Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: NOwy komp
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
woocash
Proszę o pomoc w złożeniu nowego komputera.
Na całość chciałbym wydać w granicach 3 - 3,5 tyś.

Ja wymyśliłem sobie to tak:

[list]
[*]Płyta główna: jakiś EPOX podobno jest ze zintegrowaną kartą 5.1 (450)
[*]Proc: Athlon XP 2000 (269)
[*]Vent: jakikolwiek za jakieś 30 zeta (30)
[*]RAM 256 DDR 333Mhz (157)
[*]HDD: 40GB Kawiora (272)
[*]Grafa: GeForce FX5200 128 Mb DDR TV out (339)
[*]Monitor: Samsung 755dfx 17" (647)
[*]DVD: Pionier (199)
[*]CD-RW: TEAC (219)
[*]Klaw+mysz (60)
[*]Obudowa 350 W (200)
[*]Drukarka: Lexmark Z45(257)
[*]Skaner HP 2300 (324)
[*]Głośniki: 5.1 (250)
[list]
-----------------------------------
w sumie: 3673 zł

Może o czymś zapomniałem?

Co o tym sądzicie?
Co byście radzili mi zmienić?
DeyV
temat przeniesiony

A prz okazji:
1. kupno wentylatora za 30 złotych to bardzo zły pomysł. Jednak Athlon 2.0 grzeje się dość mocno, i nawet na orginalnym boxowym wentylatorze zdarzają mu się temperatury 70 i więcej
2. lepiej chyba dołożyć 100 i kupić 80 GB (WD to dobry wybór)
3. Na tym Athlonie dobrze zpisuje mi się płyta MSi, ale nie wiem nic o EPOX'ie więc się nie wypowiem

a z uwagi na ograniczony budżet - może wystarczyłby napęd kombo?
scanner
Sorki, ale ten sprzęt nie ma sensu.
Inwestujesz w pamięć, grafike i procesor, a wszystko to stoi na badziewnej płycie. Gdzie tu sens?
Athlona 2000+ chcesz chlodzić coolerkiem "NOName"? Powodzenia. Gwarantuje otwarta obudowę i wentylator biurkowy przy kompie.
Moim zdaniem: za 3,5 tysiaka kup naprawde dobry (stabilny) kompa później pchaj się w drukarki, skanery itp.
Polecam http://sklep.komputronik.pl - kliknij w menu na "zaestawy" i składaj swoją DreamMachine.

Pamiętaj, ze płyta+procek+pamięc to najważniejsze elementy kompa. i Muszą byc dobrze dobrane.
FiDO
Cytat
jakiś EPOX podobno jest ze zintegrowaną kartą 5.1

Nie jakis tylko Epox 8RDA+, jedna z lepszych plytek na rynku, sam mam i sobie chwale smile.gif
Procka nie oplaca sie XP2000+ jesli mozesz miec 1700+ za sensownie mniej (tzn. gdzies < 230). _Kazdy_ model 1700+ DLT3C idzie bez problemu na 2400+ a wiecej to juz indywidualna sprawa. Z tym, ze najlepiej jakbys pogadal z jakims kumplem, ktory sie zna zeby nie bylo ze cos popsujesz (chociaz nie da sie za bardzo).
Osobiscie jakbym mial kupowac glosniki 5.1 za 250 to bym sobie odpuscil...
Ramu tez troche malo ale co poradze.. dysk tak jak mowi DeyV.
Koniecznie musisz miec ta drukarke i skaner? Bez tego bylo duzo lepiej.
I czy DVD Ci naprawde potrzebne?? Ja nie mam do dzis i nie narzekam, a jak pytalem kumpli co maja to prawie w ogole nie korzystali. Radze Ci to wszystko jeszcze raz przemyslec co potrzebujesz a czego nie.
Jedno napewno, nie oszczedzaj na plycie glownej, bo to Ci moze potem bokiem wyjsc (ta jest dobra smile.gif ), reszte typu pamiec, drukarka, skaner mozna zawsze bez problemu dokupic po jakims czasie jak bedziesz mial cos kasy, a dysk troche gorzej wymienic.
FiDO
Cytat
Sorki, ale ten sprzęt nie ma sensu.
Inwestujesz w pamięć, grafike i procesor, a wszystko to stoi na badziewnej płycie. Gdzie tu sens?

