Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konkretne rozwiązanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bob1223
Cześć jestem w trakcie tworzenia gry online z wykorzystaniem MySql i php.
Mam problem dość poważny bo od niego zalezy dalszy rozwój gry. Czy ma ktoś jakiś pomysł na to aby dokonywało się nocne przeliczanie narazie tylko dodawanie turek questionmark.gif
Diwi
skorzystaj z cron'a smile.gif

Pozdrawiam
bob1223
Napisz coś więcej prosze smile.gif
nospor
poszukaj trochę, prosze...
http://www.google.com/u/forumphppl?q=cron&...ch=forum.php.pl
Puciek
Poza cronem mozesz np. napisac skrypt ktory w momencie wizyty kazdego goscia na stronie sprawdzi czy np. skrypt odpalil sie o danej godzinei już, jeżeli nei to sie odpala, tak wiem że nieodpali to o własnie tej godzinie, ale niezrobi to różnicy poniewasz efekt będzie podobny happy.gif
bob1223
A jeżeli chodzi o skrypt to na jakiej zasadzie to oprzeć ?
ennics
  1. <?php
  2.  
  3. if (date('H') == '08') {
  4. print "foo";
  5. }
  6.  
  7. ?>
kszychu
Cytat(Puciek @ 2006-01-02 01:10:05)
Poza cronem mozesz np. napisac skrypt ktory w momencie wizyty kazdego goscia na stronie sprawdzi czy np. skrypt odpalil sie o danej godzinei już, jeżeli nei to sie odpala, tak wiem że nieodpali to o własnie tej godzinie, ale niezrobi to różnicy poniewasz efekt będzie podobny happy.gif

Tego bym nie robił... Jeśli to mają być jakieś większe przeliczenia, to ktoś, kto będzie miał szczęście wtedy właśnie wejść, może sobie trochę poczekać.
Ja bym robił cronem. W końcu po to on jest.
bob1223
No tak pobrałem plik o nazwie "nnbackup228" gdzies na tym forum był link, coś poczytałem ale nie znalazłem konkretnej instrukcji. Czy ten croen musi być na serwerze zainstalowany przez admina czy ja moge wrzucić go tam samemu i bedzie działało czy może ktoś podać konkretny adres do konkretnego pliku i przynajmniej mniej więcej wyjaśnić jak to ma działać snitch.gif questionmark.gif
ennics
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.