Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zczytywanie plików do tablicy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasi
witam, mam takie pytanie wiem jak wyświetlic wszystkie nazwy plikow z danego katalogu, ale jak zczytać każdy plik o takim samym roszrzeniu i wewnętrznej konstrukcji do tablicy i i potem zawartosc ich wszystkich wyswietlić ?
crash
Do sprawdzenia rozszerzenia możesz użyć np. if + pathinfo" title="Zobacz w manualu php" target="_manual/substr" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Dodawanie do tablicy za pomocą np. zwykłego []. Co rozumiesz przez "taka sama wewnętrzna konstrukcja"? Wyświetlanie np. przez readfile" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
lukasi
moze troche zle sie wyrazilem, mam katalog z plikami typu txt, kazdy plik sklada sie z 7 lini... ja wyswietlam zawartosc
  1. <?php
  2.  
  3. $katalog="podstrona/pliki"; 
  4. $dir=opendir($katalog);
  5. while($plik=readdir($dir))
  6. {
  7. if($plik!="." && $plik!="..")
  8. {
  9. //od tego miejsca nie wiem co mam robic zeby zczytac te pliki do tablicy i je wysw
    ietlic
  10.  
  11. tablica[] = file ($plik);
  12.  tablica[0] = $autor;
  13. tablica[1] = $temat;
  14. tablica[2] = $data;
  15.  
  16. print ("$autor<br />$temat<br />$data<hr />");
  17.  
  18. }
  19. }
  20. closedir($dir);
  21. ?>

wiem ze ten moj zapis jest nie poprawny ale coss takiego miej wiecej probuje osiagnac...

___
Poprawilem BBCode.
Do umieszczania kodu php proszę uzywać znaczników [php]

ActivePlayer
ActivePlayer
  1. <?php
  2.  
  3. $tablica = file ($plik);
  4. $autor = tablica[0];
  5. $temat = tablica[1];
  6. $data = tablica[1];
  7.  
  8. ?>

chyba raczej tak...
lukasi
to nie ten bład nie wpisalem " $ " tylko w moim poscie przez przypadek...
crash
ActivePlayer'owi nie chodzi o brak $ (bo i tak ten sam błąd dalej powtórzył), a o to, że zamiast przypisać do zmiennej dane z tablicy robisz na odwrót...
lukasi
sorki to ja z roztrzepania zle napisalem tongue.gif w kazdym razie skrypt mi nie dziala jeszcze raz wkleje kod calego skryptu
Kod
<?php
$dir=opendir("baza");
while($plik=readdir($dir))
{
if($plik!="." && $plik!="..")
{
$tablica = file ($plik);
$autor = $tablica[0];
$temat  = $tablica[1];
$data = $tablica[2];

print ("$autor<br />$temat<br />$data<hr />");
}
}
closedir($dir);

?>

no i potem wywala mi taki bład:
Warning: file(17-03-06 _ Łukasz.txt): failed to open stream: No such file or directory in c:\usr\krasnal\www\test\wyswietla\index.php on line 7
crash
  1. <?php
  2. $tablica = file( 'baza/' . $plik );
  3. ?>
lukasi
zaluje ze sam na to nie wpadlem:) dzieki bardzo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.