Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Prosta wyszukiwarka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
spit
Czesc
Postanowilem napisac sobie wyszukiwarke zespolow na strone, ale mam taki problem: gdy wpisuje doslownie co badz, np. 'asd' to zawsze otrzymuje wyniki, tj. pokazuje mi wszystko co jest w bazie :| Nie wiem co z tym zrobic, oto kod:

szukaj.php
  1. <?php
  2. mysql_connect("localhost","root",""); 
  3. mysql_select_db("after_zespoly"); 
  4. $search=$_POST["search"];
  5. $result = mysql_query("SELECT * FROM albumy WHERE nazwa LIKE '%$search%'");
  6. while($r=mysql_fetch_array($result))
  7. {
  8.  $nazwa=$r["nazwa"];
  9.  echo '
  10.  <ul>
  11.  <li class="link_forum"><a href="/zespoly/' .$nazwa. '">' .$nazwa. '</a></li>
  12.  </ul>';
  13. }
  14. ?>

index.php
  1. <div class="menu2">
  2. <p class="tytul">Wyszukiwarka</p>
  3. <p class="wyszukiwarka">Wpisz nazwę zespołu, który Cię interesuje</p>
  4. <form action="szukaj.php" method="post">
  5. <input type="text" name="search" maxlength="50" size="44">
  6. </form>
  7. </div>

Co zrobic? Przy okazji, co zrobic, by mozna bylo wyszukiwac w wielu tabelach jednoczesnie?
Dzieki z gory smile.gif
babejsza
A spróbuj dodać sobie do kodu linijkę wydruku tego co jest w zmiennej $search. Jeżeli drukuje wszystko to znaczy, że zmienna może być pusta. Chociaż to dziwne bo w kodzie błędu nie widzę.

Co do drugiego pytania to:

1. SELECT *
  2. FROM a,
  3. b, c WHERE a.nazwa_a LIKE '%$search%' OR b.nazwa_b LIKE '%$search%' OR c.nazwa_c LIKE '%$search%'
spit
Po wpisaniu
  1. <?php
  2. echo $r["nazwa"];
  3. ?>
wyświetla się wszystko, wszystkie wpisy w bazie.
Qvazar
Może problem w tym, że starasz się wyszukać w całeym wrazie ciąg ze zmiennej $search ('%$search%').
Spróbuj usunąć % z prawej strony i zobacz wynik
babejsza
wpisz przed pętlą:

1. <?
  2. echo $search;
  3. ?>

i zobacz czy wcześniej wpisana fraza się wydrukuje. Wydaje mi się, że tu jest problem.
spit
Tak! W tym był problem, działa wszystko, dzięki wielkie za pomoc! winksmiley.jpg
babejsza
nie ma problemu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.