Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zarabiac na sofcie ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
NuLL
Leciutki OT od wszystkiego. Przypomnialo mi sie zprzed paru miesiecy. Moja znajoma bardzo chciala kupic Adobe Creative Suite Premimum 2.0 - tak sie to chyba zwie. Jest starsza ode mnie i korzysta z takowego softu. No wchodzi do netu a tam cena w Polsce grubo ponad szesc kawalkow wiec do mnie zeby zalatwil ze Stanow smile.gif W Stanach bez podatkow i innych szajsow wychodzilo troche ponizej 4000 tysiecy blink.gif

Majac troche czasu postanowilem dowiedziec sie co za zlodzieje sprzedaja to w Polsce no i Macromedie i pare innych. No i dotarłem na www.wimal.com.pl. Bedac w google patrze na inne wyniki wyszukiwania a tu po chwili pokazuja mi sie samochodziki tych ( ...... )

Prosta rada - chcecie sie tak dorobic questionmark.gif Zdzierajcie z ludzi kase jak sie da i to w bialy dzien.

PS - zly folder zlinkowalem na poczatku biggrin.gif sleepysmiley03.gif
Vogel
ee... no i? nie rozumiem. zabraniasz komus zarabiac czy masz do niego o to zal?

zreszt ceny nie sa tak "kolosalne", a porownywanie cen sprzetu/oprogramowania w USA i Europie nie ma sensu, bo to zupelnie inne swiaty.

a teraz male porownanie cen:
wimal polska: 2.213 EUR ( http://sklep.wimal.com.pl/sklep/towar.asp?...4&JM=SZT&CN=EUR )
adobe (produecnt) niemcy: 2.550 EUR ( https://istore.adobe.com/b2c_adobe/b2c/init...&areaID=DES_BUN )

WOW. zdarli nieziemsko. lol.
Jojo
Wszedłem sobie na stronę firmy Wimal i zajjrzałem na podstronę "O firmie". Czytam tam że dystrybuują Adobe, Macromedię, SCO itp. a troszkę niżej:
Cytat(www.wimal.com.pl)
# drukarki wielkoformatowe MacDermid ColorSpan
# materiały użytkowe do drukarek wielkoformatowych ColorSpan

Wiesz już skąd stać domniemanego właściciela na takie fury?
NuLL
Cytat
porownywanie cen sprzetu/oprogramowania w USA i Europie nie ma sensu

Czemu ? Cene koncowa ustala dystrbutor.
Marusz
Ludzie, przecież to fotomontaż...
TomASS
Cytat

Cały świat jest fotomontarzem i nam się tylko wydaje tongue.gif
NuLL
@Marusz - ja widzalem te samochody. Bynajmniej Ferrari.
ActivePlayer
Null... jaki wniosek - chcesz mieć taki samochod - to rob tak jak oni - nikt nie zabrania smile.gif
Seth
Cytat(TomASS @ 2006-03-12 15:32:10)
Cytat

Cały świat jest fotomontarzem i nam się tylko wydaje tongue.gif

Ufff.... cale szczescie... bo juz myslalem, ze strace wiare, czytajac niektore posty, w to ze ludzie mysla...
hamlecik
NuLL: Twoj post bardzo mnie rozbawil. Zabraniasz ludziom robic pieniedzy bo sa przedstawicielami jakiejs firmy? Nazywasz kogos od razu zlodziejem bo ma fajne fury? Jak Cie zazdrosc zzera to nie ogladaj ich, proste.

Pozatym, Wimal na pewno nie moze dowolnie ksztaltowac ceny koncowej produktu, pewnie sa jakies widelki z gory ustalone. Taka polityke stosuje np IBM, a co prowadzi do jej lamania mozna przeczytac tu:
http://www.e-biznes.pl/inf/2006/16349,Comp...rskie_z_IBM.php

Co do samochodow, sa autentczne, to zaden fotomontaz.
spenalzo
Tzn że powinni sprzedawać poniżej kosztów zakupu i jeździć trabantami, ew. w przypływie szaleństwa maluchami? Ja tam nic złego w tym nie widze- jak nie maja na co kasy wydawać to jest już ich problem a nie mój.

A co do cen oprogramowania - widać skutki wszechobecnego piractwa smile.gif Ktoś sie przyzwyczai do Photoshopa czy Dreamweavera, a potem jak chce zarobić to sie okazuje że te profesjonalne programy przekraczaja znaacznie jego możliwości...

