Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: autor strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qrdziel
witam
mam zmienna
$url="www.xxx.pl"

jak sprawdzic kto jest autorem strony??
Anarion
Nie chce zakladac nowego topicu, wiec tutaj sie zapytam:
mam myszke a4tech, o ktorej godzinie powinienem isc spac?questionmark.gif
qrdziel
sorry ale nie kumam
jestem inteligentny i wystarczy mi raz powiedziec - ja zrozumie
ta oryginalna odpowiedz powstala na skutek:
a) bylo juz takie pytanie i jako lamer powinienem przeczytac faq grupy - to przepraszam i zmykam
cool.gif niezrozumienie pytania: rozszerzam:
w pracowni szkolnej chcialbym zrobic linkownie stron utworzonych przez naszych uczniow
uczniowie sami by sie rejestrowali - wpisywali do formularza swoje dane + url swojej strony
jakim poleceniem w php sprawdzic czy dane ucznia (np pseudo) znajduja sie w znacznikach meta strony o podanym url
chcialbym uniknac plagiatow lub podszywania sie pod autorow nie swoich stron
ps.
jesli pytanie jest za latwe to lepiej zacisnij zeby i pomin ten post
Jabol
dodaj pole pseudo do rejestracji biggrin.gif . Inaczej musialbys jakos to dziwnymi sztuczkami i wycinaniem (<address>ble ble</address>) robic.
qrdziel
mam zminne:
$pseudo="jakies_pseudo";
$url="www.xxx.pl"

jakim poleceniem sprawdzic czy na stronie
$url."/index.html"
w znaczniku meta znajduje sie zmienna
$pseudo questionmark.gif?
Anarion
Sorry ze tak od razu wyskoczylem, troche niezrozumiale to napisales smile.gif
Sprobuj wyciagac z <META NAME="Author" CONTENT="imię i nazwisko"> czyli jak powiedzial jabol dziwne sztuczki smile.gif zreszta nie zawsze ten tag bedzie w dukumencie...
kurtz
Cytat
mam zminne:
$pseudo="jakies_pseudo";
$url="www.xxx.pl"

jakim poleceniem sprawdzic czy na stronie
$url."/index.html"
w znaczniku meta znajduje sie zmienna
$pseudo ???
Do polaczenia sie z danym adresem mozesz uzyc socketow - patrz opsi do funkcji fsockopen. znajdziesz tam tez przyklad jak pobrac tresc.

aby pobrac wszystko pomiedzy <meta a > mozesz skorzystac z wyrazen regularnych - np preg_match - pamietaj ze bedziesz chcial pobierac matches.

aby sprawdzic czy dany ciag wystepuje w stringu (czyli w kazdym meta) mozesz uzyc strpos()

Pozdrawiam
Seth
Cytat
Do polaczenia sie z danym adresem mozesz uzyc socketow - patrz opsi do funkcji fsockopen. znajdziesz tam tez przyklad jak pobrac tresc.

aby pobrac wszystko pomiedzy <meta a > mozesz skorzystac z wyrazen regularnych - np preg_match - pamietaj ze bedziesz chcial pobierac matches.

aby sprawdzic czy dany ciag wystepuje w stringu (czyli w kazdym meta) mozesz uzyc strpos()

Nie koniecznie... mozna poprostu uzyc: [manual:ee5ea692b4]get_meta_tags[/manual:ee5ea692b4]
members_of_mayday
a gdzie przechowujesz dane o uczniach ?

baza txt czy mysql ?
qrdziel
wszystkie dane przechowuje w txt
ale to nie jest wazne, bo chodzi mi o sprawdzenie po wypelnieniu formularza - dostaje kilka zmiennych - napisalem przyklad i zastanawiam sie jak pobrac strone index.html i za pomoca wyrazen (nie)regularnych przetestowac strone, czy zmienne te znajduja sie na stronie
members_of_mayday
Cytat
Cytat

Nie koniecznie... mozna poprostu uzyc: [manual:6398e35344]get_meta_tags[/manual:6398e35344]

ja osobiście jestem za[manual:6398e35344]get_meta_tags[/manual:6398e35344]
kurtz
Cytat
Nie koniecznie... mozna poprostu uzyc: [manual:4a89336ffc]get_meta_tags[/manual:4a89336ffc]
eh. jasne - jakos wypadlo mi z glowy - tez jestem za get_meta_tags...

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.