Sorki, ale jesli twierdzisz, ze Epox 8RDA+ jest badziewny to ja nie mam wiecej pytan...
Poczytaj moze cos o tej plycie zanim ja zbesztasz tongue.gif
Zgadzam sie, ma pare wad, ale ktora plyta ich nie ma...
To jest plyta high-end'owa i duzo lepszej juz nie kupi. (jakbym mial brac cos innego to tylko nowy Asus (nie pamietam oznaczen), ale to jest ok 550zl)
woocash
Co do płyty to wszyscy qmple i sprzedawcy mówią mi że w stosunku jakość/cena ta płyta jest najlepszą z możliwych pod Athlona

Co do ramu: faktycznie pewnie wezmę 512 DDR 333

Dysk 80 Gb nie jest mi potrzebny jeśli jusz to drugi 40 gb ale to w przyszłosći

Co do drukarki i skanera: drukarka musi być, skaner już nie (ale przydałby się w związku z tym że pracuję przy stronach www i dostaję materiały do skanowania często)

Co do głośników to są to jedne z najlepszych tylko cholera zapomniałem nazwy firmy...
Dostały Certyfikat Chip Power czy sth like that
FiDO
Cytat
Co do płyty to wszyscy qmple i sprzedawcy mówią mi że w stosunku jakość/cena ta płyta jest najlepszą z możliwych pod Athlona

No i mieli racje.. ja dalem za nia 527 i nie zaluje ani zlotowki, bo jak ja ją kupowalem to nie bylo lepszej plyty.
Cytat
Dysk 80 Gb nie jest mi potrzebny jeśli jusz to drugi 40 gb ale to w przyszłosći

Tez tak sobie kiedys mowilem (a teraz i 80 mi sie juz konczy), chociaz jak nie bedziesz mial dostepu do sieci z tego kompa to moze faktycznie 40 starczy narazie.
Cytat
Co do głośników to są to jedne z najlepszych tylko cholera zapomniałem nazwy firmy...
Dostały Certyfikat Chip Power czy sth like that

Jedne z najlepszych powiadasz... Firma to pewnie Creative, a model Inspire 5100 albo 5300?
A certyfikat chipa to wiesz o co mozesz rozbic? (u nich sie wyniki kupuje, a nie wygrywa).
-- chyba jednak nie Creative, bo za 250 creativa mozna najwyzej 4.1 kupic, to juz w ogole musi byc bajerancki sprzet winksmiley.jpg
scanner
Cytat
Cytat
(...) a wszystko to stoi na badziewnej płycie.
Sorki, ale jesli twierdzisz, ze Epox 8RDA+ jest badziewny to ja nie mam wiecej pytan...
A skąd miałem wiedzięc która to płyta? Moja kryształowa kula jest wciąż w naprawie.
BTW: zgadzam się co do A1700+ - lepiej to niz A2000+
ramze
Widzę, że ten komputer ma być ewidentnie do gier, to powiem tyle, zrezygnuj z GF FX bo przy nim wiele gier, praktycznie większośc ma błędy, zainwestuj lepiej w pełną 4 i z 1Gb ramu, to jest własnie bolączka wielu osób, rzucają sie na potężne procesory, wielkie dyski a o ramie wszyscy zapominają. Radzę zakupinie tańszego procka i duuuuuużo RAMU do tego GF jakąś dobrą 4 dysk 40Gb w zupełności wystarczy, chociaz możesz sobie kupić 80Gb jak wolisz do tego wypalarka, jak masz starego kompa to sobie zostaw stację dyskietek winksmiley.jpg, zostaw sobie tasmy od dysków i cd romów. Wyciągnij 3-3,5 tysiaka i zapieprzaj do sklepu biggrin.gif.
LeWaR
creativa 5.1 za 315 mozna dostać
drukarka lexmark ..... podaruj sobie te shity, kup hp albo epsona, lexmarki omijaj z daleka.

pozdrawiam
FiDO
Cytat
A skąd miałem wiedzięc która to płyta? Moja kryształowa kula jest wciąż w naprawie.

