Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak odczytać zmienną z formularz jeżeli zawiera kropkę?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jarosław Kowalczyk
Witam,

Nie wiem jak odebrać w php zmiennej z forumarza, która zawiera w nazwie kropkę. Dokładnie tak: "img.x" . Kiedy aplikacja pracowała na Windowsach (tam ją pisałem) wystarczyło wpisać: img_x i zmienna była odbierana. Ale po przeniesieniu wszystkiego na serwer linuxowy zmienna img_x przymuje zawsze wartość zero. Czyli php nie utożsamia img_x z img.x. No i nie wiem jak to teraz naprawić. Będę wdzięczny za wskazówki i pomoc.

Dzieki,
Jarek.
spenalzo
Cytat
Kropki w nazwach nadchodzących zmiennych
php normalnie nie zmienia nazw zmiennych przekazywanych do skryptu. Jednakże należy pamiętać, że kropka "." nie jest poprawnym znakiem w nazwie zmiennej. Dlaczego, proszę spojrzeć na to:

$varname.ext; /* niepoprawna nazwa zmiennej */

To co widzi parser, to zmienna o nazwie $varname, po której pojawia się operator konkatenacji, a następnie pusty łańcuch (czyli taki, który nie jest żadnym słowem kluczowym, ani zarezerwowanym) "ext". Oczywiście, nie daje to żadnego sensownego wyniku.

Warto zatem wiedzieć, że php automatycznie zastąpi podkreślnikiem "_" każdą kropkę w nazwie nadchodzącej zmiennej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.