Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [xHTML + css] Styl zamiast <b>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Coolmax
Przeczytałem w kursie, że lepiej jest stosować style zamiast przestarzałych już <b>, <i> itp. Tu rodzi się moje (banalne) pytanie, gdy mam jakiś tekst w
  1. <p class="..."></p>
a tylko część chcę pogrubić, to jakiego taga najlepiej użyć? <div> ropoczyna tekst od nowej linijki, jedyne co mi pasuje, to <span>...
Gość_sic
Witam, div łamie ci tekst do nowej lini, ponieważ jest to element blokowy, jeśli zrobisz coś takiego
Kod
<div style="...">lalalaal<div style="display:inline">
lala</div>lalla</div>
to powinno działać ,ale lepiej zamiast div użyć znacznika p i nadać mu również wartość inline powodzenia! aarambo.gif
zbig13
Cytat(Coolmax @ 2006-03-29 20:59:56)
jedyne co mi pasuje, to <span>...

No i sam sobie odpowiedziałeś winksmiley.jpg
Kod
<span style="font-weight: bold;"> Jakiś tekst</span>
ens0re
Z tego co zrozumialem to np chcesz pogrubic jednorazowo powiedzmy sam nagłówek. To wiec dajesz:
  1. <h1><strong>Nagłowek</strong></h1> // badz dla h1 dajesz jakis id badz klase

I w stylach mozesz dla pewności i żeby wszystko było zawsze cacy tongue.gif
  1. strong {
  2. font-weight: bold; // chyba tak ta regułka leciała na pogrubienie tongue.gif
  3. }

P.S. Nie stosuj do tego DIVów bo to jest własnie krok do choroby zwanej divitis (nadmierne i zbedne uzywanie divów)
Coolmax
Ens0re, co do tego stronga, nie musi on być wewnątrz <h..>?
Gość_sic
Człowieku przeż <strong>text</strong>jest niejako odpowiednikiem <b> a gość pyta czy da się to jako inaczej zrobić bez użycia znaczinków htmlowych więc twoja odpowiedz jest chyba troche nie tegens.
Gość_sic
też uważam że div nie jest najlepszym pomysłem, używaj znaczików do tego czego są przeznaczone.W tym wypadku text formatuj za pomocą znacznika <p> bo do tego on służy.
Gość_sic
H1 ma sam w sobie pogrubiony text więc chcesz pogrubiać pogrubienie pogrubienia?tongue.gif bo tak by z twego kodu wynikało
ens0re
W XHTMLu z tego co mi sie zdaje, używa sie <strong /> a nie <b />. Pozatym niżej podałem styl dla pogrubienia.
yavaho
Cytat(Coolmax @ 2006-03-29 20:59:56)
Przeczytałem w kursie, że lepiej jest stosować style zamiast przestarzałych już <b>, <i>

Totalna bzdura
Te tagi nie sa przestarzale. Natomiast faktem jest to ze jezeli ustawisz formatowanie tekstu w zewnetrzych stylach to ta strona w przyszlosci bedzie o wiele latwiej moderowana.
Ale jak zajmiesz sie pozycjonowaniem tej strony to znowu dowiesz sie na co zwracaja uwage roboty indeksujace strone i w jakich tagach powinny sie znalezc slowa kluczowe winksmiley.jpg
huntercs
jeżeli to ma być pogrubienie to napewno nie <b> tylko xhtmlowy <strong>, można reż zrobić klasę <span class="bold">
.bold {
font-weight: bold;
}

pytanie, tylko po co? wystarczy strong
dr_bonzo
http://webdesign.about.com/od/htmltags/p/bltags_strong.htm :
Cytat
The <strong> element provides stronger emphasis for the enclosed text.

<strong> dostarcza mocniejszego wyroznienia tekstu, a skonfigurowany jest tak ze defaultowo pogrubia tekst w nim zawarty (co mozna zmienic CSSem).

W XHTMLu oddziela sie tresc (tekst + jego wyroznienie/wzmocnienie) od sposobu prezentacji (sposob w jaki to wyroznienie jest robione -- CSS).

<b> i <strong> wygladaja na ekranie identycznie (o ile nie zmienilismy wygladu css'em) -- ale <b> definiuje sposob prezentacji, a <strong> tresc, tekst ktory zwraca na siebie uwage czytelnika.

Co do problemu -- <span> + CSS
Coolmax
Cytat(yavaho @ 2006-03-29 19:48:13)
...
Totalna bzdura
Te tagi nie sa przestarzale. Natomiast faktem jest to ze jezeli ustawisz formatowanie tekstu w zewnetrzych stylach to ta strona w przyszlosci bedzie o wiele latwiej moderowana.
Ale jak zajmiesz sie pozycjonowaniem tej strony to znowu dowiesz sie na co zwracaja uwage roboty indeksujace strone i w jakich tagach powinny sie znalezc slowa kluczowe winksmiley.jpg

Ufam temu kursowi., a tam: "Pomimo, że tagi takie jak <b>, <i> znajdują się w specyfikacji to zaleca się stosowanie stylów. W przyszłości wszystkie atrybuty i znaczniki opisujące pod względem wizualnym stronę zostaną zlikwidowane." A więc zdania podzielone?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.