Witam.
Kupiłem książkę PHP5, Apache i MySQL od podstaw.
Po zainstalowaniu Apache i php podczas konnfiguracji MYSQL , doszedłem do tego miejsca :
"aby upewnić się czy serwer rzeczywiście działa poprawnie, użyjemy następującego polecenia :
c:\>c:\mysql\bin\mysql test . Powinien pojawić się napis "Wlcome to the MySQL monitor...itd..itp..."
Natomiast u mnie wyskakuje błąd
"ERROR 1045 (2800) :Access defined for user 'OBCD' '@'localhost' <using password :NO> "
i zupełnie zostawiają czytelnika z problemem, nie mówiąc co zrobić gdy nie pójdzie po ich myśli....
Dodam, że pominąłem ten wiersz i wykonywałem dalej instrukcje, i reszta działała jak należy. Po dojściu do rozdziału z bazami danych i założeniu przykładowej bazy wraz z danymi, znowu pojawiają się błędy.
Stąd wniosek że z konfiguracją PHP5 aby używał MySQL-a coś jest nie tak, lub może już na początku instalacji samego MySQL-a był jakiś błąd ....?
Stąd moje pytanie dotyczące "c:\>c:\mysql\bin\mysql test" .
PS:
Zacytuję jeszcze jeden fragmnet " Mamy nadzieję, że w trakcie wykonywania obu plików nie pojawiły się żadne błędy i zostały jedynie wyswietlane dwa komunikaty o udanym umieszczeniu danych i utworzeniu bazy "
.....a nic na temat jak nie pojawiły się....... myślę, że "świetna reklamowana książka , coraz większymi krokami zbliża się w kierunku kosza na śmieci "....
pozdrawiam
maciej