Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: allegro/poczta/paczka
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
trucksweb
pojawil sie watek z allegro i chcialbym sie podzielic swoim przypadkim.
Otoz dokonalem zakupu na aukcji za kwote ok. 1 tys zl. pieniadze wyslalem uzytkownikowi wraz z kopia przelewu. Pieniadze wplynely, paczka niby zostala wyslana.
Czekam 4 dzien i paczki nie ma. Wysylka pocztexem. dostalem nr. nadania, sprawdzilem w urzedach pocztexu i magazynach- paczki nigdzie nie ma.
Uzytkownik twierdzi ze na 100% wyslal i dzis przysle mailem potwierdzenie nadania.

1 tys zl to dosc duzo i tu moje pyt.
Czy moge zrezygnowac z otrzymania paczki czy oczekiwania na nia , nawet jesli pocztex ja zgubi lub ktos ja ukradl i zazadac wyplaty pieniedzy lub wyslania drugiego produktu przez tego uzytkownika? Kto powinien w tym wypadku skladac reklamacje ?

Paczka nie dotarla do magazynow w moim miescie- wawa.
mike
Z tego co się orientuję to Reklamacja trzeba mieć do kogo składać i trzeba mieć na jakiej podstawie składać.

1. Dopominać powinien się nadawca paczki.
2. Reklamacje będę uwzglądanine jeśli macie dowody nadania paczki.
3. Jesli paczka nie była ubezpieczona to moga być marne szanse na odzyskanie jej.

Wydaje mi się, że tak to właśnie działa.
trucksweb
ok, nadawca paczki. Ale czy w tym czasie moge zazadac wyslania drugiej lub zwotu pieniedzy questionmark.gif z mojej strony jest wszystko czyste !

//
nadanie paczki jest, kopia przelewu jest, maile sa
chcialem wyslania kurierem dhl, ale mieli jakies problemy i wyslali pocztexem, choc w rozmowie gg zaznaczylem DHL, czy to moze byc jakis argument ?

nie chce czekac 3 miesiace zanim rozpatzra reklamacje, paczka miala dojsc w 2 dni bo jest pilna ! i szukam rozwiazania tej sytuacji sad.gif
mike
Możesz. W końcu nic nie dostałeś.
Jeśli ze strony nadawcy też wszysko jest OK, i zawaliła firma wysyłkowa, to nadawca powinien wnieść roszczenia zwrotu pieniędzy (jeśli paczka była ubezpieczona) lub żądać odnalezienia paczki. I to najprawdopodobniej zrobi. Bo w końcu on też nie chce być w plecy ten tysiąc.

Najprawdopodobniej dostaniesz zwrot kosztów lub inny towar jeśli nadawca odzyska paczkę (lub kasę)

Choć jeśli koleś ma troszkę odpowiedzialności to powinien przesłaś Ci towar nawet jeśli on będzie w plecy.
trucksweb
ok, troche mnie podbudowales worriedsmiley.gif
nadawca jednak robi mi na zlosc od kilku dni,
pierw nie moglem doprosic sie nr. nadania potem urwal sie kontakt na gg, musialem wydzwaniac, ze mna nie rozmawia. W sprawie uczestniczy osoba 3 ktora rozmawia z nim i przekzuje mi informacje.

Dzis prosila go o wyjasnienie syt. w urzedzie pocztexu gdzie nadawal paczke. Kontaktu 0, potem o wyslanie kopii nadania, do teraz jej nie mam.

Nadawca mi sie nie podoba i nie mam pewnosci(chyba ze przysle nadanie) ze ja wyslal.

