Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: plan zajec ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Fo
hmm mam maly problem bo od jutra wlasnie zaczynam zdeczko pracowac nad jedna stronka w jedenj firmie,
rozmowa juz byla itp itd - i od jutra wlasnie bede sobie siedzial i przerabial jeden serwis na wersje w php+mysql smile.gif dla mnie to bedzie przyjemnosc ale nie otym dokladnie chcialem mowic ...
otoz jutro rowniez przyjdzie jakis "mlodzieniec" ktorego mam zdeczko podszkolic w robieniu stronek itp itd w zakresie w jakim potrafie...
i teraz pytanie a wlasciwie prosba o porade :
jak wy byscie z kims kogo mielibyscie nauczyc czegos zaczeli wspolpracowywac... czyli najprosciej to takiemu "mlodzieniaszkowi" jaki byscie plan zapodali ? nie moge przeciez siedziec z nim nonstop i mu wszystkiego tlumaczyc od a-z bo raz: nie jestem alfa omega a dwa : mam robote i musze ja wykonac.... a jak nie ... to wole o tym nie myslec 8)
ma ktos jakas koncepcje ? bo raczej nie moge mu na wejsciu wcisnac : RTFM i robic swojego .... tylko trza go nieco za raczke poprowadzic... ale macie na to jakis pomysl moze ? rolleyes.gif
Sir Blade
na poczatku wyslij go po pare browcow smile.gif niech sie mlody uczy zycia smile.gif
itsme
1. dnia dowiedz sie co on potrafi XHTML HTML itp czy mials stycznosc z komputerem - co to znaczy podszkolic php + mySQL czy tez grafika questionmark.gif

2. ak juz bedziesz wiedzial to reszta sama sie rozplanuje
Fo
mhm najsmieszniejsze jest to ze to mnie jeszcze ktos powienien douczyc zdeczko a sam mam juz zostac niejako nauczycielem... no nic - kombinowac potrafie i rozmawiac z ludzmi rowniez... wiec mysle ze nie bedzie az tak zle...
hmm myslalem rowniez zeby przyniesc do roboty pare ksiazek o php no ale nie wiem wziasc je chyba wezme - bo moga przydac sie mnie... ale mlodemu chyba ich przez jakis czas nie udostepnie - niech kombinuje i uczy sie szukac informacji w inecie... :wink: ja swojej przygody z php nie zaczynalem od ksiazeczki takiej jaka teraz lezy na moim biurku tylko od orania skryptow i zdeczko ale to zdeczko manuala no i ofkoz tutoriale... dostepne w sieci ... a ksiazeczki to pozniej jak wogole przekonalem sie ze mnie to kreci i ze moge w tym cos zrobic i to moze dzialac 8) smile.gif
kurtz
Witam,
Cytat
mhm najsmieszniejsze jest to ze to mnie jeszcze ktos powienien douczyc zdeczko a sam mam juz zostac niejako nauczycielem...
wpierw okresl w jakim zkaresie macie wspolpracowac - potem sprobuj ustalic, co z tego ma opanowane oraz popros go by szczerze powiedzial jakie ma w wypunktowanych rzeczach slabe i mocne strony. powiedz tez o swoich. zaprponuj od razu model wspolpracy oraz uzgadniania np pracy nad kolejnymi etapami (nawet luzno). Razem mozecie ustalic jak mozecie dopelnic siebie umiejetnosciami oraz czego i jeden, i drugi nauczyc sie powinien.
Cytat
hmm myslalem rowniez zeby przyniesc do roboty pare ksiazek o php no ale nie wiem wziasc je chyba wezme - bo moga przydac sie mnie... ale mlodemu chyba ich przez jakis czas nie udostepnie - niech kombinuje i uczy sie szukac informacji w inecie... :wink:
bez sens.
1) ja osobiscie wole czytac ksiazki - php uczylem sie z dokumentacji, ktora wpierw cala wydrukowalem
2) zamykanie dostepu do informacji wydaje mi sie, ze jest niepowazne - mam dobra ksiazke ale nie dam sie tobie o tym przekonac. na rynku dostepnych jest kilkanascie, jak nie -dzisiat, publikacji nt php - sam uwazam 2-3 za warte uwagi i wydaje mi sie ze sporo zalezy od nas samych, czy dana publikacja nam podpasuje czy nie. Jesli obaj uznacie dana pozycje za warta uwagi zasugerujcie mocodawcom ich zakup. Inaczej konczy sie to tak ze jest kupionych 20 ksiazek, z czego zadna nie jest potrzebna tak na prawde.
Cytat
ja swojej przygody z php nie zaczynalem od ksiazeczki takiej jaka teraz lezy na moim biurku tylko od orania skryptow i zdeczko ale to zdeczko manuala no i ofkoz tutoriale... dostepne w sieci ... a ksiazeczki to pozniej jak wogole przekonalem sie ze mnie to kreci i ze moge w tym cos zrobic i to moze dzialac 8) :)
jesli zalezy Tobie na dobrym wspolpracowniku podsun mu sensowne uwagi a nie zniechecaj ;) manual jest przebogaty, kursow jest od groma ale trzeba jeszcze lubiec czytać na ekranie komputera.. a gwarantuje ze nie wszyscy tak maja.

