Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak ustawić uprawnienia dla katalogu chmod
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tomson
Witam

mam takie polecenie w pliku readme
Cytat
katalogi "file" i "download" ustaw chmod 777

Jak to się robi questionmark.gif?
mike
Boże Ty widzisz a nie grzmisz!

Przenoszę na Hydepark
Vertical
Nie widzę większego problemu niż po prostu zmienić chmod tych katalogów na 0777, czyli odczyt, zapis i wykonywanie dla wszystkich
mike
~Vertical sęk w tym, że kolega ~tomson nie wie jak się zmienia prawa smile.gif

1. Jak masz serwer pracujący na Windowsie, to olej to. Nie musisz zmieniać praw, bo ich nie ma smile.gif
2. Jak masz serwer na ! Windows to możesz to zrobić z poziomu konsoli o ile masz do niej dostęp (polecenie chmod) lub za pośrednictwem twojego klienta FTP, lub innego klienta.
tomson
Ja mam łyndołsa a serwer na którym mam miejsce jest pewnie na linuksie
używam total comandera
i nadal niewiem jak to zrobić

jestem totalne lame z php i z linuksa, dorwałem wreszcie kawałek miejsca na serwerze www.lycos.co.uk i próbuje się czegoś nauczyć
mike
No ale to nie ma związku z php i Linuksem (no tu może troszkę ma smile.gif ). To jest zadadnienie z podstaw obsługi komputera tongue.gif

Jak masz Total Commandera to:
1. Łączysz się z serwerem i dostajesz się na swoje konto FTP;
2. Wybierasz pliki/katalogi;
3. Klikasz w menu Pliki -> Zmień atrybuty. I ustawiasz takie jak chcesz;
4. Klikasz OK tongue.gif
tomson
Ok dzięki tylko tam nieposługujemy się kodem tylko są opcje do wyboru
Ja mam ustawione na "archiwizowane" czy będzie OK questionmark.gif
mike
Źle.
Dlatego, że próbujesz ustawić prawa dla plików Windows'a a Windows nie posiada takich uprawnień dla plików/folderów.

A masz ustawić prawa dla plików znjdujących się na serwerze!
Połącz się ze swoim kontem FTP i ustaw prawa dla plików na serwerze a nie na lokalnym kompie.

Jak się połączysz to będziesz miał inne prawa do wyboru.
tomson
Trzeba było tak odrazu dzięki wielkie
escaflowne
Cytat(mike_mech)
[...] 1. Jak masz serwer pracujący na Windowsie, to olej to. Nie musisz zmieniać praw, bo ich nie ma smile.gif [...]

Właśnie nie smile.gif Jeżeli plik znajduje się na partycji, której system plików to NTFS to uprawnienia istnieją. I IMHO są po prostu chore smile.gif Ale to już temat na inną dyskusję...
sztosz
@escaflowne: Ale jednak łatwiej ustawić prawa na NTFS'ie niż na jakiejś linuxowej parytycji, w taki sposób żeby każdy miał tylko i dokładnie do tego prawa do czego powinien.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.