Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apacz i HDB... CO TO ?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
chip01
hej aarambo.gif ! opisze problem.
mamy na ulicy LAN i na sieć pociagniete łacze 1024 Kb/s.
w sieci jest nas 5 wiec każdy z nas ma na szywno ok 200Kb/s
wszystko siedzi na serwerze stojacym na apache

Rozmawiając z administratorem doszliśmy do wniosku że można skonfigurowac apacze tak aby transwery były przydzielane dynamicznie w zależności od ilości komputerów które saaktualnie w sieci.
przedstawiając to bardziej obrazowo... jeżeli jest nas aktualnie 5 w sieci to transwer = ~200Kb/s. jeśłi jest nas dwoje w sieci bo inni już śpią winksmiley.jpg to transwer całergo łacza dzieli sie na 2 czyli po 512Kb/s. jeśli natomias jużwszyscy wymiekli i siedze sam to mam cały kanał 1024Kb/s.

czy jest możliwość takiej konfiguracji apach?

pytałem jużparu ludzi i slyszałem tylko mało konkretna odpowiedź HDB. jest to jakiśprogram ktory ma pomóc to skonfigórować.

czy ktośsłyszał o tym programie albo zna jakiśinny sposób na takie rozwiązanie?

prosze o odpowiedzi... dry.gif worriedsmiley.gif
kszychu
Co ma piernik do wiatraka? Apache to serwer www, a Ty mówisz o routingu.
Przenoszę.
chip01
no właśnie chodzi o apache czy idzie go tak skonfigurować. blink.gif
kszychu
Aleś Ty uparty..... Apache nie dzieli Ci łącza!!! Nie ma takiej możliwości.
Wykrywacz
Mimo określenia już że apache to nie to o co chodzi, nadal nie widze problemu.
Jeżeli na routerze(dhcp) macie ustalony maxymalny transfer dla danej końcówki to poporstu to wyłączcie, sieć ma to do siebie że dzieli się w ramach zapotrzebowania.
Jeżeli chcecie aby nadal było na sztywno ale zwiększało ograniczenia w miarę zwiększania się użytkowników, z tego co pamiętam to każdy dhcp to ma w podstawowej konfiguracji, (zdaje się że przy ustawianiu priorytetów). I żaden dodatkowy program wydaje mi się nie jest potrzebny.

EDIT: CO TO JEST APACHE
EDIT: CO TO JEST DHCP
chip01
problem w tym że juztak było. nie było serwera tylko transwer pochodził bezpośrednio z reutera. wtedy była walka o okień. internet był zawodny.

a teraz przypuśćmy ze ktoś uzywa kaza . ściaga 3 filmy jednocześnie i do tego z 10 mp3. ciagnie wiec całym batem mimo że w sieci jest nas 5. chcemy ze jeżeli jest pieciu to sztywno jest ok 200Kb/s jeśłi 4 to sztywno max 254Kb/s itd
Wykrywacz
Cytat
Jeżeli chcecie aby nadal było na sztywno ale zwiększało ograniczenia w miarę zwiększania się użytkowników, z tego co pamiętam to każdy dhcp to ma w podstawowej konfiguracji, (zdaje się że przy ustawianiu priorytetów). I żaden dodatkowy program wydaje mi się nie jest potrzebny.

Ja wiem że się zapętlam w wypowiedziach i robie błędy ort. ale chyba po chińsku nie piszę.

Jaki macie server.
kszychu
Bana na googlach dostałeś czy co? http://www.google.pl/search?hl=pl&q=htb&bt...ukaj&lr=lang_pl
Wykrywacz
Skoro już teraz wiesz czym jest Apache i HDB to zmień może (taka moja propozycja) nazwę tematu na włąściwy - bo mimo leniwości bijącej w dotychczasowych tematach, może któś w przyszłości też skożysta...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.