Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy zrobić tabelę dla ustawień?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
DrJOB
Przede wszystkim chciałem się przywitać moim pierwszym postem smile.gif Czesc!

Teraz problem,
Jestem w trakcie budowy mojego pierwszego sklepu internetowego i doszedłem do etapu ustawień przez administratora sklepu, który może być totalnym laikiem w komputerach i z łatwością będzie chciał zmieniać ustawienia sklepu takie jak regulamin, kontakt z firmą itd. Moje pytanie brzmi: czy stworzyć do tego osobną tabelę w bazie danych dla ustawień, czy jest sens tworzenie takiej tabeli, która tak na prawde będzie miała tylko jeden rekord i wiele kolumn?

Z góry dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
TomASS
Cześć smile.gif

Cytat
na prawde będzie miała tylko jeden rekord i wiele kolumn?

A może będzie lepiej jak będzie miała wiele rekordów i trzy kolumny?

Np. tak:

ID | property | value

1 szerokosc 200px
2 wysokosc 100px
. . .
. . .
. . .
DrJOB
Hmmm o tym nie pomyslalem smile.gif

Chlopaki na IRCu mi podpowiedzieli ze dobrym sposobem jest umieszczanie tego typu danych w plikach. Szczerze mowiac jestem przekonany bardziej do bazy. No i mam dylemata no :/

Dziekuje smile.gif za odpowiedz
kszychu
I tak musisz zrobić jakiś plik konfiguracyjny i tak. Chociażby po to, by trzymać w nim dane do połączenia z bazą. Osobiście do konfiguracji używam plików; prostrza instalacja, prostrza zmiana ustawień - nie musisz łączyć się z bazą, wystarczy zwykły edytor, ale to kwestia gustu.
Jeśli robisz konfigurację w bazie, to leprzym rozwiązaniem jest to, które podał TomASS; daje Ci to możliwość późniejszej rozbudowy i zwiększenia ilości zmiennych konfiguracyjnych bez konieczności zmiany struktury bazy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.