Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak pobrac n ostatnich rekordow wg. unikalnego id
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
orson
witam ...

pytanie jak w temaie .... nie chce pobierac calej bazy [ jest duza a tu chodzi o wydajnosc ] a tylko n ostatich rekordow ... baza ma unikalne ID i auto_inc dla tego id .... proslbym o gotowy kod SELECT

przepraszam jezeli pytanie juz bylo ale nie potrafie go znalesc ... z gory dziekuje

cya
msulik
[sql:1:f401c78e94]SELECT * FROM jakas_tabela ORDER BY id DESC LIMIT n[/sql:1:f401c78e94]?
orson
witam smile.gif

boshe ... ale ze mnie debil ... ide sie zabic ... za chiny nie moglem sobie przypominec sortowania .......... debil ze mnie ...
BIG THX

cya
uboottd
Ale samokrytyka winksmiley.jpg Przydalaby sie ona co poniektorym innym forumowiczom czasem...
orson
witam smile.gif

mam jeszcze 1 pytanko .... jezeli mam w tabeli pole datetime [ w formacie yyyy-mm-dd hh-mm-ss ] to mozna w query podac np :
[sql:1:f9d237669e]WHERE data [nazawa kolumny] MM = 04 [kwiecien][/sql:1:f9d237669e]
czy to trzeba robic skryptem np. w php czy rozbic date na wiecej kolumn questionmark.gif

cya
DeyV
polecam manual mysql i rozdział date & time
orson
witam smile.gif

probuje takie cos ale mi nie wychodzi :
[sql:1:ef399ffb49]
SELECT * FROM `news` ORDER BY id DESC LIMIT * WHERE ( EXTRACT(DAY FROM APPROVE_DATE) = EXTRACT(DAY FROM CURRENT_DATE) )
[/sql:1:ef399ffb49]
co mam zle i jak to poprawic questionmark.gif
w manualu znalazlem taki przyklad :
[sql:1:ef399ffb49]
SELECT name, birth, CURRENT_DATE, (YEAR(CURRENT_DATE)-YEAR(birth)) (RIGHT(CURRENT_DATE,5)<RIGHT(birth,5)) AS age FROM pet;
[/sql:1:ef399ffb49]
i on zwraza roznice pomiedzy data wpisana w bazie [format yyyy-mm-dd] a data aktualna [taki sam format]

cya
DeyV
w skrócie:
[sql:1:2f58f9d5c0]SELECT * FROM `table` WHERE YEAR(`date`) = YEAR( NOW( ) ) [/sql:1:2f58f9d5c0]
orson
witam smile.gif

ale mnie chodzi o pobieranie wg. dni lub ewentualnie miesiecy ... z latami dziala ale jak podstawie zamiast YEAR() DAY() to nie dziala :| ... szukalem w manualu funkcji DAY() ale nie moge znalesc :| jest taka wogule questionmark.gif

cya
DeyV
6.3.4 Date and Time Functions -> DAYOFMONTH(date)
orson
witam smile.gif

uzywam :
[sql:1:a0dc657eba]
SELECT * FROM `news` ORDER BY id DESC LIMIT 4 WHERE MONTH(approve_date) = 7
[/sql:1:a0dc657eba]
gdzie approve_date to datetime [yyyy-mm-dd hh:mm:ss]
i wywala mi taki error :|
You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'WHERE MONTH(approve_date) = 7' at line 1
juz nie wiem co jest grane :|
cos nie moge tego zalapac :| ...
PLZ : HELP !!

cya
uboottd
kolejnosc. select ... from... where .... order by ... limit...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.