Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: id pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cyngiel
jak nadawac wysylanym plikom odpowiednik id w mysql, czyli nazwy plikow to np 1 2 3 4 5 itd,
chodzi mi generalnie o nadanie unikalnej nazwy rozwiazalem to za pomocą rand() ale wolalbym jednak takie id, w randzie zawsze jest mozliwosc powtorzenia biggrin.gif
rozumiem polaczyc sie z folderem w ktorym są pliki, ale jak wybrac nazwe pliku o najwyzszej wartosci?
crash
Najprostrzy (chyba) sposób:
  1. <?php
  2. $dir = './katalog/';
  3. $num = 1;
  4.  
  5. while( file_exists( $file = $dir . $num ) )
  6. {
  7.    $num++;
  8. }
  9.  
  10. echo $file;
  11. ?>

Chociaż wolałbym jakieś nazwy plików z czymś unikalnym (md5() albo uniqid() a może tempnam())...
cyngiel
dzieki wlasciwie to uniqid() / uniqid('',true)
zalatwia całą sprawe na amen i o to mi chodziło, poprostu malo jeszcze znam operatorow w php smile.gif
pozdro 600
FiDO
tempnam() - funkcja przeznaczona specjalnie do tych celow, nie ma co wymyslac kola na nowo
cyngiel
ja jednak zostane przy uniqid() bo chodzi mi o nadawanie nazw plikom przy uploadzie,a to prosciej wychodzi, nawet stwierdzilem, ze uniqid('', true) jest bezsensowny, bo przeciez zazwyczaj proc i tak wykonuje jedna instrukcje jednoczesnie, zreszta zeby to zgrac, czysty pedantyzm, to true niepotrzebne zupelnie
NuLL
Po co tak ? Najpier wrzucasz plik na serwer, potem rekord do sql i prosty rename na id utworzone rekordu
cyngiel
Cytat(NuLL @ 2006-02-09 03:15:48)
Po co tak ? Najpier wrzucasz plik na serwer, potem rekord do sql i prosty rename na id utworzone rekordu

chyba niezabardzo rozumiem, sugerujesz, zebym stworzyl osobna tabele specjalnie dla tego celu, czy jak?

ps. kiedys to bylo ogromne forum, a teraz widze, ze tylko moderatorzy tutaj piszą , szkoda
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.