Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Informacje z dwóch tabel
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Zajec
Witam,

Zastanawia mnie czy istnieje jakaś możliwość na łączenie informacji z dwóch różnych tabel bez wspólnej kolumny? Wiadomo, że mając w jeden z tabel np. numer id wpisu z drugiej jest to banalne, ale czy można to załatwić jakoś "odgórnie"?
nospor
Osobiscie nie za bardzo chyba kumam. Skoro nie ma powiazania miedzy tabelami to niby skad ma byc wiadomo jak ma je lączyc?

Cytat
ale czy można to załatwić jakoś "odgórnie"
Co przez to rozumiesz? te "odgórnie"?
Zajec
Zdaje się, że rozumiesz o co chodzi, tylko wydaje Ci się zbyt oczywisty fakt, że takie coś jest nimożliwe :-) A mimo to zaciekawiło mnie i pomyślałem, że warto zapytać.

Mam przykładowo dwie tabele:
UCZEN
# id
* imie
* nazwisko

KLASY
# id

Chodzi o to, aby baza sama wiedziała, do której klasy uczęszcza uczeń. Wymagałoby to jakiegoś automatycznego przypisywania każdemu wierszowi z tabeli UCZEN któregoś wpisu z KLASY.

Znam tylko rozwiązanie z dodaniem do UCZEN kolumny numer_id_klasy
nospor
Cytat
Zdaje się, że rozumiesz o co chodzi, tylko wydaje Ci się zbyt oczywisty fakt, że takie coś jest nimożliwe :-)
hihi, trafiles w samo sedno smile.gif
Po Twoim jeszcze dokladniejszym opisaniu sprawy, uwazam to za niemozliwe, by baza sama z siebie wiedziala ze rekord z jedenej tabeli jest powiazany z rekordem z drugiej tabeli. Bez dodatkowego pola laczącego to sie raczej nie uda. Pisze raczej, gdyż nie raz zostalem zaskoczony farum, iz jednak ktos cos wynalazl smile.gif, jednak w tym przypadku daje sobie rękę administratora uciac ( laugh.gif ) iz jest to nie mozliwe.
Innym rozwiązaniem byloby stworzenie nie pola, a tabeli lączącej, ale to w przypadku relacju wiele do wielu
Zajec
Cytat(nospor @ 2006-01-08 13:58:49)
jednak w tym przypadku daje sobie rękę administratora uciac ( laugh.gif ) iz jest to nie mozliwe.

OK, uwierzyłem ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.