Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeglądanie dokumentów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Vasquez21
Witam.

Mam pytanie zakładając że mamy X plików różnego typu na serwerze, i tworzymy interfejs, który miałby za zadanie wyświetlać dane dokumenty.

Zastanawiam się czy coś takiego jest możliwe ?
Jakie jest najprostsze rozwiązanie ?

Dla przykładu mamy na serwerze pliki *.doc, *.odt, *.dxf (autocad), *.xls, *.pdf i kilka innych typór, to czy istnieje jakiś mechanizm przeglądania ich przez przeglądarkę ?
nospor
Piszesz w php skrypt, ktory ci pobierze pliki z danego katalogu i wyswietlasz ich liste. Pelno tego na forum.

Potem obok kazdego pliku dodajesz powiedzmy linka, ktory dwie mozliwosci:
1) zawiera pelna sciezke do pliku i se przeglądarka sama je pobierze
2) jesli masz blokade na pobieranie plikow, to link będzie sie odnosil do skryptu, ktory wczyta plik i wyrzuci go do przeglądarki z odpowienimi naglowkami (tez pelno na forum podobnych skryptów winksmiley.jpg )
Vasquez21
czy mógłbym prosić o jakiś przykład, jak to wygląda ?

czy nie ma znaczenia typ pliku który w danym momencie chcę wyświetlić ? załatwia to jeden skrypt ? czy może muszę mieć do każdego typu jeden skrypt?
nospor
Cytat
czy mógłbym prosić o jakiś przykład, jak to wygląda ?
Co wygląda? wysylanie pliku? :
http://pl.php.net/manual/pl/function.header.php
masz tam w przykladach jak download zrobic na pdf.

Cytat
czy nie ma znaczenia typ pliku który w danym momencie chcę wyświetlić ? załatwia to jeden skrypt ? czy może muszę mieć do każdego typu jeden skrypt?
Typ pliku ma znaczenie. w zaleznosci od typu, musisz wyslac inneg naglowki. Ale wystarczy do tego jeden skrypt, tylko z warunkami winksmiley.jpg Pozatym w sieci jest wiele klas do downloadu, one juz za ciebie zalatwiają troskę o typ pliku winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.