Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wczytywanie zdjęć
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kapral
Dlaczego jedne zdjęcia wczytują się po kawałku aż się wczytają całe a inne od razu wczytują się całe tylko po "kawałku" wczytuje się ich jakość (z zamazanego poprawia się ich jakość)
tiraeth
Dlaczego jeden dżem jest truskawkowy a drugi brzoskwiniowy? Może dlatego, że osoba, która wybierała owoc do dżemu chciała aby był właśnie taki?

Zależy od formatu i od typu kompresji (tak mi się wydaje)

A czy to takie ważne? Zamykam to bo bez sensu jest ten temat...
mike
Cytat(tiraeth @ 2006-02-14 21:27:37)
Zależy od formatu i od typu kompresji (tak mi się wydaje)

~tiraeth wybacz ale jednak otworzę, chociażby po to by odpowiedzieć na pytanie.

Efekt wczytywania .jpg'a na zasadzie wczytania częściowo go a potem stopniowo podczas doczytywania zwiększania jego rozdzielczości można uzyskać zapisując plik .jpg jako progresywny jpg (progressive jpg). Poczytaj szerzej o tej metodzie kompresji chociażby tutaj: Wikipedia :: JPEG

Wiele programów graficznych oferuje możliwość zapisanie/przekonwertowania pliku na progresywny jpg na przykład PhotoShop lub darmowa przeglądarka Irfan View.
tiraeth
@kapral: tak więc to co napisałem było prawdą, bo zależy od kompresji smile.gif więc skąd takie Twoje oburzenie, że jeżeli nie wiem to mam się nie odzywać? w regulaminie jest napisane aby najpierw poszukać informacji na google zanim napisze się temat na forum - a po wpisaniu JPEG pierwszą stroną w wyszukiwarce jest właśnie Wikipedia winksmiley.jpg Google nie bije, uwierz mi smile.gif

Może faktycznie nie powinienem zamykać tematu, przepraszam smile.gif
spenalzo
O to właśnie mi chodziło z nadgorliwością moderatorów.
Temat założony o 22:18:09, zamknięty o 22:27:37 - po 9 minutach...

A co do tematu: oprócz tego wczytywanie "paskami" oferuje chyba także PNG, z tym, że wyglada to bardziej brzydko niż w przypadku jpg tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.