Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: c:\>c:\mysql\bin\mysql test
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mpr
Witam.

Kupiłem książkę PHP5, Apache i MySQL od podstaw.

Po zainstalowaniu Apache i php podczas konnfiguracji MYSQL , doszedłem do tego miejsca :

"aby upewnić się czy serwer rzeczywiście działa poprawnie, użyjemy następującego polecenia :

c:\>c:\mysql\bin\mysql test . Powinien pojawić się napis "Wlcome to the MySQL monitor...itd..itp..."

Natomiast u mnie wyskakuje błąd

"ERROR 1045 (2800) :Access defined for user 'OBCD' '@'localhost' <using password :NO> "

i zupełnie zostawiają czytelnika z problemem, nie mówiąc co zrobić gdy nie pójdzie po ich myśli....

Dodam, że pominąłem ten wiersz i wykonywałem dalej instrukcje, i reszta działała jak należy. Po dojściu do rozdziału z bazami danych i założeniu przykładowej bazy wraz z danymi, znowu pojawiają się błędy.

Stąd wniosek że z konfiguracją PHP5 aby używał MySQL-a coś jest nie tak, lub może już na początku instalacji samego MySQL-a był jakiś błąd ....?

Stąd moje pytanie dotyczące "c:\>c:\mysql\bin\mysql test" .

PS:

Zacytuję jeszcze jeden fragmnet " Mamy nadzieję, że w trakcie wykonywania obu plików nie pojawiły się żadne błędy i zostały jedynie wyswietlane dwa komunikaty o udanym umieszczeniu danych i utworzeniu bazy "

.....a nic na temat jak nie pojawiły się....... myślę, że "świetna reklamowana książka , coraz większymi krokami zbliża się w kierunku kosza na śmieci "....

pozdrawiam

maciej
aleksander
mysql -u root (root jest nazwa uzytkownika)

poza tym w php5 należy skopiwoac plik libmysql.dll do c:\windows\system32 inaczej mysql nie bedzie Ci działał.
mpr
plik ten skopiowałem , niestety dalej to samo
aleksander
hmm ten plik potrzebujesz dopiero wtedy gdy chcesz się łaczyc z mysql przez php5. Ty robisz to konsolą ale piszesz tylko 'mysql' a musisz podac jeszcze nazwe uzytkownika czyli 'mysql -u root' kumasz?
mpr
podając użytkownika i hasło , faktycznie działa.

Stąd wniosek że mysql działa, problem tkwi w gdzieś w kofiguracji z php
aleksander
1. pokaz kod.
2. odkomentowales w php.ini wpis
extension=php_mysql.dll ?
mpr
już działa, dzięki za zainteresowanie tematem.

W razie dalszych ewentualnych dalszych problemów, odezwę.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.