Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy plik istnieje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kapral
Na stronie mam zrobiony formularz do wczytywania plików jpg. I nie stety zdaża mi się wczytać plik o nazwie która już istnieje i wtedy na stronie wyświetla się inne zdjęcie niż powinno. Czy istnieje jakaś możliwość sprawdzania czy zdjęcie o takiej nazwie istnieje i jeśli tak to żeby było pytanie Ze zdjęcie o takiej nazwie istnieje i czy chcemy je zastąpić.

Myślałem aby to rozwiązać w ten sposób że przed zapisaniem zdjęcia na serwer było sprawdzane czy taki plik już istnieje jeśli nie to plik zostaje wczytane. Natomiast jeśli istnieje to niech ten plik zapisze np w katalogu TMP i wyskoczy komunikat że takie zdjęcie już istnieje i czy chcemy je zastąpić. Jeśli chcemy zastąpić to zdjęcie bedzie kopiowane we właściwe miejsce z katalogu TMP, jeśli jednak nie chcemy zastępować to zdjęcie bedzie kasowane z pliku TMP.
Co sądzicie o takim rozwiązaniu no i czy jest jakieś prostsze lub inne
mike
Moim zdaniem lepiej sprawdzać czy plik o takiej nazwie istnieje, jeśli nie to zapisywać pod domyslną nazwą.
Jeśli istnieje to generować nazwę wg. jakiegoś schematu, na przykład
plik.jpg
plik_1.jpg
plik_2.jpg
plik_3.jpg

lub

plik.jpg
plik(1).jpg
plik(2).jpg
plik(3).jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.