Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytania jedno (wiele sortowań)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
The Night Shadow
Czy istnieje możliwość, by po stworzeniu JEDNEGO zapytania do bazy danych pobierającego wszystkie dane z konkretnej tabeli, można korzystać z tych danych na całej stronie, ale w różnym stopniu? Konkretny przykład:|

Pobieram dane z tabeli uzytkownicy za pomocą jednego zapytania.

Następnie gdzieś wyświetlam loginy posortowane malejąco, w innym rosnąco, w jeszcze innym tylko pierwsze dwie litery ligonu, w jeszcze innym tylko jeden wybrany login.

Celem miałoby być zmniejszenie ilości zapytań, a powodem mnogoś konfiguracji na danej stronie, gdzie można wybierać sposób sortowania według loginu, adresu email, gadu, tlena i wielu innych tak malejąco jak i rosnąco. Poza tym jest jeszcze taka konfiguracja zapytań...

Jedno pobiera dane z tabeli logowanie i w pętli wyświrtla kolejne rekordy z danymi użytkowników, przy czym podczas kazdego uzytkownika wykonuje zapytanie do bazy o jego adresy ip, co przy kilkudziesięciu użytkownikach daje masę zapytań. Kwestia jest taka, czy nie można by porbać raz wszystkich adresów ip a w petli korzystać tego tylko w jakimś stopniu (wyświetlając rekordy gdzie np login=".$wiersz['imie']."
AxZx
istnieje taka mozliwosc
to zalezy od tego jak masz zbudowana aplikacje, i chyba to ty powienies wiedziec jak takie cos uzyskac bo to ty napisales kod, no chyba ze to nie ty a ktos inny, wiec podaj zrodla tej aplikacji.

mozesz np przypisac wladowac do tablicy te dane pobrane z bazy
The Night Shadow
Aplikacje napisałem sam od zera.

CZYTAŁEM manuala w związku z tablicami tylko nadal mam problemy z stosowaniem ich w praktyce. Mógłbyś podać przykład przypisania danych do tablicy i pobierania ich z niej wraz z odpowiednim sortowaniem?
AxZx
  1. <?php
  2. $tablica = array('jeden', 'dwa', 'trzy');
  3. ?>

joke:P

jezeli chodzi o tablice to wszystko masz w manualu
http://pl.php.net/manual/pl/ref.array.php
The Night Shadow
Czyli jestem ślepy... ;- ) Dzięki...

ale zaraz... tam sa jedynie funkcje i żadnych przykładów więc na guzik mi o potrzebne...

Mógłby ktoś jakieś przykłady podać...? Konkret pobierania abeli do tablicy i pobierania z ablicy z odpowiednim srtowaniem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.