Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wypelnianie formularzy na stronach za pomoca skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
birek
witam!
mam pytanie zawarlem w sumie juz w temacie. Chodzi mi o to czy za pomoca skryptu mozna doprowadzic do tego by formularz np o zalozenie konta pocztowego mozna wypelnic za pomoca skryptu np w php.czy wystarczy przypisac zmienym z formularza wartosci w skrypcie?
np jak jakies pole dajmy na to
Kod
INPUT SIZE="15" MAXLENGTH="50" NAME="mailto" VALUE="[twój adres pocztowy]"
a w skrypcie ustawiamy ze $mailto="jakistam@adres.com"; tylko jak zrobic zeby ten skrypt wypelnia ta strone z formularzem?
scanner
Osobiście to za bardzo cię nie rozumiem..
Może zacznij od początku?
To twój formularz?? Czy na obcej stronie?
birek
sory faktycznie troszke moze byc nie zrozumialy przylozylem sie do tego by kod ladnie wygladal biggrin.gif ale juz pisze o co mi chodzi
tak wiec zalozmy ze jest na jakies stronie formularz do zakldania konta pocztowego niech bedzie ze poczta.wp.pl mniejsza oto i tam sa te pola dla przykladu
Kod
<INPUT SIZE="15" MAXLENGTH="50" NAME="mail">
i teraz mam pytanie czy zeby (o ile sie da) skrypt wypelnial te pola automatycznie na podstawie danych dostarczonych przeze mnie wystarczy ze umieszcze w nim zapis $mail="jakistam@adres.com"; czy musze tez zrobic cos innego. chodzi mi oto jak zrobic by skrypt zalozmy z mojej strony wypelnian formularz ktory jest na innym serwerze np ten z poczta.wp.pl (oczywiscie zakladajac ze ten na wp.pl tez korzysta z php)
Omega
Jeżeli ja ciebie dobrze zrozumiałem, to chcesz aby php wpisywało coś w pola formularza... Powinieneś zapisywać to do zmiennej, a potem umieszczać w polu value, np:

[php:1:4b6b4972a8]<?php
$wartosc = "jakas wartosc";
echo "<inpput type="text" name="nazwa" value="$wartosc">";
?>[/php:1:4b6b4972a8]

To powinno pomuc, ale jesli chodzi ci o cos innego, to sprecyzuj....

A jeżeli chcesz zdalnie wypełniać formularze... (bo pewnie o to ci chodzi... biggrin.gif ), to musisz zajżeć do kodu strony z formularzem, sprawdzić jakie wartości maja pola formularza w atrybucie name, a następnie ze swojego skryptu przesłac do strony wynikowej te zmienne o takich samych nazwach... 8)
birek
oto mi chodzi tylko wlasnie jak "powiedziec" skryptowi zeby wysylal wyniki do strony z formularzem?
Fo
musial bys wiedziec jakie zmienne sa przekazywane do pliku ktory wykonuje odpowiednie instrukcje ... i poprostu przeslac je do pliku z twojego formularza ktory jest odpowiedzialny np. za zalozenie nowej skrzynki na np. wp.pl :wink:
tak to wyglada z mojego punktu widzenia.

formularz na wp.pl--zmienne-->skrypt wykonujacy z wp.pl
twoj formularz--zmienne-->skrypt wykonujacy z wp.pl
birek
dzieki, ale mam jeszcze jedno pytanie jak zrobic zeby ten skrypt wysylal tez te dane wprowadzone w moim formularzu do tego na innej stronie, tak zebym nie musial naciskac wyslij za kazdym razem
Omega
Nie rozumiem, napisz jaśnie, jakto nie naciskał wyślij za każdym razem?questionmark.gif Bez wyslij sie nie da... smile.gif
Fo
1.w twoim formularzu wypelniane sa dane
2.<form action="cosnawp.pl">
dane sa przesylane po wypelnieniu twojego formularza przy pomocy : <input type="submit">
3.weryfikacja danych po stronie serwera umownie przyjetego "wp.pl" do ktorego po kliknieciu submit trafily dane. 8)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.