Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapytanie o id
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
alpin
witam, mam taki problemik i nie wiem jak go rozwiazac do konca.. mam sobie baze i kolumne ID, i dodaje sobie rekordy po kolei 1,2,3... itd, ale pozniej niekiedy musze usunac jakis rekord w srodku i zostaje mi luka.. jak dodaje nowy rekord to w formularzu pojawia mi sie id z zapytania:
  1. <?php
  2. $sql="SELECT MAX(id) 'max' FROM filmy";
  3. $sql_result = mysql_query ($sql, $connection) or die ("Nie mozna wykonac zapytania.11");
  4. $row=mysql_fetch_array($sql_result);
  5. $max="$row[max]";
  6. mysql_free_result($sql_result);
  7. $next_id=$max+1;
  8. ?>

Czy da sie napisac takie zapytanie zeby tak jakby przegladal id i $next_id byl to numer luki, a jezeli jej nie ma to poprostu kolejny numer, mam nadzieje ze mniej wiecej jasno przedstawilem problem
nospor
jestes pewien ze ci te dziury przeszkadzają?
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=30...l=autoincrement
tmk
podczas usuwania mozesz 'przesuwać' wszystkie id znajdujące się po usuwanym
nospor
Cytat
podczas usuwania mozesz 'przesuwać' wszystkie id znajdujące się po usuwanym
ojoojojojoj, to co to za ID bedą skoro bedą sie zmienialy? id jest poto by sie nie zmieniac smile.gif wiecej w linku co podalem
alpin
o przesuwaniu zadnym nie moze byc mowy bo mam w katalogu obrazki (okladki do filmow) o numerze id do kazdego filmu, wiec jak cos zmienie to nie bedzie pasowac, a co do dziur to nie przeszkadzaja, ani nie powoduja zadnych bledow czy cos ale wolalbym zeby byly pokolei , tzn bez przerw w numeracji
tmk
jesli id ma służyć do relacji, to oczywiście przesuwanie odpada (ale gdyby to była zwykła lista bez odwołań w innych tabelach, to czemu nie smile.gif )
mike
Cytat(tmk @ 2006-03-01 14:54:44)
jesli id ma służyć do relacji, to oczywiście przesuwanie odpada (ale gdyby to była zwykła lista bez odwołań w innych tabelach, to czemu nie  smile.gif )

Wiesz dlaczego nie?
Bo: po co?

Po co inwestowac w cos sporo pracy, jesli to cos ma sluzyć totalnie niczemu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.