Jutro w takim wypadku zapytam sie jakiegos prawnika czy moge zadac zwrotu piniedzy nawet jak paczke ukradli w pocztexie. Ale boje sie, ze potem kontakt calkowicie sie urwie i zostanie tylko prokurator ;(
seaquest
Ja bym mimo wszystko proponował poczytać na allegro:
http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/ed...ja/jak_kupowac/
Na stronie głównej jest też duży link do "Dlaczego Allegro jest bezpieczne?". Tam chyba uzyskasz najlepszą informację.
sztosz
Jeśli to allegro, to poczytaj też regulamin allegro i się z nimi skontaktuj. Wtedy teoretcznie jst łatwiej odzyskać pieniądze/paczkę.
trucksweb
wyczytalem w regulaminie:
Kod
12.1.    Allegro nie ponosi odpowiedzialności za zachowanie Sprzedających ani za oferowane przez nich na sprzedaż towary i usługi w ramach aukcji.
12.2.    Allegro nie ponosi odpowiedzialności za jakość, bezpieczeństwo lub legalność towarów bądź usług sprzedawanych w ramach aukcji, prawdziwość i rzetelność ich opisu, zdolności Sprzedających do ich sprzedaży oraz wypłacalności Użytkowników składających oferty kupna. Allegro w miarę możliwości stara się weryfikować dane dotyczące towarów i podejmować niezbędne działania w celu wyeliminowania nielegalnych lub niezgodnych z regulaminem działań.
12.3.    Allegro nie ma możliwości nadzoru nad sfinalizowaniem i poprawnością transakcji zawieranych w ramach aukcji.
12.4.    Allegro, jego przedstawiciele oraz pracownicy nie ponoszą odpowiedzialności za jakąkolwiek transakcję zawartą za pomocą Allegro, wliczając w to m.in. wszelkie roszczenia związane z towarami i usługami sprzedawanymi w ramach aukcji, również te dotyczące niezgodności towarów z opisem oraz wysokości ofert cenowych.

jutro bede dzwonil do serwisu allegro
spenalzo
Nie wiem jak w przypadku pocztexu, ale np. DHLowi baaardzo rzadko zdarza sie "zgubić" paczke. Jak już coś sie dzieje to paczka wędruje raczej do innego miasta niż jest całkiem zagubiona.

A co do całości aukcji - ludzie wystawiqają kilkanaście(dziesiąt) produktów za niską cenę, nabijają sobie punktów a potem naciągają ludzi... dlatego jakoś nigdy nic nie kupiłem/sprzedalem na allegro
Pigula
zawsze mozasz zglosic to na policje wtedy musi okazac pokwitowanie nadania bo jak tego nie zrobi to tak jaby przyznal sie do winy.

BTW: trucksweb ty cos nie masz farta do robienia interesow
trucksweb
@pigula to fakt, ostatnio mam cholernego pecha sadsmiley02.gif
a wynika to z faktu, ze nie mam czasu i wszzystko kupuje i robie na ostatnia chwile , kupujac za najnizsze pieniadze sad.gif i teraz mam bardzo bolesna nauczke.

Nie dostalem od niego potwierdzenia nadania, wiec wyslalem maila w ktorym informuje o tytm fakcie i daje czas do 15 na wplate calek kwoty w przeciwnym wypadku jeszcze dzis ide na policje.

Zobaczymy co zrobi, ale jakos czarno to widze:(

//
Jest to pierwszy przypadek gdzie ktos kmnie oszukal przez 2 lata na allegro. kupowalem o wiele drozsze przedmioty ale zawsze wybieralem kuriera dhl bo sprawdzony i szybki.

Jak nie dostane pieniedzy i pojde na policje potem opublikuje namiary na tego allegrowicza, aby ostrzec innych- mozna potwierdzic po komentarzu jaki wystawie angrysmiley.gif
bialy
Witam,

