Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odpowiednie zapytanie SQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
razorblade
mam baze o 2 tabelach:

dane:
+---------------+
id
imie
nazwisko
id_stanowiska
+---------------+

stanowiska
| id |
|-----------|
| nazwa |
+----------+

gdzie id_stanowiska w tabeli dane odpowiada polu id w tabeli stanowiska

chciałbym skonsturować zapytanie, ktorego wynikiem bedzie posortowana alfabetycznie po nazwisku lista. musi sie ona składac z imienia, nazwiska i nazwy stanowiska osób, ktore są grafikami (nazwa stanowiska: grafik). Jak cos takiego zrobić? Jestem poczatkujacy w mysql i nie za bardzo wiem, jak rozwiazac ten problem.
z gory dzieki za odpowiedz.
crash
  1. SELECT d.imie, d.nazwisko, s.nazwa
  2. FROM dane
  3. AS d, stanowiska AS s WHERE s.id = d.id_stanowiska ORDER BY d.nazwisko ASC
razorblade
1.wszystko jasne, ale zastanawia mnie, dlaczego używasz np. d.imie, a nie dane.imie itd? dlaczego tak, czy jest na to jakas reguła?
2. co oznacza "asc" na końcu zapytania?

dzieki za odpowiedzi:)
nospor
na pytania co zadajesz, odpowiedź masz w manualu lub w googlach. to podstawy.
1)to są aliasy
2)tu juz przegioles.
poczytaj se cos o order by
NetJaro
Proszę o zablokowanie tematu. Autor tematu zakupił Komputer Świat Expert i w nim jest konkurs.. i właśnie jest identyczne pytanie, jak tutaj opisał autor tematu. Proszę o zablokowanie tematu, a ja link do tematu (albo jakiś inny moderator) przekażę Redakcji KŚ Expert. Proszę oczywiście też o usunięcie poprawnych odpowiedzi. Oczywiście konkurs jest nagradzany dla wygranych. Po prostu autor tematu nie umiał rozwiązać tego. Dla "niedowiarków" (bez obrazy) mogę umieścić skana danej gazety z pytaniem konkursowym.

Pozdrawiam.
Vogel
Cytat(NetJaro @ 2006-01-31 15:03:05)
Proszę o zablokowanie tematu. Autor tematu zakupił Komputer Świat Expert i w nim jest konkurs.. i właśnie jest identyczne pytanie, jak tutaj opisał autor tematu. Proszę o zablokowanie tematu, a ja link do tematu (albo jakiś inny moderator) przekażę Redakcji KŚ Expert. Proszę oczywiście też o usunięcie poprawnych odpowiedzi.

lol? sorry, ale nie bądźmy dziecinni / żenujący...

@razorblade : www.mysql.com i przejrzyj dokumentację.
NetJaro
@Vogel, zastanów się co piszesz. Niektórzy (np. ja) męczyli się i zrobili sami. To ma byc uczciwość. Jakbym chciał, też mógłbym umieścic wszystkie pytania na forach i czekać na odpowiedzi..
SongoQ
@NetJaro A co jest do wygrania, moze ja tez wezme udzial tongue.gif

Narazie temat pozostawiam otwarty smile.gif
kszychu
Zazwyczaj nie zastanawiamy się i nie wnikamy w to, jak i gdzie wykorzystywane są porady uzyskiwane na tym forum. I to jest w porządku. W takiej jednak sytuacji mam mieszane uczucia. Dlatego też zwracam się do autora wątku:
@razorblade: wypowiedz się w tej kwestii i rzuć trochę światła na całą sytuację.
NetJaro
Wszelkie "dowody" poszły do nospor'a ;-)

@kszychu, ale co to za uczciwość? Ja sam się męczyłem (tak - męczyłem, bo SQL'a słabo umiem) ale doszedłem i mam satysfakcje z tego.
vieri_pl
@NetJaro Przyznaje Tobie racje... niech ktoś zamknię ten temat...
nospor
@NetJaro rozumiem Twoje oburzenie. Gdybym o sprawie wiedzial przed podaniem odpowiedzi, temat bym zamknął. razor mogl sie wysilic i choc zmienic tresc pytania smile.gif.
Teraz jednak usuwanie postow jest na nic, gdyż odpowiedzi juz padly i zostaly "wchłonięte" przez autora topicu smile.gif. Pozatym nie ma dowodów, iz to pójdzie na konkurs. Może razor pyta z ciekawości. Niekoniecznie musi brać w nim udział.
Co do maila do redakcji. Jesli chcesz wyslij, to ty jestes głównym zainteresowanym/poszkodowanym.

Pytanie nie jest jedynym w konkursie. Pozatym są to takie podstawowe rzeczy, że aż przykro było pytać. Udalo ci sie rozwiązać, masz satysfakcję - dobrze smile.gif. razorblade może naje sie wstydu, może nie. Dobrze by było by sie wypowiedzial.

A na przyszŁość: mamy tu taki ładny przycisk raportuj winksmiley.jpg

temat zamykam by skonczyc juz dyskusje.
@razorblade jesli masz cos do dodania, wytlumaczenia się, napisz mi PW. temat odblokuje

edit: oto PW od razorblade:
Cytat
Rzeczywiście pytanie pochodzi z konkursu, w którym biorę udział i nie znam sie za bardzo na mysqlu - nie żebym nic nie wiedział, ale takiego zapytania jak w temacie pewnie sam bym nie napisał. cóż, przykro mi, że uraziłem niektórych forumowiczów swoim zachowaniem, jeśli mogę coś obiecać, to to, że nie wyślę podanej mi gotowej odpowiedzi na konkurs. stracę niewiele, bo 2 pkt. na 10 ( w każdym z kolejnych numerów są nowe pytania), ale chcę być uczciwy wobec innych. jeśli można, niech ta pw znajdzie się w temacie:) daję SŁOWO, że nikogo nie oszukam i nie wyślę tej odpowiedzi:]
pozdrawiam
razorblade
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.