Ano metoda dedukcji smile.gif
Podal orientacyjna cene (450), powiedzial ze ma chyba dzwiek 6-kanalowy no i ze Epox, ja widze tylko jedna taka plyte.
Cytat
zrezygnuj z GF FX bo przy nim wiele gier, praktycznie większośc ma błędy, zainwestuj lepiej w pełną 4 i z 1Gb ramu, to jest własnie bolączka wielu osób, rzucają sie na potężne procesory, wielkie dyski a o ramie wszyscy zapominają.

Co do GF FX sie zgadzam, ale co do ramu niebardzo...
1GB questionmark.gif nie przesadzasz czasem? smile.gif
Ja jeszcze nie tak dawno mialem 256 i nie narzekalem, teraz mam 512 i nie ma mowy o "doczytkach" z dysku.
scanner
Cytat
Cytat
Ano metoda dedukcji smile.gif
jakby nie to, ze w robocie jestem prawie odciety od netu, to bym sobie po cenach sprawdzil. a tak bazuje na tym co pisze na forum. smile.gif)
spenalzo
Osobiście odradzam Serial ATA - problemy jakie stwarza na moim komputerze nie są warte rzekomo wyższej wydajności... A mianowicie: przy kopiowaniu przez sieć, z cdromu i partycji na partycję dane lecą ok. 2 sekundy, na 2 sekundy zatrzymuje całkowicie komputer, i znowu 2 sek dane itd. Beznadzieja!!! Ja nie wiem czego to jest wina, ale mam już tego szczerze dosyć.
Jeżeli chodzi o skaner to mam HP ScanJet 3500c - jakość skanu bdb, ale program do skanowania to takie gówno, jakiego jeszcze w życiu nie widziałem.
Aha, co do głośników 5.1 - daj sobie spokój z szajsem za 250 zł - szkoda uszu.
Jeżeli myślisz o zakupie DVD i CD-RW poszukaj sobie jakiegoś combo.
Pamieć jest tania, za 270 zł masz 512 RAM 333 Mhz - lepiej zainwestuj w pamięć niż głośniki.
Co do wentylatorów za 30 zł - ja mam athlona 2200+ i nagrzewa się 45-50 stopni - nie warto. 45 stopni osiąga pół godziny po włączeniu - muszę kupić porządny wentylator z radiatorem i może trochę podrkęcić.
Płyta głowna - bardzo dobra jest Asus A7N8X, wersji deluxe/gold ma 6xusb, 2xfirewire, 2xserialata, 2xlan, 2xusb2.0.
dragossani
Mam tego Asusa A7N8X DeLuxe o którym pisze spenalzo - bardzo fajna płyta, tylko jedna uwaga: Windows XP required. Sterowniki do starszych systemów są niedorobione i komp jest niestabilny. Na XP wszystko gra i buczy. W ogóle płyty ASUSa są nie do pobicia. Mam porównanie, bo trochę się już kompów naskładałem - Asus ma klasę. Mam też Radeona 9500 Pro i bardzo sobie chwalę - nie zamieniłbym go na GF w analogicznej cenie. Składałem ostatnio komp w obudowie Chieftec MX-01B-D (jest w komputroniku) - rewelacja. Z tanich nagrywarek polecam Lite-ON'y - niska cena, a nie odstają od kosztownej czołówki (Teac, Plextor). Jak ktoś chce sprawdzić, czy dyski ATA są w stanie gonić SCSI to polecam taką płytę jak moja, ustawienie na niej Raid 0 i podłączenie 2x WD Raptor (Serial ATA). Zrywa kask z głowy. :wink:
woocash
W takim razie zamiast GF mam wziąć radeona 9200 128 tv out ?
spenalzo
Cytat
Mam tego Asusa A7N8X DeLuxe o którym pisze spenalzo - bardzo fajna płyta, tylko jedna uwaga: Windows XP required

