Witam,
Nie wiem dlaczego, ale zawsze po backup'ie bazy mam problem z kodowaniem. Robie zrzut bazy przez phpMyAdmin do pliku *.sql i kiedy później próbuje zrobić import bazy to zawsze mam krzaczki. Już nie mam pojęcia jak do tego podejść - jak bym nie robił zawsze jest źle. Nawet kiedy krzaczki ręcznie zmienie w pliku i znowu wgrywam przez phpMyAdmin, to i tak na stronie wyświetla błędnie polskie znaki. Próbowałem już nawet używać EMS Menager Lite, ale on też sobie z tym nie radzi. Jedyny patent jaki znalazłem, to taki, że wykonuje zapytania poprzez php i wtedy jest OK, ale przy dużych bazach jest to raczej bez sensu. Ma może ktoś jakieś sugestie jak to można rozwiązać?? Baza to MySQL 4.1.12, a phpMyAdmin 2.6.4.
Pozdrawiam,
who?
revyag
2.02.2006, 09:56:04
A próbowałeś ustawiać kodowanie przy imporcie ? Żeby nie było auto tylko np.utf ?
wewior
2.02.2006, 10:02:12
przez konsole probowales?
Tak, zmieniałem kodowanie przy imporcie na jakie wlezie i żadnych rezultatów. Robiłem już nawet tak, że w phpMyAdmin zmieniałem kodowanie strony i wrzucałem dane jako zapytania SQL, ale też na próżno. W końcu musiałem napisać własny skrypt ładujący, bo przez phpMyAdmin w żaden sposób nie mogłem tego poprawnie dodać. Mało tego w żaden spsób nie mogę wyeksportować z bazy danych tak żebym nie miał krzaczków. Za każdym razem muszę robić eksport - zmieniać krzaczki na polskie znaki i później znowu ładować przez oddzielny skrypt. Powiem szczerze, że mnie to nieźle wnerwia. Co do backup'ów z konsoli, to teraz ich nie robiłem, ale pamiętam, że kiedyś też się z tym bawiłem i nic to nie dało
Pozdrawiam,
who?