Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [layout] www.obstawianie.vel.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Makaron44
Chciałbym żebyście zobaczyli, layout mojej strony Obstawianie w sieci i ocenili jego przejrzystość i ogólną formę. Na temat strony narazie nie ma się, co wypowiadać, bo jest w fazie tworzenia, na dniach powstanie forum i musze uzupełnić ją o kilka skryptów i poprawić już obecne. Liczę się już z tą falą bluzgów, ale co mi tam ... Zawsze to jakaś reklama... biggrin.gif
dr_bonzo
Bluzgow tu raczej nie uswiadczysz. Ale krytyke jak najbardziej aaevil.gif

- Top jest za wysoki, tresci na nim za malo jak na taka wielkosc
+ menu nie flashowe smile.gif
- Validator:
Error Line 89 column 64: there is no attribute "target".
poszukaj na forum o rozwiazaniach teog problemu
+ Strona czytelna, ale tytuly stron za male
Makaron44
Właśnie wiem, że ten jeden błąd mi wyskoczył ... A to z reklamy google i trochę boję sie zmieniać (chociaż kilka rzeczy tam już zmieniłem np. usunąłem tabelkę) sadsmiley02.gif Może pojade offtopicem, ale jeśli ktoś wie jak rozwiązać ten konkretny problem to byłbym wdzięczny za PW, albo pościk malutki tutaj. A co do topu, to jest tam miejsce na jeszcze jeden banner (czekam na potwierdzenie od BaW)
vieri_pl
Więc:
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...her%2Findex.htm
Strona nie dokońca jest zgodna dry.gif

Przy linkach u góry typty itp. użyj onFocus="blur()", ponieważ zostają kratki smile.gif Nie wiem dlaczego każdy o tym zapomina !?

Logo jeszcze mi się podoba ale, już bloki menu nie bardzo. Sąproste za proste. A ta środkowa tabela, tzn. nagłówek jest brzydki i powinien być bardziej wyróżniony. Chociaż ten stadion też jest przeciętny, ja bym wstawił projekt nowego stadionu Arsenalu Londyn tongue.gif

Co do kodu nie przyglądałem się za bardzo, ale pierwsze co rzuciło mi się w oczy to to że strona jest oparta na ramkach... fujjj, jestem anty ramkowcem tongue.gif

Później zobaczyłem kod ramki i zobaczyłem że strona jest na divach, no fajnie, że staraszsię robić strony zgodne ze standardami smile.gif Ale w kod się nie zgłębiałem, myślę że zajec Ci w tym pomoże tongue.gif On się na tym lepiej zna odemnie.

Ogólnie: Strona lepsza od tej co mieliśmy okazje oceniać poprzednio. To chyba było coś informatyk.rox.pl questionmark.gif Cos takiego... strona jest o niebo lepsza (ta co teraz oceniam), więc idziesz w dobrą stronę, popraw bloki menu na jakieś ładniejsze moze zaokrąglone, z tłem w klimacie sportu, nie wiem jakiś koszykarz w tle lub piłka, tak żeby ta strona była bardziej kolorowa. A więc praca średnia ale idziesz w dobrym kierunku smile.gif

Pozdrawiam
Zajec
Cytat(vieri_pl @ 2006-01-28 13:23:58)
Przy linkach u góry typty itp. użyj onFocus="blur()", ponieważ zostają kratki smile.gif Nie wiem dlaczego każdy o tym zapomina !?

Może dlatego, że nie każdy lubi ograniczać ludziom dostęp do strony, jak Ty? Dzięki takiej fantastycznej funkcji jaką podałeś nie mogę poruszać się po stronie za pomocą klawiatury. Czemu? Po najechaniu na link skrypt JS, który podałeś decyduje, że tak mi nie wolno i zdejmuje mi zaznaczenie odnośnika mad.gif

Kod całkiem poprawny. Poprawki, które sugeruję są za granicą czepialstwa i nie należy ich traktować jako błędów ;-)

Kod
<p class="menu">Ważne Linki</p>
To jest właściwie nagłówek któregoś z małych menu, więc można by to zastąpić przez jakiś mniej istotny nagłówek: np. <h2> lub <h3>

Kod
    <div class="tytul">
  <h1>Systemy: Progresja</h1>
    </div>
To z kolei da się pewnie zrobić jako samo <h1>

Kod
<ul>
    <li class="wypunktowanie">xx</li>
</ul>
a czy nie prościej byłoby dać
Kod
<ul class="wypunktowanie">
i wtedy w arkuszu stylów tylko
Kod
ul.wypunktowanie li { }
? :-) A wszystkie class="wypunktowanie" oczywiście wywalić.
Dandelion
Dla mnie strona nie ma tego czegos. Logo nie wsopolgra z reszta strony wyglada to jak biala kartka z jakims rysuneczkiem na goze i porozrzucanymi bez ladu i skladu blokami menu
vieri_pl
Cytat(Zajec @ 2006-01-28 14:32:18)
Może dlatego, że nie każdy lubi ograniczać ludziom dostęp do strony, jak Ty? Dzięki takiej fantastycznej funkcji jaką podałeś nie mogę poruszać się po stronie za pomocą klawiatury. Czemu? Po najechaniu na link skrypt JS, który podałeś decyduje, że tak mi nie wolno i zdejmuje mi zaznaczenie odnośnika mad.gif

Nie wiedziałem tongue.gif ale to nie zmienia faktu iż linki bez tego są niełądne, bo te kratki są beeee
Zajec
Cytat(vieri_pl @ 2006-01-28 16:03:11)
Nie wiedziałem tongue.gif ale to nie zmienia faktu iż linki bez tego są niełądne, bo te kratki są beeee

A o czym w ogóle mowa? Możesz na screenie zaprezentować?
vieri_pl
Jak kliknie się na link jak ktoś ma wolne łącze, pokazują się wokół obszaru <a href takie kratki:

-----------------------
| |
| |
| |
| |
| |
|_______________|

tongue.gif
strife
Witam,

+ Strona czytelna

- Nagłówki są mniejsze od tekstu, dziwne to wygląda.
- Po co logo walidacji skoro są jeszcze błędy?
- Nie podoba mi się top.
- Zbyt wielkie odstępy między ramką menu a tekstem ( padding )

Ogólnie strona jest czytelna, jednak nie widzę w niej niczego co by przyciągneło moją uwagę.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.