Ja nie chcę XP... :-( Faktycznie sterowniki nie wyglądają na dorobione: zapisywanie 710 MB pliku audio z tempa na dwóch partycjach zajęło 10 minut- przecież to jakieś nieporozumienie :-)
Ale coś czuję, że będę musiał sobie XP sprawić także z innych powodów - dlatego chętnie dowiem się czy dla zaawansowanego użytkownika Win 98 Windows XP nie jest zbyt upierdliwy? I który lepszy? Home czy Pro?
DeyV
1. tylko PRO, w home brakuje wielu przydatnych funkcji
2. Jeśli zdecydujesz się na wyłączenie wszystkich bajerów dotyczących wyglądu (menu start polecam jednak w stylu XP) to jedyną różnicą jaką bedziesz wyraznie widział, bedzie wielokrotne podniesienie stabilności.
Prędkość działania wielu programów (szczególnie na nowym sprzęcie) też potrafi się poprawić.
Mówi to początkowo zaciekły wróg XP, (wszystko co nowe Microsoftu to złe smile.gif ) który zdecydował sie na ten system po półrocznym namawianiu, a teraz już chyba z 9 msc nie korzysta z niczego innego...
spenalzo
No, zapowiada się ciekawie. Jeszcze jedno - jak wygląda sprawa działania starszych programów (do win95 i dos'a) - bo do niektórych jestem bardzo przyzwyczajony - np. norton commander...
jestem mile połechtany, więcej, więcej smile.gif
scanner
Cytat
Mówi to początkowo zaciekły wróg XP, (wszystko co nowe Microsoftu to złe smile.gif ) który zdecydował sie na ten system po półrocznym namawianiu, a teraz już chyba z 9 msc nie korzysta z niczego innego...
Mam te same przejscia. Najpier kategoryczne NIE, teraz nic innego do domu - moze Linux ma przewage, ale w momencie gdy na domowym niezbyt ciekawym sprzecie mam uptimy po kilkanascie dni (czasem kieszen trzeba wypiac) to co wiecej chciec? Tylko zadnych StyleXP czy innych udziwniaczy. To tylko spowalnia i zmiejsza stabilnosc.
Cytat
bo do niektórych jestem bardzo przyzwyczajony - np. norton commander...
Total Commander. Nie uzywam WinRARA, WINZIpa itp - wszystkie archiwa (podtsawowe formaty) obsluguje TC. Tak samo jak FTP.
spenalzo
Cytat
Total Commander. Nie uzywam WinRARA, WINZIpa itp - wszystkie archiwa (podtsawowe formaty) obsluguje TC. Tak samo jak FTP.

Ja z TC korzystam tylko do FTP i kompresji - do przeglądania głównie "emeryta" NC - 10 lat :-)
Cudi
Ostatnio wpadło mi troche kasy w ręce postanowiłem zainwestować w sprzęt, aby wreszcie móc w coś pograć (GeF 2 MX 200 32 mb już mnie dobijał). Kupiłem wspomnianego GeF FX 5200 128 mb, i jestem zadowolny (opłacało sie), co prawda do niektórych gierek musiałem ściągać patche, ale teraz wszstko śmiga aż miło smile.gif Do tego kupiłem sobie 512 DDR/333 i WD 80 gb, a wcześniej kupiłem ECS'a K7VTA3 i Ahlona Xp 1700+ smile.gif Do grania komputer jak narazie idealny, choć na jesieni chyba będzie zmiana procka i mainboard'a smile.gif
Seth
Ja polecam P4. Wczesniej mialem AMDka i nie bylem zbyt zadowolony jego wydajnoscia.
Wiekszosc programo jest zoptymalizowana pod produkty intela, wiec przewaznie na pentiumach chodza szybciej.
dragossani
Seth pisze o wydajności na Intelach - fakt, że ostatnio wypuszczone chipsety do płyt dla Intela wyglądają bardzo zachęcająco. Dla przykładu - ostatnio składany przeze mnie sprzęt (nie mój): Asus P4C800 Deluxe Intel 875P, Intel Pentium 4 (S478) 2.40 GHz HT (FSB 800) BOX, 2 x Kingston DDR 512MB PC-400 (KVR400X64C25/512) CL2.5, 2 x WD Raptor 36.7 GB WD360GD Serial ATA (jako RAID 0), Radeon 9800 Pro Gigabyte Maya II GV-R9800 PRO (reszty nie wymieniam, bo nie ma wpływu na wydajność). Cena stosunkowo wysoka, ale wyniki wydajności tego zestawu są miażdżące.
FiDO
Cytat
jakby nie to, ze w robocie jestem prawie odciety od netu, to bym sobie po cenach sprawdzil. a tak bazuje na tym co pisze na forum. smile.gif)

