kondorekk
24.02.2006, 12:10:49
Niedawno z ciekawosci zajalem sie tematem tworzenia stron internetowych.
I mam pytanie dotyczace systemow CMS.
Czy majac gotowa stronke mozna ja polaczyc z jakim cms, czy tez juz na poczatku projektowania trzeba uwzglednic CMS.
Jetsem na etapie tworzenia strony, ktora bedzie posiadac system newsow, galerie, kinge gosci i forum i wiadomo, ze chcialbym "scentralizowac "system zarzadzania tym wszystkim. Czy z pomoca moze przyjsc system CMS, jezeli strona (fundamenty) jest gotowa? Pytam sie z ciekawosci o ten rodzaj systemow, bo slyszalem wiele pochlebnych opini o nich, a sam fakt mozliwoscia zarzadzania wszystkim z jednego poziomu bardzo ulatwia prace.
Do powyzszej stronki myslalem caly czas, zeby samemu utworzyc panel admina, napisac lub zmodyfikowac skrypty newsow galerii itp i za pomoca sesji zarzadzac wszystkim, ale jezeli bardzo pmocny okazal by sie jakis CMS to moze wybral bym latwiejsza droge:).
Dzieki za odp.
revyag
24.02.2006, 12:17:50
Cytat
Niedawno z ciekawosci zajalem sie tematem tworzenia stron internetowych.
Niedawno się zająłeś i bierzesz się za zarzadzanie treścią ? Może najpierw podszkolić się trochę trzeba ?
kondorekk
24.02.2006, 12:36:35
jestem ambitny.
zreszta jestem w stanie sam wykonac prosty system zarzadzania ale zrobienie tego nie , pytam sie tylko z ciekawosci
anas
24.02.2006, 13:20:04
Hej.
Pytając sam odpowiadasz na swoje pytanie - tak w Twoim przypadku najlepiej będzie skorzystać z gotowego, dobrze napisanego systemu CMS i "zespolenie" go z już istniejącą stroną - mówiąc o "zespoleniu", połączeniu, sprzęgnięciu itd, mam na myśli wykrzystanie gotowych elementów CMS'a na Twojej stronie i zarządzanie nimi z poziomu gotowego panelu administracyjnego. Elementy które wymieniłeś oferuje większość opensource'owych CMS'ów napisanych w php.
pozdrawiam
anas
ps. jeśli chodzi o jakieś konkretne rozwiązanie to google -> php cms.