Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Emulowany Unix/Linux pod Windows'em
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
LBO
Czy spotkał się ktoś z Was z czymś podobnym? Obecnie mam problem - od zawsze używam Windowsa i boję się, że moja nieznajomośc żadnego z Uniksów/Linuksów stanie się barierą nie do przeskoczenia. Nie mam drugiej maszyny, a chciałbym pracować - lokalnie - używając dwoch systemów jednocześnie (zależy mi na nabraniu doświadczenia jako administrator systemu/serwera). Najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się jest emulowanie potrzebnego systemu, ale w związku z tym mam szereg pytań:
  • Jakie znacie emulatory? (na sieci spotkałem się z dwoma: Virtual PC lub VMware Workstation)
  • Jaki system uniksowy zainstalować na takiej "maszynie"?
  • Ograniczenia sprzętowe takiego rozwiązania.
  • Sieć. (chyba najważniejszy czynnik, by uzyskać mój cel)
    • Czyli czy taki wirtualny Apache będzie widoczny dla Windowsa na sieci.
    • Przesyłanie plików pomiędzy systemami.
    • Dostep wirtualnego systemu do internetu, możliwy?
sztosz
Virtual PC od czasu gdy przejął to microsoft niewiele sie rozwinął, natomiast VMware jest programem świetnym.

Co do *unixa to... choćby na tym forum tematów bez liku winksmiley.jpg

Sieć? VMware to zupełnie normalny (tyle że wirtualny) komputer. Jak w systemie zainstalowanym w VMware poprawnie skonfigurujesz sieć i w swoim windowsie też będzie poprawnie skonfigurowana, to mozesz nawet net udostepniać dla VMware'owej maszyny, Apache też bedzie działał. Jak przekierujesz porty, to nawet z zewnątrz będzie widziany smile.gif

Ograniczenia sprzętowe? To zalezy co chcesz robić. Ja mając AMD Athalon 2500+ oraz 256 MB rRAM'u bez problemu w XP mogłem emulować kolejnego XP i płynnie pracować w nim używając opery albo (nie "i") np. worda97. Gothic na win98 ciął się niemiłosiernie, ale to może też być kwestia sterowników. Pod Linuxem również bez większych problemów "bawiłem" się, ale glibc nie mogłem skompilować, bo było za mało zasobów. Nie przykładowo masz w dokumentacji.
nospor
Hydepark -> Komputery i oprogramowanie
kszychu
A po co emulować? Nie lepiej kupić sobie nowy dysk (upraszczam, bo można zainstalować na posiadanym) i instalować sobie tam różne dystrybucje. Potestujesz, poużywasz, wyrobisz sobie własne zdanie, słowem: same zalety.
sztosz
Cytat(LBO @ 2006-04-19 00:29:55)
[...]używając dwoch systemów jednocześnie[...]
  • Sieć. (chyba najważniejszy czynnik, by uzyskać mój cel)
    • Czyli czy taki wirtualny Apache będzie widoczny dla Windowsa na sieci.
    • Przesyłanie plików pomiędzy systemami.
    • Dostep wirtualnego systemu do internetu, możliwy?

@Kszychu: A teraz staramy się przeczytać jeszcze raz, ale ze zrozumieniem tongue.gif

_____
EDIT:
Poprawiłem nick Kszycha. Przeprarzam za pomyłkę winksmiley.jpg
kszychu
Sorry.
Ale żeby choć trochę mieć satysfakcję, że 'u was biją murzynów', to polecam jeszcze raz przeczytać mój nick i proszę o orginalną pisownię ;-)
LBO
Kolega ~sztos nie wspomniał o tym (dobrze, że z ciekawości zajrzałem do jego podpisu): Drugi system obok XP - trochę inne podejście. Temat ciekawy, pomocny w pierwszych krokach z emulacją systemów związanych. Niestety nie wyczerpuje tematu pod kątem tych problemów o których pisałem, ale zawsze coś.
Na razie będę przeszukiwał sieć w poszukiwaniu innych ciekawych informacji - jak coś znajdę napewno dam znać.

cheers!

P.S. Zdecudowałem sie na VMware, ale to chyba nikogo nie zdziwi. Niestety nadal nie wiem jaki system sad.gif
Wykrywacz
Może skocz sobie na forum Linuchowe, sądze że będą wstanie ci bardziej pomóc niż my tutaj Forum Linchowe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.