Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szybka i prosta pomoc w wyswietleniu w porcjowaniu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
hryciuk
Jak zrobic aby wpisy które maja opcje "tak" były zawsze wyswietlane i porcjowane jako pierwsze a dalej wpisy z opcja "nie". Mam nadzieje ze ktos mi pomoze bo zabraklo mi pomyslow. Pozdrawiam
  1. <?php
  2. $naStronie = 3; 
  3.  
  4. if($_GET['strona']) $strona = $_GET['strona']; 
  5. else $strona = 0; 
  6.  
  7. $query = mysql_query("SELECT count(*) FROM ogloszenia_ogloszenia WHERE id_kategoria = $id"); 
  8. $row = mysql_fetch_array($query); 
  9. $size = $row['count(*)']; 
  10. echo "Ilsosc rekordow w bazie $size, obecna strona $strona, ilosc stron ".ceil($size/$naStronie)."<br>"; 
  11.  
  12. $start = $strona*$naStronie; 
  13. $query = mysql_query("SELECT * FROM ogloszenia_ogloszenia WHERE id_kategoria = $id LIMIT $start, 
    $naStronie"
    ); 
  14.  
  15. while($petla = mysql_fetch_array($query)) {
  16.  
  17. if ($petla[11] == "tak") {
  18. echo "wyswietla te wpisy ktore maja opcje tak";
  19. }
  20. elseif ($petla[11] == "nie") {
  21. echo "wyswietla reszte wpisów ktore maja juz opcje nie";
  22. }
  23.  
  24. } 
  25.  
  26. if($strona!=0) echo " <a href=?id=$id&strona=".($strona-1).">poprzednia</a> "; 
  27. if($strona<ceil($size/$naStronie)-1) echo " <a href=?id=$id&strona=".($strona+1).">nastepna</a> ";
  28.  
  29. ?>
AxZx
zrob sortowanie wedlug kolumny gdzie masz w pisy tak/nie a pozniej sortowanie wedlug innych kolumnt

szukaj pod ORDER BY
hryciuk
Hm nie wiem czy to cos da bo jak posoruje wg ORDER BY promocja DESC bo Tak jest po wyrazie nie to mi wszystkie sie sortuja malejaca (no fakt promowane sa na gorze) ale chce zeby sie takze sortowaly wg daty dodania czyli premiowane i niepremiowane. Chyba ze ktos moze mnie naprowadzi jak posortowan najpierw wg promocja a nastepnie wg daty w jednym wpisie ? Pozdrawiam
nospor
przenosze na mysql bo tam miejsce.

1. .... ORDER BY promocja DESC, DATA DESC
hryciuk
wlasnie w tym samym momencie mnie oswiecilo i zrobilem jak "nospor" napisales bardzo dziekuje ci i inyym za pomoc. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.