Ja tam akurat te pare cen to mam w glowie smile.gif

Cytat
Osobiście odradzam Serial ATA - problemy jakie stwarza na moim komputerze nie są warte rzekomo wyższej wydajności... A mianowicie: przy kopiowaniu przez sieć, z cdromu i partycji na partycję dane lecą ok. 2 sekundy, na 2 sekundy zatrzymuje całkowicie komputer, i znowu 2 sek dane itd. Beznadzieja!!! Ja nie wiem czego to jest wina, ale mam już tego szczerze dosyć.  

To nie jest wina samego SATA. Samo SATA jest minimalnie szybsze od ATA, a ze u Ciebie sa takie cyrki to wina najprawdopodobniej systemu (wydedukowalem, ze 98 ;] wiec powod bardzo prawdopodobny)

Cytat
Mówi to początkowo zaciekły wróg XP, (wszystko co nowe Microsoftu to złe  ) który zdecydował sie na ten system po półrocznym namawianiu, a teraz już chyba z 9 msc nie korzysta z niczego innego...

Heh.. jeszcze ja jestem dokladnie taki sam smile.gif
Na poczatku XP nie wiedzialem, ze mozna te cukierkowe pierdy powylaczac, wiec patrzylem na ten sys z obrzydzeniem, ale jak juz sie dowiedzialem co i jak to nie zmienie na inny...

Cytat
No, zapowiada się ciekawie. Jeszcze jedno - jak wygląda sprawa działania starszych programów (do win95 i dos'a) - bo do niektórych jestem bardzo przyzwyczajony - np. norton commander...  
jestem mile połechtany, więcej, więcej

Co Ty taki konserwatysta jestes? Trzeba isc z duchem czasu.. NC pod windowsem? oszalales? winksmiley.jpg
Ja rozumiem pod dosem (chociaz i tak wole Dos Navigatora wtedy), ale pod windowsem to nie ma najmniejszego sensu. Tak jak mowi scanner, tylko TC, odstaje conajmniej kilometry od innych file managerow jesli chodzi o mozliwosci, dodatkowo jest rozszerzalny pluginami, ktorych jest cale mnostwo (http://www.clubtotal.tk/). Pluginow sa trzy rodzaje: packer plugins (dodaja mozliwosc rozpakowania/pakowania archiwow nieobslugiwanych standardowo, .bz2, .rpm, .iso, .bin, .msi, .deb, .z i wiele innych), filesystem plugins (np. obsluga ext2 (linuxowa partycja), czy edycja rejestru, uslug (services) czy czego tam sobie zazyczysz winksmiley.jpg ) i lister plugins (pluginy do listera (sluzy do podglad plikow przez F3), i tutaj np. sa pluginy ktore koloruja skladnie wielu jezykow, wyciagaja info z execow (przydatne dla piszacych programy) i wiele innych )
Wiecej pisac mi sie nie chce, ale jest tego sporo.. to jest jeden z niewielu pogramow, ktory uzywam codziennie. Nie wiem jak niektorzy moga w exploratorze...
Cytat
Ja z TC korzystam tylko do FTP i kompresji - do przeglądania głównie "emeryta" NC - 10 lat

A to blad.. smile.gif Nie wiesz ile tracisz...
Cytat
Ja polecam P4. Wczesniej mialem AMDka i nie bylem zbyt zadowolony jego wydajnoscia.  
Wiekszosc programo jest zoptymalizowana pod produkty intela, wiec przewaznie na pentiumach chodza szybciej