Miałem podobną sytuacje trochę z drugiej strony bo to ja byłem sprzedawcą. Przez 2 lata wysyłałem i otrzymywałem nawet droższe towary zwykłą paczką. Taka umowa była i tym razem. Kupujący wpłacił pieniądze, ja wysłałem paczkę - wartość towaru było ok. 250 zł.
Po tym jak paczka nie doszła do nadawcy po tygodniu zawiadomił On Allegro, które niezwłocznie się ze mną skontaktowało i dosyć rozkazującym tonem oznajmiono mi, że mam przesłać coś na swoją obronę winksmiley.jpg Wysłałem papiery dot. nadania paczki i wystarczyło. Paczka jednak dalej się nie odnalazła, a trzeba czekać 14 dni żeby złożyć reklamacje. Tak też się stało. Końcem końców, paczka się nie odnalazła, ja 2 miesiące się bawiłem z pocztą a Kupujący nie miał towaru (umówiliśmy się tak, że nie oddam pieniędzy do momentu ostatecznego rozstrzygnięcia sprawy przez poczte). W końcu szanowna poczta wysłała mi pismo, że owszem paczka została wysłana ale nigdy nie dotarła do odbiorcy ale nie wykupiłem ubezpieczenia i oddadzą mi dziesięciokrotność kwoty nadania (to było coś koło 60 zł). Kiedy odbierałem pieniądze Pani z okienka powiedziała coś w stylu "a to pewnie ktoś z naszych zawinął, trzeba było się ubezpieczyć". Kiedy to usłyszałem trochę się zagotowało i sprawa skończyła się najpierw w Federacji Konsumentów... i tutaj niestety się zatrzymała. Dlaczego? Pozwole sobie zacytować FK:
Cytat
Mając powyższe na uwadze nie jest możliwe na podstawie obowiązujących przepisów wyegekwowanie od PP kwoty wyższej niż określone w ustawie, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania jest następstwem czynu niedozwolonego. W takim przypadku można domagać się od PP naprawienia szkody na zasadach ogólnych, co oznacza prawo dochodzenia zwrotu kwoty będącej odzwierciedleniem wartości rzeczy. Podstawową kwestią w tym zakresie jest zawiadomienie policji o popełnieniu przestępstwa (kradzież), konieczne jest także udowodnienie co w paczce sie znajdowało. Pana oświadczenie w tym zakresie nie wystarczy. Udowodnienie  tego co znajdowało się w paczce może sprawić trudności, ale mogą w tym zakresie być pomocne oświadczenia osób nie zainteresowanych w rozstrzygnięciu sporu dla Pana korzystnie.

Wiem, że wysyłałeś kurierem i powinny być trochę inne procedury ale przy okazji tematu chciałem tylko zauważyć, że nie zawsze któraś ze stron oszukuje. Zresztą tak samo Pocztex jak i Poczta Polska, nigdy więcej.. winksmiley.jpg

Pozdrawiam,
trucksweb
sprawa sie wkoncu rozwiazala smile.gif
paczka nie doszla bo ja poczta zgubila tuz po nadaniu jej przez nadawce dry.gif
poprosilem o natychmiastowy zwrot kasy winksmiley.jpg i zgodzil sie, choc K.... jeden wyslal pieniadze na konto banku w ktorym wplacalem pieniadze- nie na moje konto ale na konto oddzialu PKO dry.gif
3 dni czekalem na kopie nadania pieniedzy- i wtedy zwrocilem mu uwage ze moge czekac do konca swiata na pieniadze bo to nie moje konto mad.gif
dzis dostalem kopie nadania z poprawnym kontem i adresem rolleyes.gif czekam teraz na wplate przez bank.

Chcialem kupic przedmiot okazyjnie i szybko w 2 dni exclamation.gif a wyszly z tego prawie 2 tyg pelne nerwow i wydatkow na telefony do poczty, nadawcy, bankow, policji, FK itp.

//
albo nadawca jest tak nierozgarniety albo tak zabiegany, ze tylke problemow z nim smile.gif

//po 3 tyg odzyskalem pieniadze ale z jakimi problemami exclamation.gif
-po pierwsze wyslal na konto banku blink.gif a nie na moje, ktore dostal w mailach exclamation.gif
-po drugie zwlekal z wyslaniem potwierdzenia przelewow
-po trzecie wyslal z WBK choc ja wplacilem na INTELIGO i prosilem zeby wyslal z tego samego co oczywiscie olal !
-po czwarte na przelew czekalem 8 dni exclamation.gif -kiedys z pko szedl max 5!!!
-po piate wystawilem mu pozytywa bo pieniadze odzyskalem a on przepraszal ...ble ble bleee.... a potem wystawil mi neutralny bo jestem niecierpliwy ?! aaevil.gif

Ciekawe jakbym zamowil paczke za pobraniem, a poczta by zgubila paczke i nie otrzymalby ode mnie jakiegos potwierdzenia ? jak on by wtedy guitar.gif

Mialem nie podawac nazwy uzytkownika, ale zmienilem nazwe. Widzac ze wystawia on na nowo sprzet- dla ostrzezenia innych:

Odradzam zamawianie u uzytkownika allegro pod nazwa: a1n2i3t4a5
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.