Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozklad jazdy 3 przewoznikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
imashjan
chce zrobic rozklad jazdy dla portalu regionalnego. mam 3 przewoznikow czyli PPKS , BUSY i jeszcze jeden, teraz chce aby uzytkownik wpisal sobie nazwe do kad chce jechac i zeby wyskoczyly mu godziny odjazdów, ale nie tylko cel, ale takze na Autobus jedzie do gdanska z warszawy przez torun a zainteresowany chce jechac wlasnie do torunia, i zeby to polaczenie mu tez sie pojawilo nie tylko warszawa-torun. Moze ktos mi podpowiedziec jak zaczac pisac taki skrypt.
Kshyhoo
Podstawa to dobra konstrukcja bazy danych i logiczne zapytania. Zacząłbym od przemyślenia, jak te dane mają być zapisane. Myślę, że każdy Ci to powie. No może jeszcze to, że interpunkcja nie boli...
Lonas
Ja bym to rozpisał mniej więcej tak :

w tabeli wpisałbym po kolei miasta do których jedzie PKS, przy każdym miescie godzine w której w nim jest.

przykładowo

Warszawa 6:00, 11:00, 15:00 itd
Toruń 7:00, 12:00, 16:00 itd
Gdańsk 8:00, 13:00, 17:00 itd

Potem robisz tylko zapytania odnoście godzin odjazdów - a robiąc zapytania np z warszawy do gdańska też będzie można pokazać że między nimi leży toruń.
tiraeth
Kod
+-----------------+
| trasy           |
+-----------------+        +---------------+
| trasa_id        |        | stacje        |
|                 |        +---------------+
|                 |        | stacja_id     |<-
| przewoznik_id   |<---    | stacja_opis   | |
| przez_id        |<- |    +---------------+ |
+-----------------+ | |                      |
                     | |                      |
+-----------------+ | |    +---------------+ |
| przez           | | |    | przewoznicy   | |
+-----------------+ | |    +---------------+ |
| przez_id        |<- ---->| przewoznik_id | |
| stacja_id       |<----   |przewoznik_opis| |
| data/godzina    |    |   +---------------+ |
+-----------------+    -----------------------

Taka zależność powinna być dobra... utwórz sobie takie tabele potem wypełnij przykładowymi danymi a następnie pobaw się z wybieraniem danych. Sortowanie trasy z miejscami przez które przejeżdza powinno odbywać się przy uwzględnianiu pola data/godzina (np. unix_timestamp)
imashjan
dzieki za rady, będę jakoś próbował
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.