TomASS
2.02.2006, 16:15:23
Witam.
Pewnie jedną z pierwszych czynności wielu z Nas przed przystąpieniem do "właściwej" pracy projektuje sobie bazę danych i tutaj moje pytanie - z jakich programów korzystacie?
Mi marzy się coś co"wizualizuje" tabele (np. w postaci bloczków), a później generuje odpowiednie zapytanie SQL. Jednak jak narazie nie znalazłem odpowiedniego dla siebie programu.
nospor
2.02.2006, 16:16:45
yyyy... ale jaki to ma związek z php? tym bardziej z php pro?
Przenoszę
revyag
2.02.2006, 16:31:11
Było o tym parę razy na forum.
DBDesigner
sobstel
2.02.2006, 16:36:18
Cytat(TomASS @ 2006-02-02 16:15:23)
Mi marzy się coś co"wizualizuje" tabele (np. w postaci bloczków), a później generuje odpowiednie zapytanie SQL. Jednak jak narazie nie znalazłem odpowiedniego dla siebie programu.
jelsi chodzi o MySQL spróbuj DB Designer 4 , a to o czym mówisz ("wizualizuje" tabele np. w postaci bloczków) to w gruncie rzeczy nazywa się ERD
Kinool
2.02.2006, 17:29:52
hehe ja uzywam kartki czystego lub czesciowo czystego papieru i cienkopisow 2-3 kolory

nieocenione narzedzie

z programu do "wizualizacji" kozystam jesli kient sobie zyczy dostac ladna dokumentacje

co do DBDESIGNERA to troche irytuje mnie tam zaznaczanie relacji

nie mozna zrobic ladnych "lapek"
Kinool, no ok, papier i 2-3 kolory sa ok, ale do dokumentacji? DBdesigner uzywam, chodz walsnie te relacje w nim mnie denerwuja.
sobstel
5.02.2006, 13:24:51
wedlug mnie papier to tylko przy mniejszych projektach. uzywanie programu ma tą zalete, ze latwo nanosic pomylki, latwiej przedstawic przejrzyscie projekt, no i mozna sobie z ERD wygenerowac samą baze.
ostatnio mialem problemy z odpalaniem DBDesignera4 i zaczalem testowac OpenSystemArchitect, ktory takze dosc ladnie sie prezentuje a do tego ma wsparcie dla PostgreSQL, MS SQL, Firebird plus kilka innych ciekawych funkcji
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.