Mam prosty formularz z inputem o nazwie nazwisko oraz przycisk dane te przenosze na inna stronke gdzie sa sprawdzane - czy nazwisko jest <2 to komunikat, i czy w nazwisku nie ma liczb tez wtedy jakies echo.
Problem mam w zapytaniu - chyba źle zformułowałem - chodzi mi o to iż jak wpisze jakiś tekst np. blebleble to zamiast wyskoczyć mi komunikat iż: użytkownik o takim nazwisku nie istnieje w bazie -> to ja mam pusty ekran (nic mi nie pokazuje),
natomiast jeśli wpisze nazwisko które jest faktycznie w bazie to wszystko cacy fajnie wypisuje i wyswietla dane.
pomożecie początkującemu ? proszke

kod:
<?php if($action=='add' and $blad==0) { $query = "SELECT * FROM dane WHERE nazwisko = '$nazwisko' "; if($result == ' ' ) { echo "Użytkownik o podanym nazwisku nie istnieje w bazie.<br> <a href="szukaj_ponownie.php">spróbuj ponownie</a>"; } else { $i = $row['id']; $nazwisk = $row['nazwisko']; $numerindeks = $row['kolejna']; $pese = $row['kolejna2']; $emai = $row['kolejna3']; $hasl = $row['kolejna4']; //echo $i.' '.$nazwisk.' '.$kolejna1.' '.$kolejna2.' '.$kolejna3.' '.$kolejna4; } } } ?>