Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Active Record
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Aztech
Czy spotkjaliscie się może z jakimś programem, narzędziem wspomagającym tworzenie kodu php na podstawie bazy dany6ch w oparciu o schemat Active Record? Przyzna się szczerze, że wklepywanie kodu typu GetID, getName, setID, setName jest męczące (i to bardzo).
Wiem, że mozna to zrobić za pomocą set(parametr) get(parametr) ale w przypadku projektu, który robię, dane ustawiane musza być parsowane na wiele różnych sposobów i niestety nie moge sobie pozwolić na takie rozwiązanie.
Stąd też moje pytanie, czy jest narzędzie, które by ułatwiało wygenerowanie kodu php wykorzystując Active Record (oszczędziłoby mi to sporo pracy w generowaniu kodu w php).

P.S. Nie za bardzo wiedziałem czy to wrzucić do dziłu php, czy MySQL, ostatecznie zdecydowłąem się wrzucić tutaj.

P.S.2 Jeśli ktoś programował w Delphi to jest tam costakiego co siezwie: autocomplementary code (albo jakoś tak podobnie). Polega to na tym, że tworzy się tylko dla danej klasy pola, a Delpphio potrafi na podstawie tego wygenerować podstawowe metody set get.
bela
Propel.
Jak i wiele innych. Wystarczy pod Googlem poszukać "php orm"
Aztech
Osobiście znalazłem PhpMAker, ale okazał się ona narzędziem, które ułatwia stworzenie systemu opartego na php, który ułatwia wprowadzanie danych do MySQL-a (taki generator ubogiego PhpMyAdmin).
Wpisywałem w google frazy:
1) +"MySQL to php" +converter
2) +"MysQL to php" +code +PHP5
wyniki były marne sad.gif
Dzięki za wskazówki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.