Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] lokalne połączenie z bazą
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
pavell
witam!!
jestem tu nowy, ale mam nadzieje, ze otrzymam wsparcie od stalych bywalcow.. winksmiley.jpg
zainstalowalem sobie serwer mysql 4.1 na swoim komputerz (mam winxp pro + sp2). i kiedy chce polaczyc sie z baza to otrzymuje komunikat:
Cytat
error 2003 (hy000): can't connect to mysql server on 'localhost' (10061)

co to oznacza i co zrobic, zeby sie polaczyc?? moze nalezy zainstalowac inna wersje mysql??
mhs
Najprawdopodobniej nie masz uruchomionego serwera MySQL. Poszukaj sobie gdzieś w programach programu MySQL System Tray Monitor, następnie go uruchom i wystartuj MySQL'a. Jeżeli nie masz to uruchom cmd, następnie przejdź do katalogu instalacyjnego MySQL'a, wejdź do katalogu bin i uruchom plik: mysqld-max-nt.exe.
pavell
nie pomaga.. nie wiem co jest, ale nie idzie..

instalacja przebiega pomyslnie - bez najmniejszych problemow.. otwieram mysql command line i jestem pytany o haslo.. podaje.. wlacza sie firewall (zone alarm).. zezwalam na polaczenie i po chwili slychac glosnik systemowy!! mysql comman line znika.. sad.gif i tyle!!

uruchamiam "czarodzieja" i wybieram standardowa konfiguracje, zaznaczam opcje "Install As Windows Service" i "Include Bin Directory in Windows PATH" (chyba tak trzeba, nie??), zaznaczam tez "Launch the MySQL Server automatically", nadaje haslo dostepu i na koniec klikam "Execute" i w tym momencie mysql chce trzy razy laczyc sie poprzez firewall.. zezwalam.. i po chwili pojawia sie komunikat:
Cytat
error 2003 (hy000): can't connect to mysql server on 'localhost' (10061)

jak wylacze firewall'a to tez nie moge uruchomic bazy.. sad.gif na liscie procesow jest usluga "mysqld-nt.exe".. powinno byc cos jeszcze??
bitt69
nie wiem czy trafilem dobrze w kategorie ale probowalem uruchomic sobie serwer lokalny. najpierw Krasnal, potem Xampp i na koncu EasyPHP i w kazdym tym serwerze nie chce sie wlaczyc serwer bazy danych mysql - co w takim wypadku zrobic??
wyskakuje mi komunikat ze: "niespodziewane zakonczenie dzialania MySQL!"
mhs
Cytat
instalacja przebiega pomyslnie - bez najmniejszych problemow.. otwieram mysql command line i jestem pytany o haslo.. podaje.. wlacza sie firewall (zone alarm).. zezwalam na polaczenie i po chwili slychac glosnik systemowy!! mysql comman line znika..  i tyle!!

Zrob dokladnie tak ja mowilem. Start -> Uruchom -> cmd -> cd {KAT_INSTAL} -> cd bin -> mysqld-max-nt.exe | powinien sie uruchomic serwer bez bledow

Nastepnie (tamto zostaw niech sobie okienko w tle dziala) Start -> Uruchom -> cmd -> cd {KAT_INSTAL} -> cd bin -> mysql -u {UZYTKOWNIK -p -> wpisz {HASLO}

Cytat
i co wy na to?? moze to firewall??

Moze. Odblokuj go na firewallach (takze tym XP).
pavell
thx za pomoc, ale sam juz rozwiazalem problem!! chodzilo o firewall..

temat mozna zamknac!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.