imashjan
20.03.2006, 11:21:34
chce zrobic rozklad jazdy dla portalu regionalnego. mam 3 przewoznikow czyli PPKS , BUSY i jeszcze jeden, teraz chce aby uzytkownik wpisal sobie nazwe do kad chce jechac i zeby wyskoczyly mu godziny odjazdów, ale nie tylko cel, ale takze na Autobus jedzie do gdanska z warszawy przez torun a zainteresowany chce jechac wlasnie do torunia, i zeby to polaczenie mu tez sie pojawilo nie tylko warszawa-torun. Moze ktos mi podpowiedziec jak zaczac pisac taki skrypt.
Kshyhoo
20.03.2006, 11:56:45
Podstawa to dobra konstrukcja bazy danych i logiczne zapytania. Zacząłbym od przemyślenia, jak te dane mają być zapisane. Myślę, że każdy Ci to powie. No może jeszcze to, że interpunkcja nie boli...
Lonas
20.03.2006, 12:00:37
Ja bym to rozpisał mniej więcej tak :
w tabeli wpisałbym po kolei miasta do których jedzie PKS, przy każdym miescie godzine w której w nim jest.
przykładowo
Warszawa 6:00, 11:00, 15:00 itd
Toruń 7:00, 12:00, 16:00 itd
Gdańsk 8:00, 13:00, 17:00 itd
Potem robisz tylko zapytania odnoście godzin odjazdów - a robiąc zapytania np z warszawy do gdańska też będzie można pokazać że między nimi leży toruń.
tiraeth
20.03.2006, 12:16:26
Kod
+-----------------+
| trasy |
+-----------------+ +---------------+
| trasa_id | | stacje |
| | +---------------+
| | | stacja_id |<-
| przewoznik_id |<--- | stacja_opis | |
| przez_id |<- | +---------------+ |
+-----------------+ | | |
| | |
+-----------------+ | | +---------------+ |
| przez | | | | przewoznicy | |
+-----------------+ | | +---------------+ |
| przez_id |<- ---->| przewoznik_id | |
| stacja_id |<---- |przewoznik_opis| |
| data/godzina | | +---------------+ |
+-----------------+ -----------------------
Taka zależność powinna być dobra... utwórz sobie takie tabele potem wypełnij przykładowymi danymi a następnie pobaw się z wybieraniem danych.
Sortowanie trasy z miejscami przez które przejeżdza powinno odbywać się przy uwzględnianiu pola data/godzina (np. unix_timestamp)
imashjan
20.03.2006, 15:48:56
dzieki za rady, będę jakoś próbował
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.