Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] formularz - kosmetyka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Skrypt poniżej umieszcza kursor automatycznie w polu tekstowym o ID=DOMYSLNY

1. <script type="text/javascript">
  2.    function setActive( id )
  3.    {
  4.        document.getElementById( id ).focus();
  5.    }

Poniżej znajduje sie skrypt (zaczerpnięty z funkcji), który ma wyświetlać input do wpisania LOGINU w panelu logowania.

1. <?php
  2. $zwroc .= '<input tabindex="1" type="text" style="width: 125px;" name="login" value="'.$nlogin.'" id="domyslny" />';
  3. ?>

Najczęściej bywa tak, że login wpisuje się poprawnie natomiast w haśle popełnia się czasem jakieś drobjne błędy. W związku z tym zdecydowałem się na takie rozwiązanie, by w polu login (inpucie powyżej) automatycznie wyświetlany był uprzednio podany login (w przypadku błednie podanego hasła).

Pojawił się jednak problem. Drobiazg, ale wpływa na estetykę strony. W momencie kiedy login zostaje podany, ale hasło jest błęde nastepuje ponowne wyświetlenie formularza logowania z wyświetlonym wczesniej podanym loginem w tamtym inpucie, ale tekst jest zaznaczony. Czy istnieje możliwość, by kursor pojawiał się w inpucie, ale bez zaznaczania tekstu w nim?

I dodatkowe pytanie. Czy istnieje możliwość, by w inpucie pojawiał się jakiś tekst, ale natychmiast po umieszczeniu w nim kursora znikał i pojawiał się znowu jeśli pole nie zostanie wypełnione, a kursor zostanie umieszczony w innym polu?
Kuziu
Może zrób tak że jeśli pole Login ma jakąś wartość to daj focus'a na passoword, po co ktoś ma przełączać na password'a skoro ma login auto wypełniony.
The Night Shadow
Hmm... no tak w sumie to racja :- ), ale czy istnieje roziwązanie tego co powyżej? (Pytam przez ciekawość, to może się kiedyś przydac, np przy dużych polach tekstowych)
mike
Cytat(The Night Shadow @ 2006-04-05 21:46:38)
I dodatkowe pytanie. Czy istnieje możliwość, by w inpucie pojawiał się jakiś tekst, ale natychmiast po umieszczeniu w nim kursora znikał i pojawiał się znowu jeśli pole nie zostanie wypełnione, a kursor zostanie umieszczony w innym polu?

php.pl - pole wyszukiwnaia tak działa.

Zajrzyj do źródła a będziesz miał rozwiązanie.
The Night Shadow
:- ) Dzięki wielkie

A co do kursora, zauwazyłem, że tekst zaznaczony jest w Operze, a w IE nie, co więcej w IE kursor pojawia się na początku tekstu...

Dopisek... źródło?

Cytat
<html>
    <head>
        <title>Wortal php.pl</title>
  <link rel="Shortcut icon" href="http://php.pl/favicon.ico" type="image/x-icon" />

</head>
    <frameset rows="*,0" frameborder="no" border="0" framespacing="0">
        <frame name="mainframe" src="http://phppl.ezpublish.no/" frameborder="0" scrolling="yes" noresize>
        <noframes>
            <body>
                <script lang='javascript'>
      <!--
          document.location.href='http://phppl.ezpublish.no/';
      -->
  </script>
        <noscript>
      <a href="http://phppl.ezpublish.no/">Wortal php.pl</a>
  </noscript>
            </body>
</noframes>
    </frameset>

</html>

Wiele tam tego nie ma,.. ;- p
Kuziu
To może poszukaj w źródle ramki skoro takowe istnieją ?

----------------------------------------
Jak napisał poniżej mike_mech
ja nawet jak nie wiedzialem jeszcze co to są ramki a zobaczyłem src="adres...."
to zaraz skopiowałem i wkleiłem do paska adresu

A Ty masz 200 postów i chyba zawsze czekasz na gotowe
mike
~The Night Shadow jeszcze nie widziałem na tym forum osoby tam niesamodzilnej, nierozumnej i niepełnosprytnej jak Ty.
Walisz wątek za wątkiem, temat za tematem zadając takie pytania że normalnie wstydziłbyś się.

Ty chcesz strony robić? Jak nawet źródła sobie znaleść nie potrafisz z podanego linka.
I co może chcesz żeby ktoś Ci stawił ten skrypt?

Przedszkole zostalo stworzone po to by ludzie nauczyli się tu paru rzeczy i poszli dalej w swoim rozwoju, z wiedzą którą zdobyli.
Ty utknąłeś tu na zawsze.

P.S.
Masz bana na Google czy jak?

----
Nie zrozum tego źle. Niech to Ci da do myślenie i zmotywuje.
The Night Shadow
Hmm... a i rzeczywiście...

A jedno jeszcze pytanie dotyczące samego formularza. Pytałem o to już kiedyś, ale nikt wogóle nie odpowiedział, więc nie wiem, czy to wogóle jest możliwe.

