Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odpowiedzi i głosy w ankiecie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
spenalzo
Mam taki problem:
użytkownik zakłąda sobie ankietę, pytanie i odpowiedzi lądują w odpowiednich kolumnach tabeli. Pytanie: czy ilość głosów dla danej odpowiedzi dać w tej samej kolumnie, np. "odpowiedz||345" czy w oddzielnej? Czy jest jakiś limit kolumn?
kurtz
Hej
Cytat
Mam taki problem:
użytkownik zakłąda sobie ankietę, pytanie i odpowiedzi lądują w odpowiednich kolumnach tabeli. Pytanie: czy ilość głosów dla danej odpowiedzi dać w tej samej kolumnie, np. "odpowiedz||345" czy w oddzielnej? Czy jest jakiś limit kolumn?
Raczej oddzilonej.. Choc nie napisales, czy chodzi o baze danych, czy o pliki tekstowe...

Pozdrawiam
spenalzo
W MySQLu. Ale co będzie bardziej wydajne: czytanie około 30 kolumn czy odczyt 20 i explode?
kurtz
Hej
Cytat
W MySQLu. Ale co będzie bardziej wydajne: czytanie około 30 kolumn czy odczyt 20 i explode?
ja bym sugerowla raczej osobne kolumny - wszystkie ifnroamcje masz wtedy w jendym miejscu. mozesz tez pomyslec nad stworzeniem drugiej tabelki by przechowywac swoiste podzbiory informacji.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.