A tymczasem na przykład Photoshop to świetny program, ale sądze że to co w nim na layout ktoś przygotowuje, z powodzeniem można by zrobić w znacznie tańszych programach (zapewne, nie znam sie zbytnio na projektowaniu grafiki www). Ale podobnie jest z programowaniem - sporo ludzi narzeka jaki to zend taki i owaki, bo taką cene ustalili. Owszem, jest funkcjonalny ale na początek darmowy crimson editor ci starczy. Nie oczekuj, że jak zalożysz firme, zrobisz 1 czy dwie stronki to od razu cie bedzie stać na NAJlepsze profesjonalne oprogramowanie na rynku - a takim jest PS czy Zend.
TomASS
Ja może zdementuje:
Cytat
Nazywasz kogos od razu zlodziejem bo ma fajne fury?

Null nikgo nie nazwał złodziejem - użył słowa "ździeranie" a to znacząca różnica smile.gif

Również nie zabronił nikomu zarabiania pieniędzy.

Ja uważam, że chłopakom z wimalu udało się zarobić "parę" groszy i fajnie.
Oprogramowanie mogło by być tańsze, gdyby nie było piractwa - teraz uczciwy nabywca musi pokryć straty związane z piractwem - niestety.
NuLL
Cytat
Null nikgo nie nazwał złodziejem - użył słowa "ździeranie" a to znacząca różnica

Również nie zabronił nikomu zarabiania pieniędzy.

Dzieki smile.gif Nikogo nie oskrazylem o zlodziejstwo - chcialem tylko napomnknac jak mozna sie dorobic na sprzedawaniu oprogramowania za kosmiczne ceny.
spenalzo
Cytat(NuLL @ 2006-03-12 00:49:46)
Majac troche czasu postanowilem dowiedziec sie co za zlodzieje sprzedaja to w Polsce no i Macromedie i pare innych. No i dotarłem na www.wimal.com.pl. Bedac w google patrze na inne wyniki wyszukiwania a tu po chwili pokazuja mi sie samochodziki tych ( ...... )

Ja odebrałem to inaczej niż tomass tongue.gif
sf
E ja też bedę miał za parę lat taka furę. Liczę, że też tutaj topik dacie o mnie :]
splatch
Zgadzam się z NuLLem, to, że goście zarabiają zawyżając ceny nie jest dobre.

Stopień piractwa zależy od stosunku cena oprogramowania - średnie zarobki. Nie chcę porównywać tutaj polski do innych państw, ale 6000 zł to praktycznie średnia krajowa x 3. A jaki stosunek mamy w niemczech?
sztosz
Według mnie problemem jest brak konkurencji. Czy jest jakaś naprawdę poważna konkurencja dla Pakietów Adobe? Dla mnie CS2 (czy CS2), pomijając kosmiczną zasobozerność, to pakiet którego nie potrafię niczym zastapić. In Design + Photoshop + Acrobat to takie trio które doskonale ze sobą współgra, jest wygodne i oferuje mnóstwo możliwości. I póki jest to monopol jakościowy to nie ma co dalej gadać.

A czemu to napisalem? Bo to Adobe narzuca ceny. I ma do tego prawo, możesz kupować tańsze produkty konkurencji. Natopmiast porównywanie stosunku ceny/zarobki do niemiec nie ma sensu.

Pracownicy Adobe nie pracują w polsce, a za swoje pensje muszą też "wyżyć". Dlaczego mieli by swój produkt sprzedawać poniżej kosztów? Tylko dlatego że w polsce zarobki są o wiele niższe niż w ich kraju zamieszkania/zarobkowania?

A może ktoś tu walnie herezję, że to państwo powinno dyktować ceny?
Kinool
hehe wiec zamias panow z wimal proponuje xnet.pl smile.gif

nie ma to jak konkurencja smile.gif
hamlecik
Cytat(TomASS @ 2006-03-14 23:52:31)
Ja może zdementuje:
Cytat

Nazywasz kogos od razu zlodziejem bo ma fajne fury?

Null nikgo nie nazwał złodziejem - użył słowa "ździeranie" a to znacząca różnica smile.gif

Cytat(NuLL @ 2006-03-12 00:49:46)
Majac troche czasu postanowilem dowiedziec sie co za zlodzieje sprzedaja to w Polsce

Cytat(splatch @ 2006-03-15 11:49:26)
Zgadzam się z NuLLem, to, że goście zarabiają zawyżając ceny nie jest dobre.

A skad wiesz, ze zawyzaja? Porownywanie ceny softu w roznych krajach to zaden punkt odniesienia. Skad wiesz po jakiej cenie maja ten soft od Adobe? Jak dla kogos jest za drogo to nie musi kupowac. Odniesienie ceny za program do sredniej krajowej jest moim zdaniem malo trafne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.