Pozdrawiam
Sir Blade
I jak tam leci FO questionmark.gif

Czy mlodzieniec radzi sobie z komputerem questionmark.gif Wie chociaz co to Photoshop lub php?? A moze to maly wyjadacz, ktory wlasnie skonczyl swoj nowy CMS i szuka jakiegos zajecia na wakacje questionmark.gif
Fo
Ty.... no ten mlody nie jest az taki mlody - ma jakos tyle latek co ja... i jak mnie powalil prawie .... pytam sie go : no to cos potrafisz ? bawiles sie kiedys html'em? cos jakies stronki robiles ?
a on na to ze zna java script, c a c++ to raczej teoretycznie jeszcze troszke ale juz cos tam kombinuje....
mhm mysle se no to ladnie dali mi qrde kolesia zebym go uczyl a jak co do czego to pewnie jeszcze on bedzie mowil mi co i jak ... LOL, ROTFL ...
mhm niom jak juz powiedzial co umie to (info - on w domu nie ma netu) to pokazalem mu jak sie montuje apache+mysql+php na windzie i mowil ze cos bedzie kombinowac .... hmm niom cos z tego chlopaka bedzie mam nadzieje tylko ze mnie nie wysiuda z roboty ekheh ...
ogolnie to to czego mu jeszcze brakuje - bo kumaty to on jest , to brakuje mu obeznania z wbudowanymi w php funkcjami itp... skladnie jako tako zna wiec teraz wsumie to praktykowac mu pozostalo... hmm ksiazeczki sobie moje przejzal pokumal co i jak no i wkoncu powiedzialem mu : no wiec musze ci powiedziec ze jestem zadowolony... choc wiele sie nad toba nie napracuje .. to cos z ciebie bedzie... bo jesli znasz javascript, c, c++ to dla ciebie php to jazda z gorki... ale wiesz ... RTFM do bolu i zanim zaczniesz sie pytac cos mnie to odwiedz pl.php.net ... i forum.php.pl - tam sa wszystkie odpowiedzi.... teraz mozesz isc przyniesc mi cos do picia aha i wes ten komp podrodze jak bedziesz szedl wes go skrec bo jak szef przyjdzie to bedzie nie w humorze zbytnio... :wink:
julia
Fo! Zaprezentuj postawę żywcem wyjętą z poprzedniej epoki(a prezentowaną ostatnio w telewizorni pod postacią reklamy z niejakim Stefanem Friedmannem (chyba przez dwa "n" ale głowy sobie uciąć nie dam) a polegającą głównie na tzw. "spychotechnice" wyrażonej słowami np.
- to ja idę na browarek i odpocząć po wczorajszym, a ty Student piłuj, jakby co to mnie obudź.

Wtedy się sprawdzało, to może i teraz wyjdzie biggrin.gif
rdpan
Cytat
na poczatku wyslij go po pare browcow smile.gif niech sie mlody uczy zycia smile.gif

hehe dobre biggrin.gif
Omega
Cytat
tlumaczyc od a-z bo raz: nie jestem alfa omega a dwa

No wiesz... nie schlebiaj mi... laugh.gif

Ja z kolei proponuję przyjąć tok nauczani na zasadzie porównań do C++, składnia jest bardzo podobna... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.