Jakiego miales AMD, ze nie byles zadowolony z wydajnosci? Chyba Athlon 600 winksmiley.jpg
Athlony, a przynajmniej XP, maja juz obsluge dodakowych instrukcji SSE, wiec intel ma przewage tylko SSE2, a z tych tak wiele programow nie korzysta. Pozatym wydajnosc Athlonow jest wieksza niz P4 jesli porownywac zegar w zegar (ja wiem, ze tak sie nie robi ale..) Wiec majac np. takiego XP z zegarem 2.3GHz masz wydajnosc mniej wiecej taka jak P4 2.8GHz a roznica w cenie miedzy tymi modelami jest na korzysc AMD, malo tego jak liczyc to, ze teraz kazdy 1700+ idzie na 2400+ (2GHz - czyli tak ok. P4 2.4, troche mniej) i kosztuje 230-250zl to chyba nie musze pisac co sie bardziej oplaca winksmiley.jpg
Oczywiscie zalezy tez duzo od tego do czego ma sluzyc ten komp.
Jesli ktos korzysta z jakis specjalistycznych narzedzi, w ktorych faktycznie P4 jest wykorzystywany to warto dolozyc te pareset zlotych, ale jesli chodzi o domowy uzytek (+ gry, bo pod takim katem w tym topicu rozpatrujemy) to IMHO nie ma sensu, chyba ze sie faktycznie ma za duzo kasy, ale wtedy prosze sie pochwalic, ja bardzo chetnie podam swoj numer konta winksmiley.jpg
Cytat
Asus P4C800 Deluxe Intel 875P, Intel Pentium 4 (S478) 2.40 GHz HT (FSB 800) BOX, 2 x Kingston DDR 512MB PC-400 (KVR400X64C25/512) CL2.5, 2 x WD Raptor 36.7 GB WD360GD Serial ATA (jako RAID 0), Radeon 9800 Pro Gigabyte Maya II GV-R9800 PRO (reszty nie wymieniam, bo nie ma wpływu na wydajność). Cena stosunkowo wysoka, ale wyniki wydajności tego zestawu są miażdżące.

Daj mi taka karte graf., jak podlacze do siebie do przebije ten sprzet (jesli chodzi o wydajnosc w grach) a mam procka za ktorego dalem jedyne 263zl winksmiley.jpg Nawet nie chce wiedziec ile ten co wymieniles kosztowal...

uf... koniec winksmiley.jpg
spenalzo
Cytat
To nie jest wina samego SATA. Samo SATA jest minimalnie szybsze od ATA, a ze u Ciebie sa takie cyrki to wina najprawdopodobniej systemu (wydedukowalem, ze 98 ;] wiec powod bardzo prawdopodobny)

Cyrki to mało powiedziane. To słowo nie oddaje tego, jakie ja przeżywam katorgi przy komputerze kopiując coś z CD-ROMu...

Cytat
Co Ty taki konserwatysta jestes? Trzeba isc z duchem czasu.. NC pod windowsem? oszalales? winksmiley.jpg (...) Nie wiem jak niektorzy moga w exploratorze...

Explorator nawet nie jest taki zły. :-) Widziałem większe badziewia.

Cytat
Cytat
Wiekszosc programo jest zoptymalizowana pod produkty intela, wiec przewaznie na pentiumach chodza szybciej

Jakiego miales AMD, ze nie byles zadowolony z wydajnosci? Chyba Athlon 600 winksmiley.jpg
Athlony, a przynajmniej XP, maja juz obsluge dodakowych instrukcji SSE, wiec intel ma przewage tylko SSE2, a z tych tak wiele programow nie korzysta. Pozatym wydajnosc Athlonow jest wieksza niz P4 jesli porownywac zegar w zegar (ja wiem, ze tak sie nie robi ale..)

Z nazwami Athlonów XP to jest tak, że liczba stojąca przy nazwie procesora odpowiada wydajnością Pentium z taką częstotliwością, np. Athlon 2200+ odpowiada wydajnością Pentium 2200, ale ma częstotliwość taktowania 1.67 GHz. Ładnie ludzi w konia robią1. Ciągle mi się myli i myślę, że mam 2.2 GHz, a tu dupa... Ale chodzi jak marzenie, osiąga całkiem niezłe wydajności - Unreal Tournament 1024x768 - 100,9 fps :-)
FiDO
Cytat
Cyrki to mało powiedziane. To słowo nie oddaje tego, jakie ja przeżywam katorgi przy komputerze kopiując coś z CD-ROMu...

