Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [klasa] Scout + Geolokalizacja
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Bastion
Witam ponownie. Jako że stawiam naprawdę pierwsze kroki w programowaniu obiektowym,
przedstawiam pierwszą moją klasę i mam nadzieję na ciekawe uwagi związane z klasą chociaż
z drobnym uzasadnieniem. Ale do rzeczy :

klasa nazwya się Scout i służy do detekcji nazwy systemu operacyjnego, przeglądarki, zainstalowanego dodatku oraz wersji na podstawie USER_AGENT. Ponadto klasa wykorzystuje bazę danych OpenGEO do lokalizacji podanego adresu IP. Skurczyłem prarawie 200MB bazę CSV do sensownego zastowania w php do 300kB, oraz uzupełniłem dane o współrzędne geograficzne. W bazie danych znajduję sie około 3 miliony adresów IP.

jak działa klasa w założeniach :

1. <?
  2.  
  3. require_once('scout.inc.php');
  4.  
  5. $scout = new Scout;
  6. $scout->setUserAgent('Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060124 Firefox/1.5.0');
  7. $scout->setUserIP('85.14.68.18');
  8.  
  9. print 'Przeglądarka : '.$scout->getBrowser('name').'<br />'; // Mozilla Firefox
  10. print 'Dodatek : '.$scout->getBrowser('addon').'<br />'; // null
  11. print 'Wersja : '.$scout->getBrowser('version').'<br />'; // 1.5.0
  12. print 'Pełna nazwa : '.$scout->getBrowser('full').'<br />'; // Mozilla Firefox 1.5.0
  13. print '<b>SYSTEM:</b><br />';
  14. print 'Nazwa : '.$scout->getSystem('full').'<br />'; // Linux
  15. print '<b>GEOLOKALIZACJA:</b><br />';
  16. print 'Miasto: '.$scout->getGeo('town').'<br />'; // Bytom
  17. print 'Województwo: '.$scout->getGeo('province').'<br />'; // śląskie
  18. print 'N: '.$scout->getGeo('n').'<br />'; // 50.3667
  19. print 'E: '.$scout->getGeo('e').'<br />'; // 18.9167
  20. ?>

Klasę można pobrać z http://www.vertis.com.pl/ , nie wklejam bo byłoby trochę tego sporo.
senai
Czy mógłbyś wystawić najnowszą wersję tej klasy dla mnie na jakimś adresie?
Podany przez Ciebie link nie działa a w sieci też nie mogłem nic odnależć.

pozdrawiam
sticker
dokładnie, podaj dobry link
NuLL
http://class5.jarzebski.pl/class5/scout/ smile.gif pozwole sobie zastapic Bastiona winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.