne ?
Jaki jest jej cel rozwoju ?
Jakies sa zalozenia na przyszlosc ?
Rozumiem, ze chciales zrobic LiveCD z rzeczami, ktore sa Tobie najbardziej potrzebne ale czy beda one potrzebne komus innemu ?
Riklaunim
Cytat(Seth @ 2006-02-15 02:14:33)
A ze tak nieskromnie zapytam:
Co mi daje Twoja dystrybucja czego nie maja inne ?
Jaki jest jej cel rozwoju ?
Jakies sa zalozenia na przyszlosc ?
Rozumiem, ze chciales zrobic LiveCD z rzeczami, ktore sa Tobie najbardziej potrzebne ale czy beda one potrzebne komus innemu ?

1. Jak dobrze znasz linuxa to każda da ci to samo... Ja nie sprzedają swojego distro więc "nie zależy" mi czego używasz smile.gif
2. a) chcę się czegoś nauczyć - jak zrobić dobre liveCD, które można do czegoś użyć tongue.gif cool.gif stworzenie ładne polskiego liveCD smile.gif
3. dalszy rozwój - aktualizacje pakietów, poprawki, planuję też wersję amd64 i z czasem plusiaczka z samym XFCE4 (tym co się teraz tworzy)
4. Plusiaczek zawiera znacznie więcej niż mi samemu jest potrzebne. Pokrywa dość spory zakres typowych aplikacji desktopowych, jest też trochę dla programistów. Nie da się zrobić liveCD dla każdego, ale myślę że wielu się spodoba smile.gif
Seth
Mhm.... w takim razie pozostaje przy Slaxie :q

Edit (ehh przeczytalem powierzchownie)
Cytat
1. Jak dobrze znasz linuxa to każda da ci to samo...

Nie. Nie kazda da mi to samo. Sa dystrybucje, ktore mysla za mnie, sa dystrybucje ktore wymagaja kompilacji wszystkiego, sa dystrybucje, ktore dziala na jednej dyskietce, sa dystrybucje, ktrore przygotwane sa pod niezliczona ilosc sprzetow, sa dystrybucje... wiekszosc dystrybucji ma swoje unikatowe cechy, wiec mowienie, ze dadza mi to samo jest gruba przesada.

Poza tym jezeli nie zalezy Ci na zdaniu uzytkownikow to po co wypuszczasz ja na swiat?
sztosz
Nie ma tak że wszystkie dystrybucje dadzą ci to samo, ale jest jedno "distro" ( winksmiley.jpg ) które ci da wszystko: LFS
Riklaunim
Plusiaczek 2006.01
MD5: e547369e8a5488001cd602a19a536f6d (Plik: plusiaczek_2006.01)
Download: Link
Wprowadzone poprawki:
- KDE już się nie wiesza (nowa konfiguracja, brak conky) (z dysku po starcie KDE + konsole free -m daje 44 MB zajętego RAMu)
- Xorg.X11 zaktualizowany do wersji modularnej - działają dla ATI i nVidia. Zazwyczaj proponowana będzie VESA
- Aktualizacja kernela do 2.6.15-r5, aktualizacja innych pakietów (w tym wine do 0.9.8)
- Dodano zguby: reiserfsprogs i pcmcia-cs
- Wyłączony coldplug z rozruchu (udev się tym zajmuje, spore przyśpieszenie startu smile.gif)

Notka plik nie ma końcówki .iso ale jest to plik ISO winksmiley.jpg
Notka2: Xorg.conf zazwyczaj będzie bazował na VESA, bardziej dokładny xorg.conf można stworzyć wydając polecenie hwd -xa - lecz może nie działać (bo jest modularny Xorg)
Kas
A może obok/zamiast KOffice dasz Open Office?
socrates
witam.sciagnolem Plusiaczka i niestety nie startuje. po restarcie kompa bootuje plytke i wyskakuje cos takiego: Solinux cos tam .. , disk error 32, AX=424C , drive 9F, a nastepnie Boot Failed press....
oczywiscie przy wypalaniu plytki juz jest maly problem , alcohol nie widzi tego pliki jako iso. bo zreszta jak ma go widziec smile.gif , i tu trzeba przed nagraniem ustawic samemu pewne opcje : format sciezki - data track mode 1
wielkosc sectora w bajtach - ja ustawilem na 2048, wiec moze jakies podpowiedzi jak mam to nagrac aby dzialalo.
" dzien minol i nawet pomyslodawca plusiaczka sie nie odezwal, czyzby nie do konca byl pewny co stworzyl questionmark.gif. coz poczekamy jeszcze troche , zanim stwierdzimy ze plusiaczek to wirtualne marzenia pana "Riklaunim "
Riklaunim
Cytat(socrates @ 2006-04-05 07:56:41)
wyskakuje cos takiego: Solinux cos tam .. , disk error 32, AX=424C , drive 9F, a nastepnie Boot Failed  press....

Opisywane błędy przy samym starcie płyty dotyczą raczej błędnego wypalenia płyty (lub błędnego obrazu ISO) niż samego plusiaczka. Czy sprawdzałeś sumy kontrolne pobranego ISO? z jakiej wersji korzystałeś?
username
Dało by rady puścić go na VirtualPC?

Pamiętam że pierwsza wersja nie działała (było "Setting hostname to localhost" czy jakoś tak i zwiecha)

EDIT:
Co do błędu przy bootowaniu: Mam ten sam, nagrywałem obraz po 2 razy na 2 płytki CDRW i niechciało iść za nic...
netzah
Cytat(zulus @ 1.01.2006, 02:10 ) *
kde nie lubie, a to najnowsze jest strasznie wolne i niestabilne
Typowe argumenty przeciwnika KDE. Sam uzywam w pracy KDE 3.5.3 przez przynajmiej 8 godzin dziennie i nie mam zadnych problemow z szybkoscia dzialania ani (o zgrozo) stabilnoscia. Mozna pewnie napisac, ze "bywa niestabilne" (w przeciwnym razie nie wychodzily kolejne wersje z poprawionymi bledami), ale na pewno nie "strasznie". dry.gif
Sory za OT smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.