Chodzi o to, że jeśli zamiast buttona wstawiam link, który po kliknięciu wysyła dane z formularza, to w IE po naciśnięciu ENTER kompletnie nic sie nie dzieje. Jak to rozwiązać (czy to wogóle jest możliwe)
mike
Cytat(The Night Shadow @ 2006-04-05 22:14:59)
Chodzi o to, że jeśli zamiast buttona wstawiam link, który po kliknięciu wysyła dane z formularza, to w IE po naciśnięciu ENTER kompletnie nic sie nie dzieje. Jak to rozwiązać (czy to wogóle jest możliwe)

Co Ty na to:
Fomularz z linkiem zamiast buttona
Co na to powiesz.

Ja powiem tyle: dostajesz ostrzeżenie za lenistwo i brak umiejętności znajdowania swoich postów.
The Night Shadow
Gdybyś lepiej czytał zobacztyłbyś, że mój ostatni post zamieściłęm tam 3 kweitnia o 14:51:32! A odpowiedź nastapiła dnia następnego o 07:18:53 kiedy mój post wywędrował daleko poza pierwsza stronę w przedszkolu. nie raz się tak działo i nie raz spoglądałem na posty znacznie dłużej, ale w końcu zrezygnowałem, bo regułą było to, że kiedy post wylatywał poza pierwzsa stronę nikt do niego nie zglądał, a w kązdym razie nie było więcej odpowiedzi. W związku z tym sobie darowałem i kiedy zdarzył się wykątek ostrzeżenie? Obsługę to wy tu macie fantastyczną. Jak o coś zapytać, to podajecie linki do stron po angielsku i ja się pytam jakim cudem mamy się wybić?

---
Jak masz jakieś zastrzeżenia co do mojeje oceny to podziel sie ze mna spotrzeżeniemi na PW, lub napisz do Admina. Pisanie takich rzeczy w wątku to nabiajeni postów (no chyba że polujesz a kolejego warna tongue.gif)

P.S.
Walisz tematy i nawet ich nie czytasz?
No i napisałeś "Pytałem o to już kiedyś, ale nikt wogóle nie odpowiedział". Napisałes to z całą penościa po odpowiedzi, więc sam sobie porównaj daty.
~mike_mech
Kuziu
Jeśli mike_mech znalazł Twój post w minutę chciaż mu na tym nie powinno zależeć bo to Twój problem to dlaczego Ty nie potrafiłeś tego zrobić ?

Dodatkowo masz na górze opcję Śledź temat

Masz też 200 postów co świadczyć powinno o chociaz minimalnym doświadczeniu a Ty pytasz jak zajrzeć w ramki ....

No nie bądźmy śmieszni nie chce CI się po porstu
TomASS
Drogi The Night Shadowie, ja do 'obsługi' postów używam bardzo przydatnej opcji na forum zwanej 'Pokaż nowe posty' (dostępne też w Moim Asystencie), zapewne wiele osób z tego korzysta, bo dzięki temu żaden nowy temat/post nie umyka ich uwadze, nawet bo długiej nieobecności na forum. Gdy np po powrocie z pracy/szkoły wchodze na forum php (php.pl uzależnia tongue.gif ) to zaczynam od sprawdzenia wszystkich nowych postów i wtedy żaden mi nie umyka - staram się przeglądać wszystkie, jak wiem to odpisuje, jak na odpisanie potrzeba więcej czasu to odkładam to do wieczora, ale gdy nie wiem, poprostu omijam taki temat. Zmierzam do tego, że mi (i sporej grupie ludzi) bez różnicy czy temat jest na 1 czy 20 stronie, bo kożystam z 'Pokaż nowe posty'. Tak samo w Asystencie lub w sowim profilu możesz sprawdzić czy nastąpiły nowe odpowiedzi na Twoje posty. Mając już tyle postów, nie dziw się, że się od Ciebie wymaga sprawnego poruszania się po forum.

Na obsługę tutaj nie masz co narzekać - wszyscy się bardzo starają Ciebie zrozumieć, że jesteś początkujący i masz problemy, ale staraj je się sam rozwiązywać, dopiero jak po 2-3 dniach Ci się nie uda to pisz, pisz konkretnie, pisz do czego doszedłeś po 3 dniach myślenia, a wtedy nikt nie będzie miał do Ciebie pretensji. Jeśli nie zaczniesz sam rozwiązywać swoich problemów to tak jak napisał mike - staniesz w miejscu - a kto stoi w miejscu ten się cofa.

Co do linków po angielsku, to wybacz nam to, ale zwykle są to artykuły napisane z przykładami i w prostym języku, mało gramatyki i mało słownictwa 'nietechnicznego', a słownictwo techniczne to wypadałoby znać, tak samo jak w przypadku programisty wypadało by znać chociaż podstawy j.angielskiego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.