A tak mi wpadlo go glowy.. masz Ty wlaczone DMA dla CD-ROM'u?
Cytat
Explorator nawet nie jest taki zły. :-) Widziałem większe badziewia.
A ja nie smile.gif

Cytat
Z nazwami Athlonów XP to jest tak, że liczba stojąca przy nazwie procesora odpowiada wydajnością Pentium z taką częstotliwością, np. Athlon 2200+ odpowiada wydajnością Pentium 2200, ale ma częstotliwość taktowania 1.67 GHz. Ładnie ludzi w konia robią1.  

No niezupelnie... Takie bylo niby zalozenie, ale teraz to juz w ogole nie pasuje, tzn. powiedzmy do 2000-2400+ jest to jeszcze faktycznie w miare porownywalne. Ale powyzej to juz sa coraz wieksze odchyly...
Pozatym dlaczego uwazasz ze ludzi w konia robia?
Przychodzi laik do sklepu i widzi P4 2400 i XP 2400+ co wybiera? -> XP
Przychodzi laik do sklepu i widzi P4 2400 i XP 2000 co wybiera? -> P4
Musza sie jakos utrzymywac na rynku i jesli maja stosowac takie metody to nie mam nic przeciwko, naprawde niechcialbym (i chyba nikt by niechcial), zeby AMD teraz wypadlo z rynku procesorow...
Jak to mowia tonacy sie brzytwy chwyta winksmiley.jpg
A kto chce wiedziec to i tak wie jaki ma zegar.

Cytat
Ciągle mi się myli i myślę, że mam 2.2 GHz, a tu dupa...

A mi sie nie myli, bo mam 2.2GHz chociaz nominalnie bylo 1.46. I za to lubie AMD aaevil.gif
spenalzo
Cytat
A tak mi wpadlo go glowy.. masz Ty wlaczone DMA dla CD-ROM'u?

Mam, kiedyś mi się przypomniało i włączyłem, jest różnica - przynajmniej napęd się rozpędza :-), ale nadal się zacina, tak jak sieć. Może Win XP mnie uratuje...

Cytat
Musza sie jakos utrzymywac na rynku i jesli maja stosowac takie metody to nie mam nic przeciwko, naprawde niechcialbym (i chyba nikt by niechcial), zeby AMD teraz wypadlo z rynku procesorow...

Właśnie, a kto by chciał? Nie mam zamiaru płaćić w procesarach Intela za reklamy i za nazwę.

Cytat
A mi sie nie myli, bo mam 2.2GHz chociaz nominalnie bylo 1.46. I za to lubie AMD  :twisted:

Na to też przyjdzie czas - muszę pomyśleć o jakimś porządnym radiatorze cenie <=100 zł, bo na razie procesor ma około 45-50 stopni.
FiDO
Cytat
Na to też przyjdzie czas - muszę pomyśleć o jakimś porządnym radiatorze cenie <=100 zł, bo na razie procesor ma około 45-50 stopni.

Ja mam "zwyklego" Titan'a za 40zl smile.gif z tym, ze do tego 2 dodatkowe wentyle, jeden wyciagajacy pod zasilaczem i nadmuchujacy z boku na wysokosci proca, i teraz jak sa takie chlodniejsze dni to 35-38 stopni.
Anarion
Ja planuje zainwestowac w watercooling, ( www.cpc.pl ) taki zestawik kosztuje okolo 100zl a kumpel ktory to ma mowil ze z montazem nie bylo problemow, a do tego ciche!!!
DeyV
jak zainstalujesz - daj znać. Sam się tym interesowałem...
FiDO
Nie zebym cos mial do cpc, ale to jest shit smile.gif
Tzn. jak nie podkrecasz to moze jeszcze jest jakis sens, chociaz i tak temperatury sa na poziomie sredniego chlodzenia powietrzem.
A jak chcesz pokrecac to odpusc sobie to w ogole...
Kiedys mialem taki ladny link do topica "Dlaczego nie CPC" na pewnym forum o sprzecie, bylo wszystko ladnie przestawione...
Jak znajde to rzuce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.