Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wygenerować obrazek na obrazku?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fluffy
Witam,

Mam taki problemik związany z generowaniem obrazków.
Wiem jak generować obrazek z tłem z pliku, wiem jak na ów tło nałożyć tekst, rysować linie, krzywe itd. Mam tylko jeden problemik.

Otóż chciałbym na generowanym obrazku, którego tłem byłoby jakieś zdjęcie umieścić logo w górnym lewym rogu obrazka. Czy istnieje funkcja ładująca jeszcze obrazek na załadowane tło? Jeśli tak to proszę podajcie jaka to funkcja.

A jeśli nie ma takiej funkcji to może macie jakieś inne pomysły jak to można zrobić, oczywiście poza nakładaniem loga w programach graficznych.

Przeszukałem za pomocą Szukaj to forum w poszukiwaniu podobnych problemów, ale nic nie znalazłem. Ale jeśli coś jest już na forum co pomogłoby mi rozwiązać problemik to podeślijcie linka.

Powiedzmy, że jest go gardłowa sprawa i kapke mi sie spieszy.

Pozdrawiam
fluffy
Chyba nie bardzo o tę funkcję mi chodziło. Bo ta służy z tego co wyczytałem do zmniejszania obrazków, a ja potrzebuję takiej, która pozwoli mi nałożyć na jeden obrazek jeszcze jeden mniejszy.

Tak jak niejeden portal ma. Umieszcza zdjęcia w galerii i na każdym zdjęciu jest logo portalu. Wiem, że można to nagładać w programie graficznym, ale chciałbym, żeby to się dało zrobić w "locie" właśnie przez generowanie obrazków.

Chyba, że nie widze zastosowania tej funkcji w moim problemie to mi podpowiedzcie jak to zrobić.
Adiasz
zle wyczytales, pierwsza linijka po definicji funkcji:
Cytat
bool imagecopyresampled ( resource dst_image, resource src_image, int dst_x, int dst_y, int src_x, int src_y, int dst_w, int dst_h, int src_w, int src_h )

imagecopyresampled() copies a rectangular portion of one image to another image

argumenty funkcji sa dosyc intuicyjne wiec nie powinno byc problemu :-)
fluffy
dzięki ludziska serdeczne biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.