Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projekt bazy danych
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
TomASS
Witam.
Pewnie jedną z pierwszych czynności wielu z Nas przed przystąpieniem do "właściwej" pracy projektuje sobie bazę danych i tutaj moje pytanie - z jakich programów korzystacie?

Mi marzy się coś co"wizualizuje" tabele (np. w postaci bloczków), a później generuje odpowiednie zapytanie SQL. Jednak jak narazie nie znalazłem odpowiedniego dla siebie programu.
nospor
yyyy... ale jaki to ma związek z php? tym bardziej z php pro?
Przenoszę
revyag
Było o tym parę razy na forum.
DBDesigner
sobstel
Cytat(TomASS @ 2006-02-02 16:15:23)
Mi marzy się coś co"wizualizuje" tabele (np. w postaci bloczków), a później generuje odpowiednie zapytanie SQL. Jednak jak narazie nie znalazłem odpowiedniego dla siebie programu.

jelsi chodzi o MySQL spróbuj DB Designer 4 , a to o czym mówisz ("wizualizuje" tabele np. w postaci bloczków) to w gruncie rzeczy nazywa się ERD
Kinool
hehe ja uzywam kartki czystego lub czesciowo czystego papieru i cienkopisow 2-3 kolory smile.gif nieocenione narzedzie smile.gif

z programu do "wizualizacji" kozystam jesli kient sobie zyczy dostac ladna dokumentacje smile.gif co do DBDESIGNERA to troche irytuje mnie tam zaznaczanie relacji sad.gif nie mozna zrobic ladnych "lapek" tongue.gif
Ace
Kinool, no ok, papier i 2-3 kolory sa ok, ale do dokumentacji? DBdesigner uzywam, chodz walsnie te relacje w nim mnie denerwuja.
sobstel
wedlug mnie papier to tylko przy mniejszych projektach. uzywanie programu ma tą zalete, ze latwo nanosic pomylki, latwiej przedstawic przejrzyscie projekt, no i mozna sobie z ERD wygenerowac samą baze.

ostatnio mialem problemy z odpalaniem DBDesignera4 i zaczalem testowac OpenSystemArchitect, ktory takze dosc ladnie sie prezentuje a do tego ma wsparcie dla PostgreSQL, MS SQL, Firebird plus kilka innych ciekawych funkcji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.