Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] include a polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jastu
Przykład : mam plik index.php który includuje 2 pliki - baner.php i stopka.php (oba zaweirają HTML-a i tekst).Natomiast po wyświetleniu strony mam krzaczki. W konfiguracji apache sprawdzałem- jest dobrze ,w META (baner.php) jest
podane
  1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">

Czy przyczyną jest include , Proszę o pomoc blink.gif .
Master Miko
no bo w tym kodowaniu musisz uzywać polskich znaków specjalnych dla

ą Ą ś Ś ź Ź
jastu
Tzn jakieś odpowiedniki , podpowiedź poproszę
- nawet plik txt includowany też znaków nie przenosi . mad.gif
revyag
Cytat
Przykład : mam plik index.php który includuje 2 pliki - baner.php i stopka.php (oba zaweirają HTML-a i tekst).Natomiast po wyświetleniu strony mam krzaczki. W konfiguracji apache sprawdzałem- jest dobrze ,w META (baner.php) jest
podane

Kodowanie tekstu w edytorze to jedno, ale tak się nie robi jak piszesz.
Kodowanie w tagach meta ustawiasz tylko raz -> w pliku index.php, w plikach które includujesz już tego nie robisz. tzn. nie wsadzasz tam tagów które są w sekcji head.

Co do edytora, to jakiego używasz ? Większość nie ma wspracia dla kodowania iso.
jastu
Na serwerze pod który piszę nie mogę łączyć kodu HTML z kodem php - muszę inkludować pliki i z nich składać stronę (proszę w tej sytuacji o link do tematyki *.tpl jeśli to coś zmieni).Tak z kilku plików tylko w html-u buduję szkielet strony i linkami includuje inne pliki . Nie mogę ustawić znaczników meta w index.php bo jest to plik tylko z kodem php.

EDYTOR - Macromedia Dreamweaver MX. (2004) sad.gif Zaczynam, sie martwić bo projekt prawie skończyłem a nad ogonkami sie nie zastanawiałem wcześniej. Pozdrawiam !
bigZbig
Dlaczego nie mozesz laczyc kodu php z html. Skoro incude dziala to znaczy ze mozesz, tyle ze, jak podejrzewam Ty to probujesz robic w pliku o rozszerzeniu html. Sprobuj to zrobic w pliku o rozszerzeniu phtml lub zwyczajnie php.
jastu
Nie mam żadnego pliku z rozszerzeniem *.html - wszytko z *.php - ale jak na stronie index.php includuje plik tekstowy to też nie działa mad.gif
Sethergal
wpisz na końcu includowanego pliku <!--ISO-->
To zawsze działa, jeśli zapisujesz zmiany w pliku za pomocą edytora winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.