Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dwa krótkie pytanie odnośnie xml
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
maciu
1. Gdy w pliku xml mam znaki spacjalne np. & to parser pokazuje błędy. Czy są jakieś funkcje, które zamianiałyby znaki specjalne? Próbowałem htmlspecialchars(), ale to nic nie dało.

2. Tekst który wpisuje do plików xml zawiera entery, tabulacje itp. Gdy plik ten zostanie sparsowany to w wyniku wyświetla ten tekst w jednym ciągu, już bez enterów. Czy da się jakoś zrobić, aby format tekstu był niezmieniony?
dr_bonzo
Cytat
Gdy w pliku xml mam znaki spacjalne np. & to parser pokazuje błędy
Z tego co pamietam to jest zalecenie zeby parsery nie przyjmowaly nieprawidlowych XMLowm tzn nie proboja wyciagac danych z nieprawidlowych plikow XML -- musisz je poprawnie generowac. Ew. mozesz proboweac poprawic tego XMLa -- wyrazenia regularne -- ale jak to nie wiem smile.gif

Cytat
Tekst który wpisuje do plików xml zawiera entery, tabulacje itp. Gdy plik ten zostanie sparsowany to w wyniku wyświetla ten tekst w jednym ciągu, już bez enterów

Znasz html? on wlasnie tak dziala. Albo umiesc tekst w <pre> (nie pamietam czy ten tag istnieje w xhtml) albo pokombinuj ze stylami, lub zamien "\n" --> <br /> nl2br().
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.