Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szyfrowanie kodu php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dziama
Mam pytanie czy istnieje jakiś program umożliwiający zaszyfrowanie kodu php w celu uniemożliwienia jego edycji i podejrzenia przez użytkownika. tzn w momencie kiedy plik żródłowy jest dostępny dla usera a my niekoniecznie chcemy żeby ktoś grzebał w naszym kodzie.
Pozdrawiam
Jabol
mozna go "zkompilowac" np. za pomoca narzedzi zend'a
kurtz
Cytat
Mam pytanie czy istnieje jakiś program umożliwiający zaszyfrowanie kodu php w celu uniemożliwienia jego edycji i podejrzenia przez użytkownika. tzn w momencie kiedy plik żródłowy jest dostępny dla usera a my niekoniecznie chcemy żeby ktoś grzebał w naszym kodzie.
Pozdrawiam
tak - mozesz ko 'encodowac' (czyli zakodowac do formy wykonywanej badz po prostu zaszyfrownaej). jest kilka platnych programow ktore to robia - zend studio, ioncube encoder, i kilka bezplatnych. uwadze polecam mmcache - moj faworyt. jesli sie wybitnei nie spieszysz wkrotce chlopaki z home.pl oblublikuje rowneiz wlasny ;)

Pozdrawiam
dziama
Dzieki za szybką odpowiedź, ściągnąłem sobie mmache i pooglądam o co biega. Jeśli bede miał jakieś wątpliwości ....
cahe
Poszukaj w google.pl darmowego php Encoder (reklama była kiedyś na dole strony www.hacking.pl - nie wiem czy jest tam jeszcze ;-))
Seth
Byla i nadal jest smile.gif http://www.rssoftlab.com/
cahe
Cytat
Byla i nadal jest :)http://www.rssoftlab.com/

Czemu podałeś strone? Hacking.pl za 1500 kliknięć dostnaie darmową wersję PRO! :o)
kurtz
Hej
Cytat
hmm - wersja bezplatna koduje kod ale tak ze kazdy moze go rozkodowac. Wersja ktora mozna rozkodowac znajac tylko haslo kosztuje.. ;)

Pozdrawiam
cahe
Cytat
Hej
Cytat
hmm - wersja bezplatna koduje kod ale tak ze kazdy moze go rozkodowac. Wersja ktora mozna rozkodowac znajac tylko haslo kosztuje.. ;)

Pozdrawiam

Tak, ale trzeba o tym wiedzieć :-).
kurtz
Hej
Cytat
Cytat

Jesli komus zalezy na kodzie zrodlowym to mysle ze bedzie to wiedzial.

Lepiej: mmcache

Pozdrawiam
cahe
Cytat
Hej
Cytat
Cytat
hmm - wersja bezplatna koduje kod ale tak ze kazdy moze go rozkodowac. Wersja ktora mozna rozkodowac znajac tylko haslo kosztuje.. winksmiley.jpg

Jesli komus zalezy na kodzie zrodlowym to mysle ze bedzie to wiedzial.

Lepiej: mmcache

Pozdrawiam

Niekoniecznie - zakładam, że np. robisz strone dla firmy, która nie orientuje się (ani żaden z jej pracowników) w temacie php - w życiu nie wpadną jak to odkodować ;-)
cahe
Poza tym:
Cytat
Encoded files can be run on any site which runs php with Turck MMCache 2.3.10

a php encoder:

Cytat
Because PHTML Encoder is cross-platform product, this software working on ALL computer and web-server platforms, which support php. The encoded scripts from one computer platform will work on any other platform.

There are three ways of usage encoded scripts: substitution of existent php engine's library file, installation as php extension and self-decodeable scripts. In last case you don't need any changes in php installations.
kurtz
Hej
Cytat
Niekoniecznie - zakładam, że np. robisz strone dla firmy, która nie orientuje się (ani żaden z jej pracowników) w temacie php - w życiu nie wpadną jak to odkodować ;-)
Wg mnie jest to bledne zalozenie - po pierwsze kodowanie nie ma zabezpieczyc przed osobami ktore na php sie nie znaja a przed osobami ktore php moga uzywac i moga nabrozic.

Skoro kodowanie mozna cofnac to dla mnie produkt jest bezwartosciowy - chyba ze do testow ;|

Szybko przetestowalem self-execute. Niestety Apache Benchmark podaje ze pliki zakodowane odpalaja sie 2,5 krotnie dluzej.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.